Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
Informationen på den här sidan uppdateras löpande med information om skydds- och övervakningsområden som gäller bisjukdomar. För att du inte ska behöva bevaka den här sidan kan du prenumerera på den. Det gör du till höger under Prenumerationer.
Du som är biodlare har ett ansvar att förebygga och hindra att smittsamma bisjukdomar kommer in till Sverige eller sprids inom landet.
Förutom att du ska bidra till att förhindra smittspridning finns det också regler som du måste känna till. Under Mer information finns en checklista där du får veta mer om vad som gäller om du tänker starta med biodling och sälja honung och honungsprodukter. Checklistan har vi tagit fram tillsammans med Livsmedelsverket och Tillväxtverket.
Syftet med reglerna är att sjukdomarna som regleras inte ska spridas fritt. Vi ska få effektivare smittutredningar och mindre krångel. Det ska vara enkelt att ta del av var det finns skydds- och övervakningsområden.
Du hittar de senaste besluten om smittförklarade områden för amerikansk yngelröta samt varroa till höger under Bestämmelser.
Som biodlare ska du
Om du har ett eller flera bisamhällen ska du anmäla till länsstyrelsen var dessa står uppställda. Många länsstyrelser har webbformulär som du kan fylla i direkt på länsstyrelsens webbsida. Om de inte har det finns det en blankett för anmälan av innehav av bisamhällen. Du hittar den under blanketter.
Du ska göra anmälan när du etablerar nya bigårdar eller övertar en biodling som redan finns. I anmälan ska du ange:
Du ska också anmäla till länsstyrelsen om uppgifterna som du tidigare har angett inte längre är fullständiga eller riktiga. Det ska du anmäla inom en vecka. Om en bigård är utan bisamhällen mindre än tre månader behöver du inte anmäla ändringen. Om du har en anmäld bigård som är utan bisamhällen mer än tre månader ska du däremot avanmäla bigården.
Om du misstänker att något av dina bisamhällen kan ha amerikansk yngelröta, varroakvalster eller trakékvalster ska du genast anmäla detta till tillsynsmannen eller till länsstyrelsen. Ta för vana att alltid kontakta en tillsynsman om du tror att ditt bisamhälle har någon sjukdom. Bitillsynen kostar dig inte något. Du hittar kontaktuppgifter till tillsynsmannen på länsstyrelsens webbsida.
Sverige är indelat i zoner beroende på hur troligt det är att varroakvalster förekommer inom området. Står din bigård i zon 1 behöver du inte anmäla att du misstänker att dina bin har varroakvalster, eftersom den zonen betyder att det finns varroakvalster där.
Tänk på att förvara sådant biodlingsmaterial som kan sprida smitta så att levande bin inte kommer åt det. Exempel på detta kan vara begagnade bikupor som det inte längre bor ett bisamhälle i, men där det finns vaxkakor som kan innehålla sporer av amerikansk yngelröta. Förvara även honung, bivax och redskap som det kan finnas honungs- eller vaxrester på så att bin inte kan komma åt det.
Om ett bisamhälle har dött och du inte kan ta hand om det direkt måste du göra så att inte andra bin kan komma in i bikupan.
Du får använda svärmfångstkupor under perioden 15 maj - 31 juli, om du har anmält detta till tillsynsmannen. Kuporna ska vara väl rengjorda och får inte tidigare ha hyst ett bisamhälle med amerikansk yngelröta. Ditt namn, adress och telefonnummer ska stå på kupan.
Du får bara använda utbyggda vaxkakor i svärmfångstkupan om de kommer från en bigård som har varit fri från amerikansk yngelröta de två föregående åren.
För att skydda svenska bisamhällen mot vissa bisjukdomar finns det dels restriktioner för hur honungsbin med mera får flyttas inom landet, dels hälsoregler som ska vara uppfyllda om du för in honungsbin och humlor från andra länder.
Vill du flytta levande bin, utbyggda vaxkakor, vaxavfall, begagnade bibostäder eller begagnade biodlingsredskap inom Sverige måste du ta reda på om flytten i så fall sker ut ur ett skyddsområde eller ett övervakningsområde avseende amerikansk yngelröta eller trakékvalster, eller ut från en varroazon. Om så är fallet måste du ha tillstånd från tillsynsman.
Till höger under Bestämmelser hittar du de senaste smittförklaringarna. Under tiden den 1 oktober till och med den 31 mars får du skicka vaxkakor och avfall av sådana för omsmältning utan tillstånd av tillsynsman.
Du hittar reglerna för flytt inom landet och från andra länder till höger under Bestämmelser. Under Mer information hittar du matriser som sammanfattar när du behöver tillstånd för flytt inom landet. De beskriver kraven för flytt från skydds- eller övervakningsområde med anledning av amerikansk yngelröta, samt flytt från zon 1, zon 2 och zon 3 för varroakvalster. Reglerna för flytt till eller från andra länder hittar du till vänster.
I de allra flesta fall måste tillsynsmannen undersöka det som du vill flytta innan hon eller han kan besluta om tillstånd. Om bina är friska får du ett tillstånd av tillsynsmannen för att kunna flytta bin och material.
Du ska hjälpa tillsynsmannen att undersöka och behandla bisamhällen. Det gäller också om du råkar äga ett föremål där förvildade honungsbin har flyttat in. Tillsynsmannen ska ha möjlighet att bekämpa amerikansk yngelröta, trakékvalster eller varroakvalster på din mark och i dina byggnader om det behövs.
Du kan få besök av tillsynsmannen även om sjukdomarna inte har upptäckts hos dina bin. Om amerikansk yngelröta, varroakvalster eller trakékvalster har konstaterats inom 3 kilometer från din bigård kommer en tillsynsman att undersöka även dina bin för att se om sjukdomen har spridit sig. Du kan även få besök av tillsynsmannen om din bigård har varit i kontakt med en annan bigård i vilken amerikansk yngelröta, varroakvalster eller trakékvalster har påvisats.
Om varroakvalster upptäcks utanför zon 1 eller om amerikansk yngelröta och trakékvalster konstateras i en bigård börjar en utredning om smitta. Så här går det till:
För amerikansk yngelröta behöver inte tillsynsmannen längre okulärt undersöka alla bisamhällen, utan i ett första skede tar hon eller han prov på bisamhällena för att undersöka om det finns sporer av amerikansk yngelröta. Ifall yngelrötesporer påvisas i prover från en bigård kommer tillsynsmannen att göra en okulär undersökning precis som tidigare.
Parasiten trakékvalster lever i binas andningsvägar. Vi har ännu inte funnit den i Sverige. För att kunna hantera eventuella utbrott har vi regler för bekämpning och kontroll av smittspridning.
Till höger under Bestämmelser finns de regler som gäller för biodling.
Du kan också läsa mer både sjukdomar och skadegörare på bin på vår sida som beskriver olika bisjukdomar.
Prenumerationer
Mer information
Föreskrifter om bekämpning av amerikansk yngelröta och varroasjuka (från och med den 1 januari 2019)
Beslut om smittförklarade områden för varroakvalster (29 juli 2020)
Kartor över smittförklarade områden med anledning av varroakvalster
Beslut om smittförklarade områden för amerikansk yngelröta (9 november 2020)
Kartor över skydds- respektive övervakningsområden med avseende på amerikansk yngelröta
Sidan senast uppdaterad: 2020-11-12
http://djur.jordbruksverket.se/15877.html