![]() |
![]() | |
Ekologisk animalieproduktion 2015 | JO 27 SM 1601 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Detta omfattar statistiken
Detta Statistiska meddelande belyser omfattningen och
utvecklingen av den ekologiska animalieproduktionen. Definitioner och förklaringar
Statistiken omfattar produktion som följer EU:s regelverk
för ekologisk produktion. Det betyder att produktionen uppfyller kraven enligt
Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion
och märkning av ekologiska produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91.
I praktiken innebär det att produkterna får märkas och
säljas på marknaden med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan
även märkas med KRAV:s eller Demeters respektive logotyp om produktionen
uppfyller antingen KRAV:s eller Demeters villkor för märkning. Det är viktigt att påpeka att slaktstatistiken avser djur
som är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder och levererade till slakt
från en producent som är omställd till ekologisk produktion. Den säger inget om
antal djur som slutligen slaktas som ekologiska eller mängden kött som säljs
med ekologisk märkning i butik utan ger snarare information om mängden
tillgänglig ekologisk svensk köttråvara. Statistiken över slakten finns tillgänglig från 2009 och
framåt. Uppgifter för åren före 2009 kan inte tas fram med den metod som
används för att uppskatta slakten. Så görs statistiken
Mjölk, mjölkprodukter
och ägg Statistiken över ekologisk mjölk och mjölkprodukter hämtas
från LRF Mjölk. Uppgifterna om ägg baseras på information om invägning från
branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar. Slakt Statistiken över slakten tas fram genom en sambearbetning
mellan register vid Jordbruksverket samt uppgifter från de kontrollorgan som
kontrollerar efterlevnaden av regelverket för ekologisk produktion hos
primärproducenter inom jordbruksområdet. Det går till på följande sätt: I Sverige finns för närvarande tre godkända kontrollorgan
som kontrollerar de ekologiska primärproducenternas efterlevnad av regelverket
för ekologisk produktion. Dessa är Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK
AB. Uppgifter om slakten av nötkreatur, svin samt får och lamm
rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets
slaktdatabas. Kontrollorganens uppgifter om omställda ekologiska
djurproducenter kopplas mot det statistiska Lantbruksregistret (LBR) på
företagsnivå. LBR innehåller uppgifter om djurantal per djurslag. Om ett företag,
enligt kontrollorganens uppgifter, har omställd produktion av ett djurslag
betraktas samtliga djur av det djurslaget som omställda i LBR. Därefter kopplas
LBR mot Jordbruksverkets slaktdatabas och uppgifter om antal slaktade djur och
slaktvikt tas fram för de företag som har omställd produktion av respektive
djurslag. Det är viktigt att känna till att slakten mäts för de
företag som hade omställd produktion vid något tillfälle under respektive år. I
praktiken innebär det att om ett företag får sin djurhållning omställd till
ekologisk produktion i t.ex. november ett år så kommer slakten av djur från
detta företag med i statistiken för hela året. Det betyder att den metod som
används i viss mån överskattar slakten. I Jordbruksverkets slaktdatabas finns inga uppgifter om
slakt av fjäderfä. För att uppskatta slakten av ekologiskt uppfödda
slaktkycklingar används därför en annan metod än för övriga djurslag. De
ekologiska slaktkycklingproducenterna lämnar uppgifter till kontrollorganen om
uppskattat antal slaktkycklingar som föds upp under året. Dessa uppgifter
används sedan för den officiella statistiken över antalet slaktade
slaktkycklingar. För att få kvantiteten slakt i ton multipliceras det
uppskattade antalet slaktade kycklingar med en medelslaktvikt Statistikens tillförlitlighet
Kvaliteten på statistiken över invägningen av ekologisk
mjölk och invägningen av ägg bedöms som god. När det gäller ekologisk
äggproduktion så är det viktigt att notera att partihandelns invägning inte
motsvarar den totala produktionen av ekologiska ägg. Partihandelns invägning
uppskattas 2015 stå för cirka 83 % av den totala produktionen av ekologiska
ägg. Det betyder att den totala produktionen av ekologiska ägg är större än vad
som redovisas i detta Statistiska meddelande. Tillförlitligheten i slaktstatistiken är beroende av: -
kvaliteten i kontrollorganens rapportering till
Jordbruksverket, -
kvaliteten i LBR och de statistiska undersökningar och
administrativa register som LBR är uppbyggt av, -
kvaliteten i Jordbruksverkets slaktdatabas samt -
kvaliteten i kopplingen mellan kontrollorganens
register över sina Kvaliteten i
kontrollorganens rapportering till Jordbruksverket Kontrollorganens uppgifter bedöms inte innehålla några
täckningsfel. Mätfel och fel från bearbetningsprocessen kan förekomma t.ex. i
fall där kontrollorganen får en felaktig uppgift om innehav av ett visst
djurslag eller att en felaktig uppgift om djurinnehav läses in i
kontrollorganens system. Vid sammanställningen av statistiken har Jordbruksverket
hittat felaktigheter av denna typ och då gjort korrigeringar, oftast efter
kontakt med kontrollorganen. Bedömningen är att kvarstående mätfel inte
påverkar de övergripande resultaten. Kvaliteten i LBR Lantbruksregistrets uppgifter om antalet djur baseras på
årliga urvalsundersök-ningar och, vart tredje år, en totalundersökning av
samtliga jordbruksföretag. Vid dessa undersökningar får jordbrukarna svara på
frågor om djurinnehav i juni det aktuella året. För nötkreatur hämtas dock
uppgifter om djurinnehav från Jordbruksverkets centrala nötkreatursregister
(CDB). Uppgifterna om nötkreatur i LBR baseras således alltid på uppgifter från
samtliga jordbruksföretag med nötkreatur. För de år då totalundersökningar inte genomförs baseras
uppgifterna om antalet får, svin och fjäderfä på urvalsundersökningar
(djurräkningar). Svarsfrekvensen i djurräkningarna är mycket hög. Men eftersom
det är urvalsundersökningar betyder det att det inte finns aktuella data över
djurinnehav för samtliga företag. För de företag som inte ingår i
djurräkningarna används senast kända värde för att uppskatta djurinnehav per
företag. När det gäller svin ingår i stort sett samtliga företag i de årliga
djurräkningarna, vilket gör att de uppgifterna är väl uppdaterade. När det
gäller fjäderfä undersöks samtliga företag med mer än 1 000 fjäderfä och
för får och lamm gäller att samtliga företag med mer än 100 får och lamm
undersöks. Mätfel kan förekomma om uppgifterna i de använda registren
eller i enkätundersökningens svarsblanketter är felaktiga. I
enkätundersökningen görs kontroller dels av inlästa värden genom verifiering,
dels i efterhand av avvikelser från förväntade värden. Uppgifterna i de
administrativa registren kontrolleras genom kontroller i fält och
administrativa kontroller. Kvaliteten i
Jordbruksverkets slaktdatabas Uppgifterna i databasen baseras på veckovis rapportering av
all slakt från samtliga slakterier. Det sker regelbundna kontroller av
slakteriernas verksamhet. Uppgifterna bedöms hålla hög kvalitet. Kvaliteten i
kopplingarna mellan kontrollorganens register och LBR Kopplingarna mellan kontrollorganens kundregister och LBR
görs genom I stort sett samtliga företag från kontrollorganens register
kan kopplas mot LBR. År 2015 var det färre än 5 företag som inte kunde kopplas
mot LBR. Bedömningen är att dessa företag inte påverkar statistiken på
övergripande nivå. Vi vet också att det i vissa fall förekommer felkopplingar
som bland annat kan bero på att företagsbegreppen i LBR skiljer sig från
kontrollorganens register över kunder. De båda ovan nämnda felkällorna bedöms
inte påverka statistikens tillförlitlighet på riksnivå i någon större
utsträckning. Däremot kan de i viss utsträckning påverka tillförlitligheten på
detaljerad regional nivå och för detaljerade redovisningar av vissa djurslag. Kvaliteten i
kopplingarna mellan LBR och slaktdatabasen. Kopplingarna mellan LBR och slaktdatabasen görs genom
person/organisa-tionsnummer samt produktionsplatsnummer. För åren 2009–2015
kunde i stort sett samtliga slaktade djur kopplas till LBR. Det enda undantaget
var för får och lamm år 2009 och 2010 då runt 2 % av de slaktade fåren
inte kunde kopplas till något av företagen i LBR. Om detta påverkar slakten av
ekologiskt uppfödda får och lamm är svårt att säga. Vi vet även att det kan förekomma felkopplingar. Sammantaget
gör Jordbruksverket dock bedömningen att tillförlitligheten i statistiken är
god och då främst för de djurslag där ekologiska produktionsmetoder är mer
frekvent använda, t.ex. för nötkreatur och får och lamm. Uppgifterna över svin
är mer känsliga för problem med kopplingar mellan register vilket i viss
utsträckning kan påverka statistikens tillförlitlighet. Bra att veta
Annan statistik
Uppgifter om ekologisk djurhållning redovisas i JO 26
SM 1601 Ekologisk djurhållning 2015. Uppgifter om ekologisk växtodling redovisas i JO 13 SM 1601
Ekologisk växtodling 2015. Uppgifter om skörd för ekologisk odling 2015 redovisas i
JO 14 SM 1601 Skörd för ekologisk och konventionell odling 2015. Uppgifter om ekologisk odling och djurhållning redovisas även
i JO 01 1601 Jordbruksstatistisk sammanställning 2016 med data om livsmedel -
tabeller. Uppgifter om den totala slakten, dvs. både ekologisk och
konventionell slakt, redovisas i serien JO 48 SM Animalieproduktion, års- och
månadsdata. Delar av statistiken publiceras även i Jordbruksverkets
statistikdatabaser (www.jordbruksverket.se under Statistik). Där finns även
längre tidsserier tillgängliga. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Beskrivning av statistiken. |