Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Villkorad läkemedelsanvändning är en möjlighet för lantbrukaren. För att läkemedelsanvändningen – och då särskilt antibiotikaanvändningen – ska minimeras så kan villkorad läkemedelsanvändning bara tillåtas i besättningar där man håller djuren på ett sådant sätt att djurhälsan främjas, och sjuklighet och smittspridning motverkas.
Besättningens nivåer på nyckeltalen självdöda och avlivade kor, årlig dödlighet kalv samt behandlingsincidens juverinflammation är indikatorer på hur väl besättningen fungerar i dessa aspekter. Uppgifter om dödlighet har en stark koppling till djurvälfärd och skötsel och går att hämta på alla besättningar. Juverinflammation är det tillstånd som föranleder den mesta antibiotikaanvändningen i mjölkproducerande besättningar och kräver därför stark veterinär kontroll. Efter en granskning av hur dessa tre nyckeltal ser ut i besättningarna har följande värden beslutats som gränsvärden:
Värdena överensstämmer vid beslutsdatum till en nivå som 75 procent av Sveriges besättningar når. Det är inte tillåtet med villkorad läkemedelsanvändning i besättningar som överskrider något av dessa värden.
En veterinär som har villkorad läkemedelsanvändning i en besättning ska enligt Jordbruksverkets föreskrifter om läkemedel och läkemedelsanvändning besöka besättningen med ett visst intervall. I föreskrifterna om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård får en person som använder läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning endast ge injektioner med de preparat som omfattas under förutsättning att besättningsveterinären eller dennes ersättare har besökt besättningen inom samma tidsrymd.
Om följande förutsättningar är uppfyllda kan besöksintervallet utsträckas till det dubbla:
Besättningsveterinären kan välja att göra avsteg från de två sista gränsvärdena om djurhållaren har goda skäl till att avvakta med insemineringarna.
Användning av gränsvärden syftar till att premiera ett arbete som strävar efter att främja djurvälfärd och minimera sjukdomsförekomst, vilket i sin tur är ett led i en återhållsam läkemedelsanvändning. Besättningar som inte arbetar på detta sätt eller som inte lyckas med det får tätare veterinärbesök där man ska arbeta för att förbättra djurhållningen. Kriterierna valdes då de i vetenskapliga studier har visats indikera en god djurvälfärd.
Gränsvärdena överensstämmer vid beslutsdatum till en nivå som 25 procent av Sveriges besättningar når.
Djurskyddsdeklarationen är en dokumentation av vissa djurskyddsparametrar, som kallas för observationspunkter, som ska användas vid veterinärbesök i mjölkproducerande besättningar som föranleds av villkorad läkemedelsanvändning. Djurskyddsdeklarationen är tänkt som ett komplement i veterinärens arbete och ger denne en mer komplett bild av djurhälsostatusen i besättningarna.
Vid besättningsbesök i anslutning till förskrivningen kan veterinären använda checklistan ”Djurskyddsdeklaration – Nötkreatur – Mjölkbesättning” som tagits fram av Jordbruksverket, eller liknande dokument som innehåller samma information. I mjölkproducerande besättningar ska djurskyddsdeklarationen gås igenom vid de s.k. utvidgade besöken, som ska ske med som mest tolv veckors intervall.
De observationspunkter som är framtagna i checklistan utgör ett minimikrav av ställningstaganden som ska ingå i bedömningen av djurskyddsförhållandena i besättningen för att kunna medge villkorad läkemedelsförskrivning. I djurskyddsdeklarationen kommer den förskrivande veterinären att ta ställning till förhållandena genom en rad observationer som har direkt koppling till djurskyddet. Djurskyddslagstiftningen har en förebyggande karaktär, och Jordbruksverket har valt specifika observationspunkter ur lagstiftningen som ska indikera om djurhälsoläget i besättningar är godtagbart. Exempel är observationer av hull, hygien och tillgång till sjukboxar, som är förutsättningar för framgångsrika behandlingar.
Jordbruksverket har tagit fram en vägledning för hur djurskyddsdeklarationen ska användas. I den finns värdefull information både för dig som veterinär som ska tillämpa djurskyddsdeklarationen och för dig som lantbrukare som kommer att komma i kontakt med den via din veterinär.
Genom djurskyddsdeklarationen blir veterinärens roll tydligare och producenten får ett kvitto på att djurskyddsnivån vid veterinärens besök var tillfredsställande. Djurskyddsdeklarationen är också ett viktigt instrument för kommunikation som kan stärka konsumenternas förtroende för läkemedelsförskrivningen.
Sidan senast uppdaterad: 2019-10-28
http://djur.jordbruksverket.se/31029.html