Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
CITES-konventionen är en internationell överenskommelse om handeln med hotade arter av vilda djur och växter. Det finns cirka 5 600 djurarter och över 30 000 växtarter som är starkt hotade på grund av omfattande handel världen över.
CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora och kallas även för Washingtonkonventionen.
Om du ska genomföra kommersiella aktiviteter inom Sverige och andra EU-länder med starkt hotade arter behöver du ha ett särskilt intyg för att få göra det. Det kallas CITES-intyg.
Om du ska importera eller exportera hotade arter mellan ett land utanför EU och Sverige eller ett annat EU-land behöver du ha CITES-tillstånd för att få göra det. Du behöver också ha ett CITES-tillstånd om du är musiker och ska ta med dig musikinstrument som innehåller hotade arter till olika länder utanför EU.
Du söker CITES-intyg och CITES-tillstånd i en e-tjänst här på vår webbplats.
Vilka arter som berörs av reglerna står i CITES-konventionen och i EU-förordningar. Det kan vara bra att känna till hur de olika delarna hänger ihop om du vill ta reda på mer information.
De djur- och växtarter som skyddas av CITES-konventionen delas upp i tre kategorier, så kallade appendix, i artlistan.
EU har infört en egen artlista i EU-förordningarna. Där delas arterna upp i fyra bilagor, A-D. I dessa bilagor finns även de arter som står i konventionen med.
Hur arterna är listade kan variera mellan konventionens och EU:s listor. I flera fall har arter som finns i konventionens appendix II fått ett starkare skydd av EU och listas i den högsta skyddsklassen, bilaga A.
Artlistorna uppdateras löpande så se till att du alltid tittar på en en aktuell artlista. Du hittar den under rubriken Bestämmelser.
Så här kan du enkelt ta reda på vilka arter som är listade:
Du kan läsa mer om CITES här på vår webbplats. På CITES-konventionens webbplats finns information på flera språk om CITES. Där hittar du bland annat konventionstexten och databaser över de arter som omfattas av konventionen. CITES-konventionen finns under Mer information.
I Sverige är det Jordbruksverket som är administrativ CITES-myndighet och samordnar CITES-arbetet. Vi samarbetar med Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Naturhistoriska Riksmuseet som är vetenskapliga myndigheter för CITES i Sverige, och med de operativa myndigheterna som är Tullverket, Polismyndigheten, Kustbevakningen, Åklagarmyndigheten och länsstyrelserna.
E-tjänster
Mer information
Sidan senast uppdaterad: 2020-04-24
http://djur.jordbruksverket.se/4475.html