Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
Information om införsel (införsel från EU och import) av grovfoder från andra länder hittar du under fliken Införsel av foder och Införsel av grovfoder.
Foder inklusive grovfoder ska vara säkert att använda. Dels finns det ett regelverk att förhålla sig till, dels finns det vissa risker som att det kan finnas vassa föremål som djuren kan få i sig, eller olämpliga växter ur fodersynpunkt. Det innebär att du behöver vara extra vaksam när du släpper djur på bete eller skördar grovfoder. För att minska riskerna kan du till exempel gå över markerna innan djuren släpps in eller fodret skördas.
Inom foderområdet är det ett strikt producentansvar som gäller. Du som upplåter en mark ansvarar för att den är lämplig ur fodersynpunkt, alternativ att du för över ansvaret på djurägaren genom att ni skriver ett avtal.
Fodret ska också hålla en god hygienisk kvalitet. Exempelvis indikerar förekomsten av mögel och mögelsporer att det har varit brister i hanteringen. Du får inte använda mögligt foder till djuren.
Alla led i foderkedjan ska vara registrerade som foderföretagare. Om du upplåter mark till en djurägare ska du anmäla din anläggning hos Jordbruksverket. Som djurägare får du endast använda foder från en registrerad foderanläggning. På våra sidor om Foderhygien från jord till bord kan du läsa mer om bland annat osäkert foder.
Det finns ett undantag från kravet på att anmäla sig som foderföretagare som gäller lantbrukare som enbart säljer små mängder primärproducerat foder till andra lantbrukare, t.ex. grovfoder eller spannmål. Med små mängder avses kvantiteter mindre än 10 ton torrsubstans per år till lokala jordbruksföretag belägna inom en radie av 50 kilometer från producenten.
Även den som transporterar foder i någon form, t.ex. grovfoder omfattas av foderreglerna. Detta innebär att samtliga som transporterar foder ska anmäla sin transportverksamhet till oss. Lantbrukarna själva får dock transportera sitt foder till t.ex. en granne inom den grundläggande registreringen som primärproducent. Inte heller privatpersoner som transportera foder till sina egna djur behöver göra någon anmälan. På vår sida om Transport av foder får du veta mer om vad som gäller.
För dig som har ekologisk produktion eller söker efter ekologiskt grovfoder finns artiklar om ekologisk produktion på sidan om forskning om ekologisk produktion.
Forskning om ekologisk produktion
Det ska alltid finnas produktionsplatsnummer på betesplatser och det är djurhållaren som ansöker om det. Om du ska ha dina djur på bete hos någon annan som inte har egna djur är det personen som ansvarar för den dagliga skötseln av djuren som ska vara djurhållare på betet. Du anmäler din djurhållning genom vår e-tjänst Anmäla-djurhållning eller genom blanketten Anmälan-djurhållning.
Här finns e-tjänsten för att anmäla djurhållning.
Här finns blanketten Anmälan djurhållning.
Du ska rapportera djuren tillfälligt ute om du flyttar djuren till andras beten. Flyttar du mellan egna beten ska du rapportera tillfälligt ute om du utnyttjar undantaget från journalföring
Här hittar du vad som gäller för rapportering och journalföring av nötkreatur.
Här hittar du vad som gäller för rapportering och journalföring av får och getter.
Erfarenheterna från torkan 2018 visade på behovet av en strategi för att säkerställa grovfodertillgången. SLU har tagit fram en rapport om alternativa fodermedel när vallfodret inte ger den skörd som lantbrukare med nötkreatur har räknat med. Rapporten innehåller även en tidsaxel som placerar rekommenderade åtgärder i den ordning de kan behöva sättas in, vecka för vecka, när regnet uteblir.
Mer information
Sidan senast uppdaterad: 2020-04-29
http://djur.jordbruksverket.se/35612.html