Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Som djurvårdare tillhör du ”övrig personal” och omfattas därför av det så kallade behandlingsförbudet. Du kan läsa mer om behandlingsförbudet på sidan Övrig personal.
Det finns undantag på tre olika nivåer från behandlingsförbudet som rör djurvårdare. Nedan kan du läsa om vad som gäller för de olika undantagen och efter det finns det information om vad som krävs för att få arbeta enligt respektive undantag. Vissa undantag är tidsbegränsade – du kan läsa mer om det under rubriken ”tidsbegränsning”.
Som djurvårdare får du inte utföra några operativa ingrepp oavsett vilken nivå du arbetar på.
Som djurvårdare får du aldrig ge injektioner med vaccin, läkemedel för lokal bedövning, avlivningsvätska eller cytostatika. Detta gäller oavsett vilken nivå du arbetar på. Om du arbetar på nivå 1 får du inte heller ge några andra injektioner.
På nivå 2 och 3 får du ge vissa injektioner. Alla injektioner ska ske på en veterinärs ordination och ansvar. Vid vissa injektioner krävs dessutom att en veterinär befinner sig på platsen och kan agera om det uppstår komplikationer.
Observera att nivå 3 endast gäller behandlingar på hund, katt och övriga sällskapsdjur förutom häst. Det innebär att för att få behandla hästar gäller villkoren på nivå 2. Om du uppfyller villkoren för att behandla hästar på nivå 2 (se nedan) försvinner inte den rätten bara för att du får rätt att behandla andra djur på nivå 3.
På nivå 3 får du ge narkotikaklassade läkemedel till hund, katt och övriga sällskapsdjur förutom häst. Injektioner med narkotikaklassade läkemedel kräver att en veterinär befinner sig på platsen och kan agera om det uppstår komplikationer. På nivå 2 får du inte ge narkotikaklassade läkemedel.
Med läkemedel för allmän bedövning menas läkemedel som sänker medvetandegraden, det vill säga både sederande läkemedel och läkemedel för narkos ingår i begreppet.
På nivå 3 får du ge läkemedel för allmän bedövning till hund, katt och övriga sällskapsdjur förutom häst. Injektioner med narkotikaklassade läkemedel kräver att en veterinär befinner sig på platsen och kan agera om det uppstår komplikationer. På nivå 2 får du inte ge narkotikaklassade läkemedel.
På nivå 2 får du ge sederande (lugnande) läkemedel till häst. Det är alltså endast till hästar som du får ge sederande läkemedel på nivå 2. För att få ge sådana läkemedel till hund, katt och andra sällskapsdjur måste du arbeta på nivå 3.
Du får ge intramuskulära och subkutana injektioner med andra läkemedel än de som nämns ovan både på nivå 2 och nivå 3. Eftersom nivå 3 inte är inriktad på häst är det din behörighet på nivå 2 som avgör om du får ge det till häst eller inte.
Du får ge intravenösa injektioner med andra läkemedel än vad som nämns ovan både på nivå 2 och nivå 3. Du får dessutom sätta permanentkanyl och koppla i och ur dropp ur en befintlig permanentkanyl.
Eftersom nivå 3 inte är inriktad på häst är det din behörighet på nivå 2 som avgör om du får ge det till häst eller inte.
Enligt behandlingsförbudet är det förbjudet att behandla djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion. Som djurvårdare får du dock utföra vissa behandlingar på sådana djur.
På samtliga nivåer får du utföra enklare sårvård och enklare skötselåtgärder (till exempel kloklippning och pälsklippning) på djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion.
På nivå 2 och 3 får du ge samma injektioner som du får ge på vakna djur (se under ”Injektioner” ovan) även till djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion.
På nivå 3 får du dessutom intubera och extubera hund, katt och andra sällskapsdjur förutom häst i samband med narkos även till djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion.
I behandlingsförbudet används begreppet ”behandlingar som kan orsaka ett lidande som inte kan anses obetydligt”. Det finns ingen definition på vad ett sådant lidande innebär utan det är något som måste avgöras i varje enskilt fall.
Enligt behandlingsförbudet får du inte behandla djur som kan misstänkas ha en epizooti eller en zoonos. Detta finns det inga undantag för. Att tänka på är dock att med zoonos menas i detta fall de sjukdomar som finns med i zoonoslagstiftningen och i dagsläget är det endast salmonella som finns med där. Andra zoonoser är det alltså inte förbjudet att behandla.
Det är även viktigt att notera att det är behandlingar som är förbjudna – inte skötselåtgärder så som att rasta och mata djuren eller att städa burar. Du får alltså rasta hundar med misstänkt salmonellainfektion. Samtidigt ska klinikens hygienplaner och rutiner för att minska risken för smittspridning följas.
Du som arbetar som djurvårdare får, oavsett nivå, göra allt som inte bryter mot behandlingsförbudet under förutsättning att du har kunskap om hur du rent praktiskt ska genomföra momenten. Listan här nedan är ingen fullständig lista på vad du får göra utan exempel på vanligt förekommande arbetsuppgifter som generellt sett inte bryter mot behandlingsförbudet. Tänk dock på att du inte får utföra behandlingar som kan orsaka ett lidande som inte kan anses obetydligt.
Förutom nedanstående formella krav för att få arbeta på de olika nivåerna krävs alltid att du verkligen kan och behärskar det du ska göra. Även om du har formell rätt att göra något måste du även veta hur du ska utföra det.
För att arbeta på nivå 1 ställs inga krav på erfarenhet eller specifik utbildning. Däremot måste du självklart kunna utföra de moment du ska göra.
För att få arbeta på nivå 2 finns det flera olika vägar.
Grundkursen i läkemedelshantering följer en specifik kursplan som du hittar i bilaga 1 i föreskrifter och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård. Grundkursen i läkemedelshantering ska vara inriktad på något av följande djurslag:
Om du har gått en utbildning för ett av djurslagen och vill komplettera din utbildning med ytterligare ett djurslag behöver du endast läsa de moment som är specifika för det ytterligare djurslaget. Det finns inga krav på att du ska ha några förkunskaper för att gå kursen. Du som har gått grundkurs i läkemedelshantering enligt gamla bestämmelser (så kallad C15- eller D9-kurs) behöver inte gå en ny grundkurs i läkemedelshantering.
Du som ska hålla en grundkurs i läkemedelshantering behöver inte ansöka om något godkännande hos oss. Det är dock viktigt att kursen följer kursplanen i bilaga 1 i föreskrifter och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård. Kursen ska vara på minst 8 timmar, men det gör självklart inget om den är längre. Den ska avslutas med en examination och det är viktigt att de som är godkända på kursen får ett kursintyg.
För att få arbeta på nivå 3 finns det flera olika vägar.
Den grundläggande utbildningen i anestesi och smärtlindring ska följa en specifik kursplan som du hittar i bilaga 2 i föreskrifter och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård. Den grundläggande utbildningen ska vara inriktad på något av följande djurslag:
Om du har gått en utbildning för ett av djurslagen och vill komplettera din utbildning med ytterligare ett djurslag behöver du endast läsa de moment som är specifika för det ytterligare djurslaget.
Innan du får gå utbildningen måste du ha arbetat på nivå 2 (tidigare kallad djurvårdare på utökad nivå) i motsvarande minst 3 års heltid. Det innebär att om du till exempel har arbetat 50 % måste du ha gjort det i 6 år för att uppfylla kraven på motsvarande minst 3 års heltid. Du behöver inte ha arbetat dessa tre år innan föreskrifterna träder i kraft utan du får tillgodoräkna dig arbetad tid även efter det datumet. Du kan inte ersätta arbetad tid med utbildningar, däremot är det möjligt att tillgodoräkna dig tid som du har arbetat i ett annat land under förutsättning att du där har utfört de moment som du får utföra på nivå 2.
Du som ska hålla en grundläggande utbildning i anestesi och smärtlindring behöver inte ansöka om något godkännande hos oss. Det är dock viktigt att kursen följer kursplanen i bilaga 2 i föreskrifter och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård. Kursen ska vara på minst 80 timmar, men det gör självklart inget om den är längre. Den ska avslutas med en examination och det är viktigt att de som är godkända på kursen får ett kursintyg.
I samband med att legitimationsyrket djursjukskötare infördes fanns det övergångsregler för de som hade lång yrkeserfarenhet. Ett villkor man skulle uppfylla för att få legitimation var att genomföra en teoretisk examen som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) anordnade. Det var ett antal personer som gjorde den teoretiska examen men som inte fick legitimation som djursjukskötare av olika skäl. Om du tillhör den grupp som blev godkänd på den teoretiska examen men inte fick legitimation kan du arbeta enligt undantag på nivå 3 utan att gå någon utbildning. Observera att det inte går att göra den teoretiska examen längre.
Du som är student på en veterinär- eller djursjukskötarutbildning får arbeta på nivå 2 och nivå 3 om du uppfyller något av följande villkor. Observera att du måste vara student, det vill säga inskriven på en utbildning för att uppfylla kraven.
Följande undantag från behandlingsförbudet är tidsbegränsade till och med den 31 december 2023.
Alla undantag på nivå 3 kommer att upphöra helt, förutom för de som är studenter på en veterinär- eller djursjukskötarutbildning. Det innebär att efter den 31 december 2023 kommer du som har gått en grundläggande utbildning i anestesi och smärtlindring eller har genomfört den teoretiska examen att få arbeta på nivå 2 istället för på nivå 3.
På nivå 2 kommer undantaget att få ge intravenösa injektioner att upphöra. Det innebär att även undantaget att sätta permanentkanyl kommer att försvinna då eftersom det är kopplat till undantaget för intravenösa injektioner. Däremot kommer undantaget att få koppla i och ur dropp ur en befintlig permanentkanyl att finnas kvar. Det får du alltså göra även efter den 31 december 2023.
Sidan senast uppdaterad: 2019-05-24
http://djur.jordbruksverket.se/7208.html