Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Du får arbeta som hovslagare både med och utan godkännande. Det finns dock flera skillnader mellan en godkänd hovslagare och en hovslagare utan godkännande.
Det är Jordbruksverket som utfärdar godkännande till hovslagare. För att bli godkänd hovslagare måste du ha gått vissa specifika utbildningar. Som godkänd hovslagare tillhör du djurhälsopersonalen vilket innebär att
Du får självständigt och utan delegering utföra sådana arbetsuppgifter där du har både formell och reell kompetens. Den formella kompetensen omfattar de moment som ingår i utbildningen som leder fram till legitimation och den reella kompetensen omfattar det du faktiskt kan utföra och behärskar. Du får som godkänd hovslagare utföra vissa arbetsuppgifter där du saknar den formella kompetensen men har reell kompetens. Detta gäller under förutsättning att en veterinär har delegerat uppgiften till dig. Du är alltid själv ansvarig för hur du utför en behandling.
Som godkänd hovslagare är du alltså inte bunden av behandlingsförbudet (se under rubriken ”Hovslagare utan godkännande”). Det innebär att du bland annat får arbeta på sövda och sederade hästar och utföra vissa operativa ingrepp på delegering.
Här kan du läsa mer om vad en godkänd hovslagare får göra.
För att arbeta som hovslagare utan godkännande krävs ingen specifik utbildning. Du omfattas dock av behandlingsförbudet som innebär att du
Trots förbudet att behandla djur som fått lugnande medel finns det ett generellt undantag som innebär att du som är hovslagare utan godkännande får verka och sko hästar som har fått lugnande medel.
Trots behandlingsförbudet får du utföra brådskande åtgärder för att rädda ett djurs liv eller att lindra dess lidande. Observera att det i slutänden är en domstol som avgör om ett specifikt fall verkligen var så brådskande att det var motiverat att bryta mot behandlingsförbudet. Den som döms för brott mot behandlingsförbudet eller för att ha fördröjt att ett djur som behöver veterinär vård får det, kan dömas till böter eller fängelse i max ett år. Du kan läsa mer om behandlingsförbudet på sidan Övrig personal.
Observera att du får utföra de moment som ingår i en godkänd hovslagares formella kompetens som inte innebär att du bryter mot behandlingsförbudet.
Listan är uppdelad på län med bostads-/arbetsort och telefonnummer till den godkända hovslagaren. Om du som godkänd hovslagare inte finns med på listan eller om kontaktuppgifterna behöver uppdateras mejlar du till Jordbruksverket. Listan hittar du under Mer information.
Det finns olika vägar för att bli godkänd hovslagare. Förutom de som nämns här kan du i vissa fall även bli godkänd hovslagare om du har en utländsk hovslagarutbildning.
Från och med den 1 januari 2026 kommer det att krävas en treårig utbildning till hovslagare som är på högskole-, universitets- eller yrkeshögskolenivå för att få godkännande. Utbildningen ska innehålla de moment och de kurser som ingår i den formella kompetensen, se under denna rubrik.
De gamla bestämmelserna om vad som krävs för att bli godkänd hovslagare gäller fram till den 31 december 2025. Det finns tre alternativa sätt att bli godkänd enligt de bestämmelserna.
Du som har minst 1 års yrkeserfarenhet som hovslagare på minst halvtid samt har gått en grundutbildning och en tilläggsutbildning som är godkänd av Jordbruksverket kan ansöka enligt denna punkt. Det finns flera organisationer som håller i sådana utbildningar.
Du som har motsvarande minst 5 års yrkeserfarenhet som hovslagare på heltid kan ansöka enligt denna punkt. Förutom yrkeserfarenheten krävs att du har gått en godkänd tilläggsutbildning och att du har ett intyg på att du kan de moment som ingår i grundutbildningen. Intyget kan du få från antingen en veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar och en godkänd hovslagare eller från den som håller i tilläggsutbildningen. Tilläggsutbildningen ska vara godkänd av Jordbruksverket. Det finns flera organisationer som håller i sådana utbildningar.
Du som har ett gesällbrev i hovslageri från Hantverksrådet och har gått en tilläggsutbildning som är godkänd av Jordbruksverket kan ansöka enligt denna punkt. Det finns flera organisationer som håller i sådana utbildningar. Vad som ingår i grund- och tilläggsutbildningarna hittar du i Jordbruksverkets beslut om godkända kursplaner.
I många andra länder finns inte uppdelningen mellan hovslagare med och utan godkännande och det är därför svårt att på förhand säga om specifika utbildningar till hovslagare från andra länder kan leda till godkännande i Sverige eller inte. Genom att jämföra utbildningens innehåll med den formella kompetensen för godkända hovslagare kan du få en uppfattning om din utbildning kan leda till godkännande.
Ansökan om godkännande som hovslagare gör du via Jordbruksverkets e-tjänst Ansökan om legitimation och godkännande för djurhälsopersonal. Se till att alla dokument du skickar in är tydliga. Vi måste kunna läsa alla dokument i ansökan för att kunna göra vår bedömning. Om vi anser att kvaliteten är för dålig kommer du att behöva skicka in dem på nytt och då kommer tiden för handläggningen att bli längre. Ansökningsavgiften är för närvarande 1 350 kronor, och betalning sker med hjälp av Visa eller MasterCard i slutet av ansökan.
Tänk på att uppgifterna inte sparas i blanketten. Det innebär att om du inte gör klart ansökan vid ett tillfälle får du vara beredd på att på nytt fylla i samtliga uppgifter och ladda upp de dokument som krävs.
Beroende på vilket land du har din utbildning från behöver du skicka in lite olika dokument tillsammans med ansökan. Tänk på att eventuella kopior ska vara tydliga.
Handläggningstiden varierar beroende på vilket land du har din examen från. Vår ambition är att klara handläggningen inom de angivna tiderna. För att vi ska lyckas med det krävs det att du lämnar ett fullständigt underlag till oss. Det betyder till exempel att en ansökan är rätt ifylld och att alla uppgifter vi behöver finns med.
Här finns information om Handläggningstider.
E-tjänster
Mer information
Bestämmelser
Organisationer
Sidan senast uppdaterad: 2021-03-29
http://djur.jordbruksverket.se/6160.html