Version: 3.3.3 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.3.3 Tid: 20220214-1137 |
Här kan du läsa mer om vad egenkontroll innebär och varför den är viktig. Informationen finns även i vår broschyr som du hittar till höger.
Egenkontroll kan ses som ett arbetssätt som bör vara en naturlig del av den dagliga driften och styrningen av din verksamhet. Egenkontroll är ett förbättringsarbete som ständigt ska pågå i vardagen.
Genom att bedriva egenkontroll på ditt jordbruk organiserar du arbetet och skapar rutiner som ser till att du följer de lagar som gäller för verksamheten. Du planerar och organiserar ditt arbete för att motverka och förebygga eventuella risker för miljön. Egenkontroll är även ett bra sätt att visa tillsynsmyndigheten att din verksamhet uppfyller lagstiftningen.
Kravet på egenkontroll omfattar alla verksamheter som kan påverka människors hälsa och miljö. Egenkontrollen ska anpassas efter verksamhetens inriktning, storlek och möjliga påverkan på miljön.
Egenkontroll innebär att:
Egenkontrollarbetet ska bygga på en riskbedömning. De flesta verksamheter påverkar miljön på något sätt, men hur och i vilken omfattning varierar. Det är viktigt att fundera över vilka risker din verksamhet kan innebära för luft, mark och vatten samt vilken påverkan den kan ha på omgivningen genom exempelvis lukt och buller.
I riskbedömningen bör du ta hänsyn till sannolikheten att en aktivitet påverkar miljön och vilka konsekvenser det skulle kunna få. Utifrån riskbedömningen gör du sedan en prioritering av vilka risker som du i första hand ska arbeta med att förebygga.
Det finns inga generella krav på dokumentation av egenkontroll. Beroende på verksamhetens typ, storlek och påverkan på miljön måste du göra en bedömning av vad som är lämpligt att dokumentera för att du ska kunna hålla uppsikt över din verksamhet.
Det kan ändå vara bra att föra enkla anteckningar om de åtgärder som du utför. Du kan använda anteckningarna för att lättare minnas till exempel vilka datum och i vilka mängder du har gödslat. Anteckningarna kan även användas som ett underlag vid besök av din tillsynsmyndighet.
För verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga finns angivna krav för vad som ska ingå i egenkontrollen. Av egenkontrollförordningen framgår att egenkontrollen på dessa verksamheter ska vara dokumenterad. Du hittar mer information på sidan Tillstånds- och anmälningspliktig.
När du får tillsyn av din verksamhet ska du förklara för tillsynsmyndigheten hur du arbetar med din egenkontroll och vilka delar som du har fokuserat på. Presentera vad du planerar att göra för att minska de risker som finns utifrån din riskbedömning. Berätta även om tidsplanen du har för när arbetet ska utföras. Tidsplanen kan sträcka sig över flera år, då alla risker inte kan åtgärdas samtidigt.
Tillsynsmyndighetens uppgift är att bedöma om verksamhetens egenkontroll är tillräcklig och kontrollera att verksamheten arbetar för att minska riskerna för människors hälsa och miljön. Tillsynsbesöket är ett bra tillfälle för dialog mellan dig och inspektören i syfte att utveckla din riskbedömning.
Sidan senast uppdaterad:
Kundtjänst
Kontakt
Övrigt
http://djur.jordbruksverket.se/25457.html