Version: 3.3.3 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.3.3 Tid: 20220214-1137 |
Syskonen Sven, Lisa och Olof driver en slaktsvinsgård i Hallands län. Verksamheten är tillståndspliktig. Här kan du läsa mer om hur de arbetar med sin egenkontroll utifrån de fyra stegen planera, genomföra, följa upp och förbättra.
Gården har 4 000 slaktsvinsplatser och 3,2 slaktsvinsomgångar per år. Till gården hör 200 hektar åkermark. Gården är tillståndspliktig och de fick sitt tillstånd från länsstyrelsen 2007. Kommunen har tagit över miljötillsynen på gården. På gården arbetar också två medarbetare som är anställda på deltid.
I samband med att syskonen söker tillstånd för sin verksamhet anlitar de en konsult för att göra en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för verksamheten. MKB:n använder de som grund när de gör sin riskbedömning. I riskbedömningen utgår de från vilken påverkan deras verksamhet kan ha på luft, mark och vatten, samt vad som kan ge upphov till buller och lukt. Riskerna bedömer de utifrån konsekvens och sannolikhet.
På gården ansvarar Sven för växtodlingen, Lisa för slaktsvinen och Olof för kontorsarbetet. Ansvarsfördelningen finns beskriven i ett dokument som de går igenom och uppdaterar årligen. För att hålla sig uppdaterade om vilken lagstiftning som gäller inom området fyller de en gång varje år i LRF:s Miljöhusesyn. Nyheter om lagstiftning, domar och ny teknik får de genom att läsa lantbrukspressen, växtodlingsbrev och genom att besöka lantbruksmässor.
Gårdens lagringskapacitet för gödsel och uträkningen som beskriver detta finns dokumenterad i tillståndsansökan. Syskonen kan inte utöka sin verksamhet utan att först vara i kontakt med länsstyrelsen. Det innebär att uträkningen fortfarande är aktuell. Skulle något inträffa så att lagringskapaciteten inte räcker hela vintersäsongen har syskonen skrivit ett avtal med en växtodlingsgård i närheten om att få hyra deras brunn.
En gång varje år anlitas rådgivare för att ta fram en växtodlingsplan. Växtodlingsplanen beskriver:
Olof uppdaterar gårdens växtnäringsbalans när foderbyten görs eller besättningsstorleken ändras. Olof har ansvar för att alla kemikalier som gården använder står med på kemikalieförteckningen. Till kemikalier räknas bland annat bekämpningsmedel, rengörings- och desinfektionsmedel, drivmedel och verkstadsoljor. Innan gården köper in nya kemikalier jämför Olof kemikaliernas säkerhetsdatablad med de tidigare. Den produkt som är minst farlig för miljön väljs om de olika produkterna har likvärdig effekt.
Syskonen har tillsammans med de anställda tagit fram rutiner Pdf, 279.1 kB, öppnas i nytt fönster. för områden med störst risk att påverka miljön. Rutinerna är placerade på platser där de är lättillgängliga i det dagliga arbetet. Några av rutinerna är kompletterade med en journal. Den som utför en rutin fyller i journalen för att på så sätt lämna information till de övriga anställda.
Gården har inte tillräckligt med spridningsareal för sin gödsel utan säljer gödseln vidare till växtodlingsgårdar i närheten under vår och höst. Sven ansvarar för att dokumentera leveranser av gödsel. Om en granne inte längre vill köpa gödsel är det Sven som ansvarar för att hitta en ny mottagare. I tillståndet går att läsa om gårdens krav att ha tillgång till minst 290 hektar.
För att Olof ska komma ihåg när han exempelvis ska besiktiga maskiner, motorer och cisterner, uppdatera markkarteringen samt funktionstesta sprutan har han skrivit ner det i ett enkelt Excel-dokument.
Skulle en olycka inträffa till exempel vid gödselspridning eller bekämpning finns det rutiner för larm vid driftsstörning . Sven som är driftsansvarig för växtodlingen har ansvar för att informera kommunen, som har tagit över tillsynen på deras verksamhet, om vad som har hänt.
Sven, Lisa och Olof ser över rutinerna ungefär en gång i kvartalet. Gården har bland annat problem med att få stabila svämtäcken på sina flytgödselbrunnar. I rutinen för flytgödselbrunnarna ingår det att kontrollera brunnarnas svämtäcken varje vecka. Personalen rapporterar till Sven att de lägger mycket onödig tid på att försöka förbättra täckena genom att tillföra halm och fastgödsel. Sven räknar på vad det skulle kosta att förse brunnarna med tak.
Sven har uppmärksammat att de anställda slarvar med rutinen för rengöring av sprutan. Sven informerar de anställda om varför rutinen finns och varför det är viktigt att de följer den.
Olof kontrollerar några gånger varje år att gården följer tillståndet från länsstyrelsen. Olof kontrollerar bland annat att skyddsavstånden till vattendragen stämmer.
Efter höstskörden sätter sig syskonen ner och går igenom växtodlingsplanen. De jämför resultatet från skörden med det förväntade resultatet. De diskuterar vilka förändringar de bör göra inför kommande säsong och vilka skiften som är prioriterade för ny linjekartering.
Olof ansvarar för att skicka in miljörapporten till kommunen i mitten av mars. Journalerna som syskonen och deras anställda fyller i ute i verksamheten är ett bra underlag när de gör sammanställningen för året.
Syskonen är eniga om att de behöver förbättra svämtäckena på gödselbrunnarna. De planerar att förse en av brunnarna med tak under kommande år. Helst skulle de vilja utvinna biogas ur gödseln men i dagsläget finns inte tillräckligt med pengar för att göra det. De beslutar sig för att välja en takbeklädnad som de i framtiden även kan använda vid rötning. Olof får i uppdrag att under året undersöka möjligheterna för samarbete med granngårdarna.
Vid ett tillsynsbesök från kommunen kan syskonen visa att de har en dokumenterad ansvarsfördelning, att de kontinuerligt undersöker riskerna med sitt företag, att de har fungerande rutiner, att det finns en uppdaterad kemikalieförteckning och att de följer upp och förbättrar arbetet.
Mer information
Myndigheter
Sidan senast uppdaterad:
Kundtjänst
Kontakt
Övrigt
http://djur.jordbruksverket.se/25426.html