Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
För att bli legitimerad veterinär måste du ha en veterinärexamen. Du måste dessutom ha nödvändiga kunskaper i svenska språket. Med det menas att du måste kunna kommunicera med djurhållare på svenska, läsa och skriva journaler på svenska samt läsa och förstå den lagstiftning som rör dig. Med svenska likställs även danska och norska språket.
Ansökan om legitimation som veterinär gör du elektroniskt via Jordbruksverkets e-tjänst Ansökan om legitimation och godkännande för djurhälsopersonal. Du kommer att behöva ladda upp digitala kopior på dina diplom och andra intyg. Du väljer själv om du vill skanna dina dokument eller skicka in fotografier. Vi måste kunna läsa alla dokument i ansökan för att kunna göra vår bedömning. Det är därför viktigt att de digitala kopiorna är tydliga och läsbara. Om vi anser att kvaliteten är för dålig kommer du att behöva skicka in dokumenten på nytt och då kommer tiden för handläggningen att bli längre. Ansökningsavgiften är för närvarande 1 350 kronor, och betalning sker i slutet av ansökan med antingen Visa eller MasterCard.
Tänk på att uppgifterna inte sparas i blanketten. Det innebär att om du inte gör klart ansökan vid ett tillfälle får du vara beredd på att på nytt fylla i samtliga uppgifter och ladda upp de dokument som krävs.
Beroende på vilket land du har din veterinärexamen från behöver du skicka in lite olika dokument tillsammans med ansökan, se nedan. Tänk på att kopiorna av dokumenten ska vara tydliga.
Har du en veterinärutbildning alternativt treårig högskoleutbildning inom djursjukvård från ett land utanför EU? Är du inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen? I så fall har du möjlighet att delta i en utbildning som ger dig legitimation som djursjukskötare.
Här kan du läsa mer om snabbspår till djursjukskötare.
Handläggningstiden varierar beroende på vilket land du har din examen från. Vår ambition är att klara handläggningen inom de angivna tiderna. För att vi ska lyckas med det krävs det att du lämnar ett fullständigt underlag till oss. Det betyder till exempel att en ansökan är rätt ifylld och att alla uppgifter vi behöver finns med.
Som veterinär tillhör du djurhälsopersonalen vilket innebär att
I princip har du som legitimerad veterinär den formella kompetensen att göra alla undersökningar och behandlingar inom djurens hälso- och sjukvård. Samtidigt gäller att du bara får utföra sådana arbetsuppgifter som du också har reell kompetens för, det vill säga bara sådant du faktiskt kan utföra och behärskar. Du har också själv ansvar för hur arbetsuppgiften utförs.
Du har även ansvar för att besluta om det är lämpligt att delegera arbetsuppgifter till annan djurhälsopersonal. Du kan läsa mer om delegering på sidan Ansvar och delegering.
Den 21 april börjar EU:s nya djurhälsoförordning att gälla. Förordningen rör områdena djurhälsa och smittskydd. Många regler finns redan sedan tidigare men en del nyheter berör dig som veterinär. Det främsta syftet med den nya djurhälsoförordningen är att förbättra djurhälsan och förhindra utbrott av sjukdomar.
Aktuell information om djurhälsoförordningen för dig som är veterinär
Sidan senast uppdaterad: 2021-04-15
http://djur.jordbruksverket.se/6330.html