Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Vår tillsynsvägledning omfattar tillsyn enligt miljöbalken av växtnäring, växtskydd, natur- och kulturvärden samt retursystem för pantflaskor och metallburkar. Informationen på denna sida berör tillsynen som utförs inom jordbruks- och trädgårdsområdet.
I de flesta fall är kommunen ansvarig för den operativa tillsynen enligt miljöbalken på jordbruk, specialodlingar och växthus. Länsstyrelsen har tillsynsansvaret för de tillståndspliktiga verksamheterna, men det är vanligt att tillsynen delegerats till kommunerna.
Vilka verksamheter som ska prioriteras för tillsyn bör bygga på en riskanalys. Det är den myndighet som är ansvarig för den operativa tillsynen som ska göra riskanalysen. Med utgångspunkt från riskanalysen beslutar sedan den operativa myndigheten hur många tillsynsbesök som ska utföras under året och vilka verksamheter som ska inspekteras i första hand. Alla jordbruksverksamheter bör få ett tillsynsbesök minst vart femte år.
Faktorer | Exempel på aspekter som riskanalysen bör ta hänsyn till |
---|---|
Verksamheten | Risk för skador på miljö och hälsa, storlek på verksamheten, komplexitet, IED-anläggning |
Placering | Djurtäthet i området, närhet till detaljplanelagt område, närhet till grannar, känsliga växter eller djur |
Recipient | Känslig recipient, statusklassning av vattendrag |
Vattenskyddsområde | Primär, sekundär eller tertiär zon |
Nitratkänsligt område | Alla områden i en kommun behöver inte ingå i nitratkänsligt område |
Erfarenhet | Hur har verksamheten skött sig tidigare? Har verksamheten en väl fungerande egenkontroll? Uppföljning av förelägganden? |
Information från andra myndigheter | Har någon annan myndighet som bedriver tillsyn på verksamheten informerat om brister ex. påpekanden vid tvärvillkors- eller djurskyddskontroll? |
Planerade tillsynsbesök enligt miljöbalken bör bokas in i förväg. Lantbrukaren har då möjlighet att avsätta tid för tillsynsbesöket och får möjlighet att förbereda sig, till exempel genom att ta fram relevanta dokument.
Både företagare och miljöinspektörer vill ha en förutsägbar och effektiv tillsyn. Vi rekommenderar därför att du inför tillsynsbesöket skickar ut din checklista eller ett brev med information om vad du vill titta på under besöket.
Tänk på att tillsynen bör utföras under rätt säsong. Under vårsådd, grässkörd och spannmålsskörd har lantbrukaren oftast mycket att göra och kan ha svårt att avsätta tid för ditt besök.
Du bör också försöka samordna tillsynen med andra tillsynsområden som kommunen ansvarar för, så att lantbrukarna får så få besök som möjligt.
Om du som miljöinspektör får klagomål på en verksamhet bör du göra ett tillsynsbesök så snart som möjligt. Besöken bör i dessa fall vara oanmälda.
Tillsynsbesöket är till för att du ska följa upp att lantbrukaren
En checklista med punkter över vad du ska inspektera kan underlätta tillsynsbesöket och vara ett stöd för minnet. Vi har i samband med våra tillsynskampanjer tagit fram exempel på checklistor som du hittar under Växtnäring eller Växtskydd. Använd gärna hela eller delar av våra listor vid besöken.
Det är en fördel om du vid inspektionstillfället har tillgång till Internet, exempelvis för att du direkt ska kunna kontrollera via Kemikalieinspektionens bekämpningsmedelsregister att preparaten som används i verksamheten är godkända.
Var noga med att dokumentera resultatet av tillsynsbesöket på ett lämpligt sätt. Det är även viktigt att du återkopplar din bedömning till lantbrukaren. Ju tydligare du är vid tillsynsbesöket desto lättare är det för lantbrukaren att åtgärda bristerna i verksamheten.
Om du hittar avvikelser vid inspektionen kan det bli aktuellt att förelägga lantbrukaren att rätta till bristerna. Hur lång tid lantbrukaren ska få på sig att genomföra åtgärderna är upp till tillsynsmyndigheten att avgöra.
Om du misstänker att ett brott har begåtts är du skyldig att anmäla det till polis- eller åklagarmyndigheten.
För vissa avvikelser finns det miljösanktionsavgifter. Det gäller exempelvis höst- eller vinterbevuxen mark, felaktig hantering av bekämpningsmedel och brister i tillståndspliktiga verksamheters egenkontroll. En miljösanktionsavgift ska dömas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.
Gällande miljösanktionsavgifter hittar du i förordningen om miljösanktionsavgifter.
Hittar du avvikelser som kan ge upphov till tvärvillkorsavdrag bör du informera din länsstyrelse.
Jordbruksverket och länsstyrelsen delar på ansvaret för att ge vägledning om hur tillsynen ute på jordbruks- och trädgårdsföretagen ska gå till. Enligt miljötillsynsförordningen ska de tillsynsvägledande myndigheterna på central nivå prioritera stöd till länsstyrelserna, så att de i sin tur kan tillsynsvägleda kommunerna.
Vi har en tillsynsvägledningsplan som gäller för tre år i taget. Den del i tillsynsvägledningsplanen som beskriver vilka aktiviteter som vi prioriterar kallas aktivitetsplan och uppdateras varje år. Det kan röra sig om tillsynskampanjer, projekt eller extra tillsynsvägledningsinsatser som vi planerar att genomföra. Du hittar planen för tillsynsvägledning under Mer information. Här hittar du även vår uppföljning av vilka tillsynsvägledande insatser vi gjort under tidigare år.
Har du som miljöinspektör frågor rekommenderar vi dig att kontakta länsstyrelsen, eftersom de har större kännedom om de regionala förhållandena. Men du är förstås alltid välkommen att kontakta även Jordbruksverket.
Vi kan inte tillsynsvägleda i enskilda ärenden, men vi är gärna bollplank för allmänna funderingar om vår lagstiftning.
Vi tillsynsvägleder främst via vårt webbforum. Läs mer om webbforumet under Effektiv näring. Tanken med webbforumet är att alla miljöinspektörer ska kunna ta del av samma information. Vår förhoppning är en ökad samsyn och att det i sin tur leder till en mer likartad tillsyn på verksamheterna inom jordbruk och trädgård runt om i landet.
Sidan senast uppdaterad: 2021-01-11
http://djur.jordbruksverket.se/25408.html