Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Animaliska biprodukter är material från djurriket som inte är livsmedel och som ännu inte bearbetats eller behandlats till att ingå i begreppet framställda produkter. Exempel på animaliska biprodukter är döda djur och biprodukter från slaktade djur. Även kommersiellt fångad fisk och rens från sådan fisk omfattas. Det gör också ull, fjädrar, äggskal, matavfall och naturgödsel.
Animaliska biprodukter som bearbetats eller behandlats till en färdig produkt enligt lagstiftningens krav kallas för en framställd produkt. Exempel på detta är bearbetat sällskapsdjursfoder, olika typer av organiska gödningsmedel i mjölform eller som rötrest (biogödsel), fetter för tekniskt bruk och garvade hudar.
Det är flera myndigheter som kontrollerar att de som befattar sig med animaliska biprodukter och därav framställda produkter gör rätt och följer de bestämmelser som finns inom EU och i svensk lagstiftning.
Syftet med kontrollen är att säkerställa att försäljning, hantering och förvaring av animaliska biprodukter och därav framställda produkter sker på ett sätt som är säkert för både människor, djur och miljö.
Den centrala myndigheten är Jordbruksverket som ansvarar för övergripande stöd och samordning och de operativa kontrollmyndigheterna för kontrollen.
De olika kontrollmyndigheterna med kontrollområden inom animaliska biprodukter är Jordbruksverket, länsstyrelserna, kommunerna och Livsmedelsverket. Jordbruksverket har kontrollansvar över allt det som inte ligger på andra myndigheter. Läs mer om övriga kontrollmyndigheters ansvarsområden under rubrikerna till vänster.
Sidan senast uppdaterad: 2021-01-28
http://djur.jordbruksverket.se/34967.html