![]() |
![]() | |
JO 27 SM 1701 | |
Ekologisk animalieproduktion 2016
Organic animal production 2016 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Fortsatt ökning av invägningen av ekologiska ägg
År 2016
uppgick invägningen av ekologiska ägg vid Svenska Äggs medlemspackerier till
drygt 21 300 ton, en ökning med 25 % jämfört med 2015. Andelen
ekologiska ägg ökade och var 2016 närmare 18 % av den totala invägningen.
Invägningen av ekologiska ägg har nästan fördubblats sedan 2010. Ökad slakt av ekologiskt hållna slaktkycklingar och svin.
Under
2016 ökade produktionen av ekologiska slaktkycklingar med 1 000 ton eller
193 % jämfört med 2015. Den ekologiska slaktkycklingproduktionen är dock
liten i omfattning. 2016 var 1 % av slaktkycklingproduktionen baserad på
ekologiska produktionsmetoder. Den
ekologiska svinproduktionen har ökad kontinuerligt sedan 2012. Under 2016 ökade
slakten med 6 % jämfört med 2015 och uppgick till 4 800 ton. Sedan
2012 har slakten ökat med 36 %. Den ekologiska grisproduktionen är, precis
som slaktkycklingproduktionen, liten i förhållande till den totala
produktionen. 2016 var 2 % av produktionen baserad på ekologiska
produktionsmetoder. Slakten
av ekologiskt hållna nötkreatur uppgick till 19 100 ton och slakten av ekologiskt
hållna får och lamm uppgick till 1 100 ton. I båda fallen var slakten i
stort sett oförändrat jämfört med föregående år. Invägningen av ekologisk mjölk oförändrad 2016
Invägningen
av ekologisk mjölk uppgick 2016 till 371 000 ton vilket innebär att den i
stort sett var oförändrad jämfört med 2015. Andelen invägd ekologisk mjölk ökade
svagt och 2016 var 13 % av invägningen ekologisk. För produktionen av mejeriprodukter var utvecklingen tudelad. Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk ökade med 4 % medan produktionen av syrade produkter minskade med 25 %. Även produktionen av ekologisk grädde och ost minskade. |