Version: 3.3.3 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.3.3 Tid: 20220214-1137 |
Du som har en tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet omfattas av Förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll. I förordningen finns det mer detaljerade krav på vad egenkontrollen ska innehålla. Det ställs även krav på att delar av egenkontrollen ska vara nedskriven. Här kan du läsa mer om vad som gäller för din verksamhet.
Arbetet med egenkontroll är en ständigt pågående process som aldrig kan avslutas. Det övergripande målet är att verksamhetens påverkan på miljön successivt ska minska. Det innebär att du kontinuerligt måste se över och uppdatera till exempel riskanalyser, rutiner och kemikalielistor.
Det är ett krav enligt förordningen att dokumentera den organisatoriska ansvarsfördelningen i verksamheten. Alla verksamheter är organiserade på olika sätt och har olika förutsättningar. Ju fler som är inblandade i driften av verksamheten desto viktigare är det att ansvaret för olika arbetsuppgifter fördelas ut på de anställda eller delägare. Det är inte rimligt att ägaren av ett stort jordbruk med flera anställda själv ska ha kontroll över alla detaljer.
När en arbetsuppgift delegeras till en anställd är det viktigt att se till att personen i fråga har tillräcklig kunskap för att kunna utföra arbetsuppgiften och befogenhet att åtgärda problem som uppstår. Ansvaret kan även fördelas på en extern entreprenör som du anlitar för att exempelvis sprida bekämpningsmedel eller gödsel.
Att årligen fylla i LRF:s Miljöhusesyn är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad på vilken miljölagstiftning som gäller för verksamheten. Det är viktigt att utse en person som är ansvarig för att tillstånd från länsstyrelsen och eventuella förelägganden från tillsynsmyndigheten följs.
Kravet på skriftlig ansvarsfördelning gäller även dig som är enmansföretagare.
Skriftliga rutiner ska finnas för de arbetsmoment där det finns störst risk att en störning kan påverka människors hälsa eller miljön. Rutinerna ska vara nedskrivna för att personal som inte är ordinarie ska kunna utföra jobbet och för att de anställda ska utföra arbetet på ett likartat sätt. Tanken är att rutinen ska beskriva det bästa möjliga sättet att utföra ett moment för att minimera risker i samband med utförandet. Om det visar sig att rutinen inte fungerar i praktiken ska den skrivas om. Exempel på vad en rutin kan innehålla hittar du nedan.
Arbetsmoment | Innehåll i rutinen |
---|---|
Lagring av gödsel | påfyllning av brunnen, nivåkontroll, svämtäcke, täthetskontroll, fyllning av gödseltunnan |
Gödselspridaren | ordentlig genomgång av spridaren inför vårspridningen, enklare kontroll innan varje körning, service enligt intervallen i serviceboken, utvändig rengöring |
Lagring av bekämpningsmedel | var säkerhetsdatabladen förvaras, hur förpackningarna ska hanteras och förvaras, att det finns absorberingsmedel tillgängligt, vad gör man vid ett spill |
Sprutan | när funktionstest ska utföras, ordentlig genomgång av sprutan enligt serviceboken inför sprutsäsongen, enklare kontroll som ska utföras varje gång sprutan ska används |
Påfyllning och rengöring av sprutan | var påfyllningen av vatten och preparat sker, hur förpackningarna som innehållit preparat hanteras, skyddsutrustning, hur sprutan invändigt och utvändigt rengörs, var sprutan placeras när den inte används |
I samband med att du sökte tillstånd för din verksamhet hos länsstyrelsen tog du sannolikt fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). MKB är ett bra underlag när du ska ta fram vilka risker din verksamhet har och bedöma dess påverkan på människors hälsa och miljön. Har du ingen MKB kan du utgå ifrån de delar i din verksamhet som kan innebära en risk för att skada luft, mark och vatten och som riskerar att påverka omgivningen genom exempelvis lukt och buller.
Du hittar ett exempel på hur du kan göra din riskbedömning till höger.
När du tar fram vilka risker som kan kopplas till din verksamhet ska du göra bedömningen både utifrån risker vid normal drift och risker som kan uppkomma vid olyckshändelser.
Om en olycka sker eller en driftstörning som kan påverka miljön, till exempel att gödseltunnan välter, gödselbrunnen svämmar över eller diesel spills ut ska tillsynsmyndigheten kontaktas omgående. Det bör finnas en larmlista med viktiga telefonnummer som alla personal lätt kan få tag i vid en olycka. Larmnummer kan också vara förprogrammerade i mobiltelefonerna.
Syftet med kemikalieförteckningen är att göra det lättare att kontrollera vilka kemikalier som används i verksamheten, samt vara ett underlag för att ersätta kemikalier som kan innebära stor risk för miljö och hälsa med mindre farliga alternativ.
Alla kemikalier som används i verksamheten ska finnas med i kemikalieförteckningen. Det kan till exempel vara bekämpningsmedel, diskmedel, verkstadsoljor och desinfektionsmedel. Mindre förpackningar av kemikalier som är avsedda för det vanliga hushållet behöver inte antecknas.
All information som ska vara med i kemikalieförteckningen finns på produktens säkerhetsdatablad. Säkerhetsdatabladen ska du få av din leverantör vid inköpet. Alternativt finns de att skriva ut på deras hemsida.
LRF har tagit fram Egenkontrollpaketet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är anpassat till tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter. I detta material hittar du exempel på rutiner, kemikalieförteckningar och journaler.
Naturvårdsverket har tagit fram två vägledningar om egenkontroll. Handboken Egenkontroll Länk till annan webbplats. och Egenkontroll för C-verksamheter
Länk till annan webbplats.. Detta material riktar sig till alla tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter oavsett bransch.
Det finns miljösanktionsavgifter vid brister i egenkontrollen för tillståndspliktiga verksamheter, men inte för anmälningspliktiga. Om tillsynsmyndigheten uppmärksammar att en tillståndspliktig verksamhet inte har en dokumenterad egenkontroll ska miljösanktionsavgifter dömas ut. Det gäller i de fall då:
Mer information
Bestämmelser
Sidan senast uppdaterad:
Kundtjänst
Kontakt
Övrigt
http://djur.jordbruksverket.se/25763.html