Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Tillsynen är till för att säkerställa att miljöbalken och dess föreskrifter följs. Ett av många syften med miljöbalken är att värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas, och att den biologiska mångfalden bevaras.
Den 15 februari 2020 började vår nya föreskrift (SJVFS 2020:2) om hänsyn till natur- och kulturvärden i jordbruket att gälla. Föreskriften är egentligen en uppdatering av tidigare lagstiftning.
Vi har tagit fram en enklare vägledning till föreskriften där vi förklarar bakgrunden till bestämmelserna. Du hittar vägledningen under Mer information.
Länsstyrelsen är operativ tillsynsmyndighet när det gäller natur- och kulturvärden i jordbruket. Länsstyrelsen får överlåta tillsynen åt en kommunal nämnd. Tillsyn sker hos den som driver en verksamhet eller vidtar en åtgärd som kan påverka natur- och kulturmiljön.
Den operativa tillsynsmyndigheten ska även föra register över de tillsynsobjekt som behöver återkommande tillsyn. Tillsynsmyndighetens skyldigheter beskrivs i miljötillsynsförordningen.
Länsstyrelsen kan förelägga en markägare att genomföra åtgärder som är nödvändiga för att begränsa eller motverka skada. Om åtgärderna inte är tillräckliga kan myndigheten förbjuda verksamheten. Den som upptäcker skador ska underrätta länsstyrelsen.
Mer information om föreläggande, samt bestämmelser om rätt till ersättning finns i miljöbalken.
På central nivå har Jordbruksverket och Naturvårdsverket det övergripande ansvaret för tillsynsvägledning för den operativa tillsyn som berör natur- och kulturvärden i jordbruket:
Jordbruksverket och Naturvårdsverket ska ge de operativa tillsynsmyndigheterna stöd och råd i arbetet, och lämna information som behövs för tillsynen. Tillsynsvägledning är viktigt för att hjälpa de operativa tillsynsmyndigheterna i arbetet med tillsynen och för att skapa en enhetlig rättstillämpning på miljöbalkens område.
I vissa fall har andra myndigheter ansvar för tillsynsvägledning som berör natur- och kulturvärden i jordbruket. Dessa är:
Sidan senast uppdaterad: 2020-11-27
http://djur.jordbruksverket.se/25413.html