![]() |
![]() | |
JO 49 SM 0705 | |
Prisindex och priser inom livsmedelsområdet
Års- och månadsstatistik - 2007:3 Price Indices and Prices in the Food Sector - Annual and Monthly Statistics - 2007:3 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta dragPrisutveckling på produktionsmedelPriserna på jordbrukets produktionsmedel fortsätter att stiga och har, enligt PM-index, ökat med 4,3 % mellan mars 2006 och mars 2007. Mest har priserna ökat för posten djurfoder (10,2 %). Även index för ekonomibyggnader steg relativt mycket (8,2 %). Energi- och smörjmedel var den enda post som sjönk (1,0 %) mellan mars 2006 och mars 2007. Diagram 1. Utvecklingen av PM-index åren 2004-2007
(2000 = 100). Utveckling av avräkningspriserAvräkningspriserna på jordbruksprodukter ökade enligt
A-index med i genomsnitt 6,2 % mellan mars 2006 och mars 2007. Den främsta
orsaken till den stora ökningen är att spannmålspriserna och priserna på matpotatis
stigit med 34,9 % respektive 105,3 %. För sockerbetor sjönk priserna
med 28,7 % jämfört med mars föregående år, vilket är en effekt av den
sockerreform som genomförs. Priserna på vegetabilieprodukter ökade i genomsnitt med 17,6 %, medan priserna på animalieprodukter minskade med 1,1 % under perioden. På animaliesidan var det främst priserna på svin respektive mjölk som påverkade indexnedgången. Diagram 2. Utvecklingen av A-index åren 2004-2007
(2000 = 100). PPI-J ökade med 3,1 % mellan mars 2006 och mars 2007. Matpotatis (100,5 %) samt ägg (10,2 %) svarade för den största ökningen, medan den produkt som sjönk mest var fjäderfäkött (3,8 %). För övriga produkter var förändringarna små under perioden. KPI-J ökade med 1,5 % mellan mars 2006 och mars 2007. I allmänhet var variationerna i prisförändringar mellan enskilda produkter låga. Priserna på matpotatis har dock ökat med 31,0 %. Den allmänna utvecklingen av konsumentpriserna under samma period, mätt med KPI, har stigit med 1,9 %. |