Version: 3.3.3 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.3.3 Tid: 20220214-1137 |
Klicka på pilarna för de olika stegen i kontrollprocessen.
Varje operativ myndighet ska årligen upprätta en kontrollplan utifrån mål, riskanalys och tidigare erfarenheter. I den årliga kontrollplanen ska det stå vilka objekt som myndigheten ska kontrollera under året.
Målet med kontrollen, och den lagstiftning som den vilar på, är att alla konsumenter får säkra livsmedel och säkert dricksvatten, att alla djur är friska och växterna sunda. Märkning och information i alla led i kedjan från jord till bord ska vara enkel och korrekt och ingen ska bli sjuk av maten eller lurad.
Inriktningen och prioriteringarna för Sveriges kontroll i livsmedelskedjan beskrivs i den nationella kontrollplanen som du hittar i högerspalten. Det är ett strategiskt verktyg för att den offentliga kontrollen ska arbeta på ett enhetligt och samlat sätt mot de gemensamma målen för livsmedelskedjan. Använd den i arbetet med den årliga planeringen. Den riktar sig till chefer och ledare på myndigheter i livsmedelskedjan med ansvar att planera, genomföra och följa upp kontrollen, men också till företag som vill ha inblick i myndigheternas arbete liksom till konsumenter och övriga intresserade.
Planen omfattar alla led i livsmedelskedjan – från jord till bord – och alla lagstiftningens områden. Den har utarbetats så att den samtidigt är ett styrande dokument för kontrollmyndigheterna och en beskrivning av kontroll, beredskap och samarbete i livsmedelskedjan. Den kan användas på olika sätt:
Enligt förordning (EU) 2017/625 om offentlig kontroll (kontrollförordningen) ska varje medlemsland i EU upprätta en flerårig samlad nationell kontrollplan. Den svenska planen är fyraårig, uppdateras vid behov och används som underlag när EU:s revisorer granskar det svenska kontrollsystemet.
Sidan senast uppdaterad:
Kundtjänst
Kontakt
Övrigt
http://djur.jordbruksverket.se/34941.html