![]() |
![]() | |
JO 27 SM 1601 | |
Ekologisk animalieproduktion 2015
Organic animal production 2015 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Fortsatt produktionsökning av ekologiska mejeriprodukter men
mjölkinvägningen har varit stabil
Under 2014 ökade produktionen av ekologiska mejeriprodukter
kraftigt efter att ha minskat under några år. 2015 fortsatte produktionen att
öka. Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk ökade med 19 % och för
syrade produkter var ökningen 38 % jämfört med 2014. Produktionen av
ekologisk ost är förhållandevis liten men under 2015 mer än fördubblades den
och samtidigt ökade även produktionen av ekologisk grädde med 72 %. Invägningen av ekologisk mjölk uppgick 2015 till 370 300
ton, vilket innebär att produktionen var i stort sett oförändrad jämfört med
2014. År 2015 var knappt 13 % av den totala mängden invägd mjölk
ekologisk, vilket var ungefär samma andel som 2014. Invägningen av ekologiska ägg ökade kraftigt
År 2015 uppgick invägningen av ekologiska ägg vid Svenska Äggs
medlemspackerier till drygt 17 000 ton, en ökning med 26 % jämfört
med 2014. Andelen ekologiska ägg ökade och 2015 var 16 % av den totala
invägningen ekologisk. Ökad slakt av ekologiskt uppfödda svin
Slakten, i ton, av ekologiskt uppfödda nötkreatur och får
och lamm minskade med 1 % för vardera djurslag jämfört med 2014. Slakten
av ekologiskt uppfödda nötkreatur uppgick till 18 900 ton vilket motsvarar
en andel på drygt 14 % av den totala slakten av nötkreatur. Slakten av får
och lamm var 1 100 ton, motsvarande drygt 22 % av den totala slakten. Slakten av ekologiskt uppfödda svin ökade med knappt 14 %.
Den ekologiska svinproduktionen är dock av liten omfattning. Knappt 2 % av
de slaktade svinen är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder. Slakten av ekologiska slaktkycklingar ökade med 50 %. Trots ökningen är andelen ekologisk slaktkycklingproduktion mindre än 1 %. |