![]() |
![]() | |
JO 27 SM 1501 | |
Ekologisk animalieproduktion 2014
Organic animal production 2014 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Kraftig produktionsökning av ekologiska mejeriprodukter
Under 2014 ökade produktionen av ekologiska mejeriprodukter
kraftigt efter att ha minskat under några år. Produktionen av ekologisk
konsumtionsmjölk ökade med 18 % och för syrade produkter och ost ökade
produktionen med 19 %. Produktionen av ekologisk grädde ökade med hela
69 %. Invägningen av ekologisk mjölk uppgick 2014 till
371 500 ton, en ökning med 5 100 ton eller drygt 1 %. År 2014
var knappt 13 % av den totala mängden invägd mjölk ekologisk, vilket var
ungefär samma andel som 2013. Slakten av ekologiskt uppfödda djur ökar
Slakten, i ton, av ekologiskt uppfödda nötkreatur och får
och lamm ökade med 4 % respektive 7 % under 2014. Slakten av
ekologiskt uppfödda nötkreatur uppgick till 19 100 ton vilket motsvarar en
andel på drygt 14 % av den totala slakten av nötkreatur. Slakten av får och
lamm var 1 100 ton, motsvarande drygt 22 % av den totala slakten. Slakten av ekologiskt uppfödda svin ökade med 3 %. Den
ekologiska svinproduktionen är dock av liten omfattning. Knappt 2 % av de
slaktade svinen är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder. Andelen ekologiska ägg ökar
År 2014 uppgick invägningen av ekologiska ägg vid Svenska Äggs medlemspackerier till 13 500 ton, en ökning med 2 % jämfört med 2013. Andelen ekologiska ägg ökade och 2014 var knappt 14 % ekologiska. |