Version: 3.3.3 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.3.3 Tid: 20220214-1137 |
Här får du information om tillsynen som utförs inom området för växtskydd. Vi berättar bland annat om gällande lagstiftning och informerar om vägledningsmaterial för dig som är miljöinspektör.
Under 2022 kommer vi tillsammans med kommuner och länsstyrelser att genomföra ett nationellt vägledningsprojekt om integrerat växtskydd i jordbruk och grönsaksodling. Jordbruksverket är huvudansvarig för projektet. Syftet med projektet är att vidareutveckla kontrollerna av integrerat växtskydd utifrån de åtta principerna i EUs direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel, likrikta kontrollerna i landet samt följa upp resultatet från tidigare genomfört tillsynsprojekt 2015.
Den aktiva tillsynsfasen, när kommunerna och länsstyrelserna utför sina kontroller, kommer att vara mellan den 1 mars–30 september 2022. Du hittar checklistan och lathunden till checklistan som kommer att användas vid kontrollerna under Mer information.
All kontrollvägledning till inspektörerna kommer att ske via vårt webbforum Effektiv Näring.
Många förändringar har skett de senaste åren med regelverket för växtskyddsmedel. EU:s direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel och förordningen (2014:425) om bekämpningsmedel gör att de statliga myndigheterna har arbetat om sina föreskrifter. Naturvårdsverket har tagit fram en föreskrift om spridning av bekämpningsmedel och Jordbruksverket har uppdaterat föreskrifterna om behörighet att använda växtskyddsmedel. Vi har dessutom tagit fram föreskrifter om integrerat växtskydd och en föreskrift om dokumentationskrav för yrkesmässiga användare av växtskyddsmedel.
Alla användare av växtskyddsmedel är skyldiga att tillämpa integrerat växtskydd. Avsikten med integrerat växtskydd är att minska beroendet av kemiska växtskyddsmedel. Detta genom att i första hand arbeta för att förebygga växtskyddsproblem och endast använda kemisk bekämpning vid ett konstaterat behov. Du kan läsa mer om integrerat växtskydd under Mer information.
Ansvaret för vägledning och tillsyn inom växtskyddsområdet är uppdelat på flera myndigheter. I tabellen nedan presenteras de olika myndigheternas ansvarområden.
Myndighet | Ansvarsområde |
---|---|
Kommun | Operativ tillsyn hos användare och på försäljningsställen. |
Länsstyrelse | Tillsynsvägledning till kommuner och eventuell tillsyn på tillståndspliktiga verksamheter. |
Jordbruksverket | Tillsynsvägledande till länsstyrelser och kommuner om växtskyddsfrågor inom jordbruks- och trädgårdssektorn. |
Skogsstyrelsen | Tillsynsvägledande till länsstyrelser och kommuner om växtskyddsfrågor inom skogssektorn. |
Naturvårdsverket | Tillsynsvägledande till länsstyrelser och kommuner om växtskyddsfrågor inom andra sektorer än jordbruks-, trädgårds- och skogssektorn. Exempelvis golfbanor, banvallar och hemmaträdgårdar. |
Kemikalieinspektionen | Tillsyn av tillverkare, leverantörer och importörer. Vägledande gällande kemikalielagstiftningen. |
Havs- och vattenmyndigheten | Tillsynsvägledande till länsstyrelser och kommuner om hantering av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområden. |
Under Mer information hittar du en utförligare beskrivning av de olika myndigheternas ansvarsområden samt en förteckning över deras aktuella föreskrifter.
Lagstiftningen gäller alla som yrkesmässigt använder växtskyddsmedel oavsett vilken klass preparaten tillhör. Växtskyddsmedlen är indelade i tre klasser som du kan se i tabellen nedan.
Jordbruksverket har ansvar för den utbildning som krävs för att få använda bekämpningsmedel i klass 1L och klass 2L. Länsstyrelsen är i sin tur ansvarig för att hålla i utbildningarna.
Klass | Kommentar |
---|---|
Klass 1L | Medlen får användas endast för yrkesmässigt bruk av den som har särskilt tillstånd. |
Klass 2L | Medlen får användas endast för yrkesmässigt bruk av den som har särskilt tillstånd. |
Klass 3 | Medlen får användas av privatpersoner. Det krävs ingen utbildning. |
Det krävs tillstånd för att få använda bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden. Det är kommunen eller länsstyrelsen som fastställer vattenskyddsområden och vilka skyddsföreskrifter de omfattas av. Vilka skyddsföreskrifter som gäller varierar från vattentäkt till vattentäkt. Havs- och vattenmyndigheten är ansvarig för tillsynsvägledningen inom vattenskyddsområden.
Innan du gör ett tillsynsbesök är det viktigt att du tar reda på om gården du ska besöka är inom ett vattenskyddsområde, då det finns risk för att verksamheten kan påverka kvaliteten på dricksvattnet. För en verksamhet som ligger inom vattenskyddsområde kan kraven på skyddsåtgärder vara högre. Det är därför viktigt att följa upp att verksamheten har aktuella tillstånd att använda bekämpningsmedel samt att de följer villkoren i praktiken.
Under 2015, 2016 och 2018 har vi genomfört tillsynskampanjer tillsammans med Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket. Syftet med tillsynsprojekten har varit att öka kunskapen om bekämpningsmedelslagstiftningen hos verksamhetsutövare och miljöinspektörer, samt öka möjligheterna till en enhetlig och effektivare tillsyn i hela landet.
I tillsynskampanjen om bekämpningsmedel i jordbruket som genomfördes 2015 deltog 100 kommuner och kommunförbund i tillsynskampanjen och totalt utfördes 791 tillsynsbesök. Resultatet har sammanställts i rapporten Bekämpningsmedel i jordbruket 2015. Du hittar rapporten under Mer information.
Under 2016 genomfördes en tillsynskampanj om bekämpningsmedel i växthus och plantskolor. Totalt deltog 44 kommuner och kommunförbund och 141 tillsynsbesök utfördes. Resultaten har sammanställts i rapporten Bekämpningsmedel i växthus och plantskolor 2016. Du hittar rapporten under Mer information.
Under 2018 genomfördes ett nationellt tillsynsprojekt om hantering av växtskyddsmedel på golfbanor. Detta skedde tillsammans med Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen samt tillsynsmyndigheten på kommunerna. Totalt genomfördes tillsyn på golfbanor i 53 kommuner och totalt 133 tillsynsbesök skedde inom projektet. Du hittar rapporten under Mer information.
Allt material finns att ladda ner från Jordbruksverket. Här finns även övrigt material som används vid kurserna för användare av växtskyddsmedel.
Vi har tagit fram en tillsynsvägledning om spridningsutrustning för växtskyddsmedel. Vägledningen vänder sig i första hand till dig som utför tillsyn enligt miljöbalken på verksamheter som yrkesmässigt använder växtskyddsmedel. På sista sidan i vägledningen hittar du en enklare checklista som kan användas vid tillsynsbesöket.
Vi har tagit fram en vägledning om granskning av sprutjournaler. Vägledningen vänder sig i första hand till dig som utför tillsyn enligt miljöbalken på verksamheter som yrkesmässigt använder växtskyddsmedel.
Kurslitteratur vid behörighetsutbildningarna för de som använder bekämpningsmedel i praktiken. Den tar bland annat upp grunderna i hantering och användning av bekämpningsmedel, dokumentation, miljö- och hälsorisker, integrerat växtskydd och teknisk utrustning.
Boken är även en bra grund för dig som miljöinspektör som ska utöva tillsyn inom området och finns att beställa från valfri e-bokhandel.
Vi har tagit fram ett informationsblad om skyddszoner och skyddsavstånd i odlingslandskapet. Informationsbladet är tänkt som en kunskapssammanställning men kan även delas ut vid inspektion eller vid direkta frågor om skyddszoner eller skyddsavstånd. Du hittar informationsbladet under Mer information.
Broschyren är ett hjälpmedel för att kunna bestämma hur stort skyddsavstånd som bör hållas vid en viss temperatur, vindstyrka och inställningar av sprutan. Den används av de flesta lantbrukare för att avgöra hur stort skyddsavstånd man ska hålla vid bekämpning. Det finns en motsvarande Hjälpreda för fläktsprutor som används i fruktodlingar.
Jordbruksverket har tagit fram vägledningar för vad integrerat växtskydd kan innebära i de vanligaste grödorna. Rådgivningsmaterialet är till för att ge odlarna exempel på hur man kan tillämpa integrerat växtskydd. Tillämpningen varierar mellan olika odlare beroende på deras förutsättningar. Materialet är ingen regelsamling för vad odlaren måste göra, då vi ger exempel på mer än vad som går att göra i det enskilda fallet.
Skriften Bekämpningsrekommendationer svampar och insekter behandlar i huvudsak kemisk bekämpning av skadegörare i lantbruksgrödor. Den uppdateras varje vår och innehåller även bekämpningströsklar, lämpliga preparat och bekämpningstidpunkt för olika skadegörare och grödor.
Skriften Kemisk ogräsbekämpning tar upp de olika kemiska växtskyddsmedel som kan användas mot ogräs i lantbruksgrödor.
För de olika trädgårdskulturerna finns sammanställningar av de växtskyddsmedel som kan användas i frilandsgrönsaker, frukt, bär, plantskolekulturer, prydnadsväxter i växthus och grönsaker i växthus.
Mer information
Tillsynsprojekt integrerat växtskydd 2022
Vägledningsmaterial
Våra sidor om växtskydd Länk till annan webbplats.
Våra sidor om integrerat växtskydd Länk till annan webbplats.
Informationsbladet Skyddszoner och skyddsavstånd i odlingslandskapet Länk till annan webbplats.
Vägledning om risk för överdosering, § 35 a i förordning 2014:425 om bekämpningsmedel Pdf, 299.9 kB.
Hjälpreda för vindanpassat skyddsavstånd bomspruta Länk till annan webbplats.
Integrerat växtskydd i olika grödor Länk till annan webbplats.
Jordbruksverkets bekämpningsrekommendationer Länk till annan webbplats.
Myndigheter och deras ansvarsområden Pdf, 126.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Vägledning om granskning av sprutjournaler Länk till annan webbplats.Tillsynsvägledning om spridningsutrustning för växtskyddsmedel
Pdf, 164.8 kB.
Bekämpningsmedel i jordbruket 2015 Länk till annan webbplats.
Bekämpningsmedel i växthus och plantskolor 2016 Länk till annan webbplats.
Växtskyddsmedel på golfbanor, 2019 Länk till annan webbplats.
Bestämmelser
Förordning om bekämpningsmedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreskrifter om spridning av kemiska bekämpningsmedel Länk till annan webbplats.
Statens jordbruksverks föreskrifter om behörighet att använda växtskyddsmedel Pdf, 234.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om integrerat växtskydd Pdf, 66.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Organisationer
Sidan senast uppdaterad:
Kundtjänst
Kontakt
Övrigt
http://djur.jordbruksverket.se/25412.html