Version: 3.3.3 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.3.3 Tid: 20220214-1137 |
Den 21 april började EU:s nya djurhälsoförordning att gälla. Förordningen rör områdena djurhälsa och smittskydd. Många regler finns redan sedan tidigare men en del nyheter berör dig som veterinär. Det främsta syftet med den nya djurhälsoförordningen är att förbättra djurhälsan och förhindra utbrott av sjukdomar.
Informationen på den här sidan uppdateras löpande. För att du inte ska behöva bevaka den här sidan kan du prenumerera på den. Det gör du till höger under Prenumerationer.
Den 1 september 2021 började nya nationella regler avseende PRRS och paratuberkulos att gälla i Sverige. Syftet med reglerna är att förhindra att sjukdomarna kommer in i och sprids bland svenska gris- och nötkreatursanläggningar, så att vi därmed fortsatt kan hålla Sverige fritt från smitta.
Observera:
Söker efter 2021:23
Söker efter 2021:24
Det finns nya regler om skyldighet att anmäla smittsamma djursjukdomar och smittämnen. De nya reglerna innebär inte några stora förändringar för din anmälningsskyldighet. Däremot införs nya begrepp som du behöver känna till, till exempel förtecknade sjukdomar och aktör.
EU:s nya djurhälsoförordning innebär vissa nya regler för djurhållare. Syftet är framför allt att djuren ska må bättre och att förhindra sjukdomar hos djuren. Du kan läsa mer om reglerna på webbsidorna för respektive djurslag.
Mer om den nya djurhälsoförordningen (AHL) Länk till annan webbplats.
Enligt EU:s nya djurhälsoförordning ska bland annat den som driver en anläggning med landlevande djur eller avelsmaterial registrera den. Hushåll där sällskapsdjur hålls och veterinärkliniker räknas inte som anläggningar och behöver alltså inte registrera en anläggning. Du som veterinär kan dock behöva registrera din anläggning om du bedriver andra verksamheter som kräver registrering, till exempel om du bedriver seminverksamhet.
Från och med 21 april ska identifieringsmärken för hästdjur, hjortdjur och kameldjur vara godkända av Jordbruksverket. Tidigare har detta bara gällt öronmärken för nötkreatur, får, get och grisar. Även identifieringsmärken för hundar, katter och illrar samt papegojor som ska flyttas över landsgränsen ska i vissa fall vara godkända av Jordbruksverket.
Hästar som har identifierats och fått hästpass efter den 1 juli 2009 ska vara id-märkta med exempelvis chip. Hästar som identifieras från den 21 april 2021 ska vara märkta med chip som har godkänts av Jordbruksverket och ska bland annat visa födelselandets landskod. Hästar som redan är märkta eller har hästpass sedan innan den 21 april behöver inte märkas om.
Hundar, katter och illrar ska vara märkta med ett chip som Jordbruksverket har godkänt om de ska resa till ett annat EU-land och något av det här gäller:
Om djuret är märkt med ett chip som inte är godkänt av Jordbruksverket så behöver djuret antingen märkas om eller så behöver den som reser med djuret ha med sig en chipläsare som kan läsa av chippet.
Läs mer om godkända chip för hundar och katter i stycket om märkning på våra sidor om att föra ut hundar och katter.
Föra ut hundar från Sverige Länk till annan webbplats.
Föra ut katter från Sverige Länk till annan webbplats.
Läs mer om godkända chip för illrar.
Resa och handla med iller mellan länder Länk till annan webbplats.
Även papegojor ska vara märkta i de fall som nämns i punktlistan ovan. De ska vara märkta med ett chip, en benring eller en tatuering. Chippet måste vara godkänt av Jordbruksverket.
Föra ut sällskapsfåglar från Sverige Länk till annan webbplats.
Du kan lära dig mer om EU:s nya djurhälsoförordning i vår webbutbildning.
Gå webbutbildningen om EU:s nya djurhälsoförordning Länk till annan webbplats.
Prenumerationer
Sidan senast uppdaterad:
Kundtjänst
Kontakt
Övrigt
http://djur.jordbruksverket.se/37845.html