Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
Det här behöver du:
För införsel av sperma från en hanhund som är registrerad i ett EU-land eller i Andorra, Liechtenstein, Norge, San Marino, Vatikanstaten, Island, Monaco eller Schweiz krävs endast ett hälsointyg, som ska uppvisas för den veterinär som utför inseminationen. Hälsointyget ska vara utfärdat av en behörig veterinär i utförsellandet i samband med spermasamlingen. Det ska vara utfärdat på engelska och innehålla följande uppgifter:
Om sperman samlats från en hanhund i ett land utanför EU och förts till ett annat EU-land innan du tar in den i Sverige måste du ha ett införseltillstånd, se nedan.
Det här behöver du:
Om du vill importera hundsperma från ett land utanför EU, med undantag för länderna med EU-villkor som nämns ovan, måste du först ansöka om införseltillstånd hos Jordbruksverket. En länk till ansökningsblanketten finns i spalten till höger.
Kostnaden är 500 kr och betalning sker till Jordbruksverkets bankgiro 5693-2486. Märk betalningen med 14005 införsel av ... följt av det som tillståndet avser.
Observera att hanen måste vara identitetsmärkt redan vid spermasamling, provtagning och vaccination, samt att id-numret måste anges i ansökan. Tillståndet gäller för ett obegränsat antal införseltillfällen under ett år. Du kan ansöka för sperma från flera hanar, som du sedan för in vid olika tillfällen under den period tillståndet är giltigt. Det kan ta upp till 30 dagar att handlägga din ansökan innan tillståndet är klart.
Hanen ska veterinärundersökas i samband med spermasamlingen. Veterinären utfärdar sedan ett hälsointyg, som ska medfölja sperman i original och visas vid gränsen och för den veterinär som ska göra inseminationen. Hälsointyget ska vara utfärdat på engelska och innehålla följande uppgifter:
Hanhunden måste vara fri från brucellos. Som bevis för detta ska det följa med ett provsvar med sperman som visar att ett blodprov från hanen har analyserats avseende brucellos med negativt resultat. Tidpunkten för provtagningen är viktig och varierar beroende på om sperman ska skickas färsk eller fryst. Vid fryst sperma väntar man till efter samlingen för att kunna upptäcka om hunden var precis nyligen smittad vid samlingen. Vid färsk sperma är det ju inte möjligt att vänta, så då tar man det sista provet just innan man samlar sperman. De exakta tiderna är mycket viktiga:
Du ska visa upp provsvaret tillsammans med införseltillståndet vid gränsen och för den veterinär som utför inseminationen.
Importören rekommenderas att ställa krav på att hanhunden är vaccinerad mot leptospiros då det finns en risk för smittöverföring av leptospira från sperma. Rekommendationen är att den blivit vaccinerad mot leptospiros inom ett år (365 dagar) före spermasamlingen samt att den gjorts 14 dagar före samlingen för att vaccinationen ska ge skyddande effekt på hunden.
Om hanhunden inte hinner bli vaccinerad kan du istället ta ett blodprov för att kontrollera att den inte är smittad av leptospiros.
Införsel av hundsperma från länder utanför EU får bara ske via en godkänd gränskontrollstation. Du måste själv anmäla införseln minst en arbetsdag i förväg till gränskontrollveterinären på gränskontrollstationen. Du hittar kontaktuppgifter via länken till höger.
Undantag görs för införsel från de länder som har EU-villkor. Från dessa länder får du föra in sperman via valfri tullplats. Läs mer under rubriken Införsel från EU-länder och länder med EU-villkor ovan.
Sidan senast uppdaterad: 2020-11-23
http://djur.jordbruksverket.se/448.html