Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Jordbruksverket tog år 2009 initiativ till en utredning om vad som händer när bin tycks dö i stor omfattning och vad vi kan göra för att förhindra att det sker. Under Mer information finns både den samlade rapporten och en kortversion av rapporten där du snabbt kan få en överblick över de viktigaste slutsatserna i rapporten.
Honungsbin med varroakvalster. Foto: Preben Kristiansen
I utredningen framstod varraokvalster och associerade virus som det största hotet mot honungsbina. En bra strategi mot varroakvalster är avgörande för att minska risken för massdöd av bin. Jordbruksverket finansierar därför varje år projekt om varroakvalster via stödet till biodlingssektorn.
Vi identifierade också flera andra viktiga hot i utredningen, bland annat exotiska skadegörare, brist på pollen- och nektarväxter i slättbygden och växtskydds- och läkemedel. Det kan också förekomma en negativ konkurrens mellan honungsbin och vilda pollinatörer om begränsade pollen- och nektarresurser.
För att avhjälpa problemet med brist på pollen- och nektarväxter arbetar vi i projektet Mångfald på slätten bland annat för att få lantbrukare i områden med intensiv lantbruksproduktion att så, spara, plantera och gynna växter som honungsbin, humlor och solitärbin tycker om. På vår sida om Åkerlandskapet kan du läsa mer om vad du kan göra för att gynna pollinatörer.
I ytterligare ett projekt som redovisades 2014 tog Jordbruksverket fram beredskapsplaner mot exotiska skadegörare och undersökte om fältmässig användning av neonikotinoider är ett hot mot svenska honungsbin och humlor. Mer specifikt undersökte vi hur honungsbin och humlor påverkas av neonikotinoiden klotianidin, som används som betningsmedel mot jordloppor i våroljeväxter. Resultatet visade att honungsbin inte synbart påverkas av medlet. Däremot påverkas vilda bin negativt. I slutrapporten som finns under Mer information kan du läsa mer om undersökningarna. Där hittar du också en litteratursammanställning.
Du kan se och läsa mer om de sjukdomar och skadegörare på bin som det kan bli problem med i biodlingen. En del finns redan i vårt land och regleras via en bisjukdomslagstiftning och en del finns risk att få in i landet. Trakékvalster och de exotiska skadegörarna tropilaelapskvalster och lilla kupskalbaggen samt sammetsgetingen är sådana.
Sidan senast uppdaterad: 2020-09-08
http://djur.jordbruksverket.se/31550.html