![]() |
![]() | |
Ekologisk animalieproduktion 2016 | JO 27 SM 1701 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Statistikens omfattning Statistikens
omfattning
Detta
Statistiska meddelande belyser omfattningen och utvecklingen av den ekologiska
animalieproduktionen. Statistiken
omfattar produktion som följer EU:s regelverk[1] för ekologisk pro-duktion. I praktiken
innebär det att produkterna får märkas och säljas på mark-naden med EU:s
logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan även märkas med KRAV:s eller
Demeters respektive logotyp om produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller
Demeters villkor för märkning. Statistiken
över ekologisk mjölk och mjölkprodukter hämtas från LRF Mjölk. Uppgifterna om
ägg baseras på information från branschorganisationen Svenska Ägg. Det är viktigt
att notera att partihandelns invägning inte motsvarar den totala produktionen
av ägg. Partihandelns invägning uppskattas 2016 stå för 86,5 % av den totala
produktionen av ägg. Enligt Svenska Äggs bedömning är andelen densamma även
inom den ekologiska äggproduktionen. Statistiken
över slakten tas fram genom en sambearbetning mellan register vid
Jordbruksverket samt uppgifter från de kontrollorgan som kontrollerar efterlevnaden
av regelverket för ekologisk produktion hos primärproducenter inom
jordbruksområdet. Det är viktigt att påpeka att statistiken avser djur som är
uppfödda med ekologiska produktionsmetoder och levererade till slakt från en
producent som är omställd till ekologisk produktion. Den säger inget om antal
djur som slutligen slaktas som ekologiska eller mängden kött som säljs med
ekologisk märkning i butik utan ger snarar information om mängden tillgänglig
ekologisk svensk köttråvara. Statistiken
över slakten finns tillgänglig från 2009 och framåt. Uppgifter för åren före
2009 kan inte tas fram med den metod som används för att uppskatta slakten. Mer
information om begrepp, definitioner, jämförbarhet med annan statistik och
statistikens kvalitet finns i avsnittet ”Fakta om statistiken” samt i
dokumentet ”Beskrivning av statistiken”. Där beskrivs även den metod som
används för att ta fram statistiken över den ekologiska slakten. Invägningen av
ekologisk mjölk oförändrad
I figur
A redovisas utvecklingen av andelen invägd ekologisk mjölk av total invägd
mjölk. Invägningen
av ekologisk mjölk uppgick 2016 till 371 000 ton, vilket innebär att
invägningen i stort sett var oförändrad jämfört med 2015. Andelen invägd
ekologisk mjölk ökade stadigt under flera år. 2013 bröts den trenden. 2016 var 13 %
av den totala mängden invägd mjölk ekologisk. Figur A. Andel ekologisk invägd mjölk I figur
B redovisas andel ekologiska mjölkprodukter producerade vid mejerier per
produktkategori. Det bör påpekas att den invägda ekologiska mjölken som
redovisas i Figur A inte nödvändigtvis behöver resultera i produktion av
motsvarande mängd ekologiska mjölkprodukter. För de i
figur B redovisade produkterna minskade produktionen och andelen ekologiska
mjölkprodukter under några år. 2014 och 2015 ökade produktionen vilket
resulterade i högre andelar ekologiska produkter. Under 2016 ökade produktionen
av ekologisk konsumtionsmjölk medan produktionen av övriga produkter minskade. Figur B. Andel ekologiska mjölkprodukter
producerade vid mejeri per produktkategori Produktionen
av ekologisk konsumtionsmjölk ökade, enligt LRF Mjölks statistik, med 4 %
under 2016 och uppgick till 144 700 ton. Det innebär att drygt 18 %
av den producerade konsumtionsmjölken var ekologisk. Produktionen
av syrade ekologiska produkter minskade med 25 %. Totalt producerades
27 400 ton syrade ekologiska mjölkprodukter 2016 vilket motsvarar drygt
11 % av den totala produktionen av syrade produkter. Produktionen
av ekologisk grädde och ost stod för betydligt lägre andelar av den totala
produktionen, 5 % respektive drygt 1 %. Produktionen av ekologisk
grädde minskade med 26 % under 2016 och uppgick till 5 600 ton medan
produktionen av ekologisk ost minskade med 20 % och uppgick till
1 200 ton. Kraftig ökning av
slaktkycklingproduktionen
I figur
C redovisas slakten av ekologiskt hållna djur i förhållande till den totala
slakten av respektive djurslag. Figuren visar att i jämförelse med den totala
slakten är det egentligen bara för nötkreatur och får och lamm som slakten av
ekologiskt hållna djur når upp till större andelar. Andelarna för svin och
slaktkyckling är låga men ökande. Figur C. Slakt av ekologiskt hållna djur i
förhållande till total slakt av respektive djurslag Nötkreatur I figur D redovisas slakten
av ekologiskt hållna nötkreatur. Slakten uppgick till 19 100 ton 2016
vilket motsvarar en ökning med 200 ton eller 1 % jämfört med 2015. Sedan
2009 har slakten ökat med 45 %. Figur D. Slakt av ekologiskt hållna
nötkreatur, ton Av figur
C framgår att de ekologiskt hållna nötkreaturen står för drygt 14 % av den
totala slakten av nötkreatur. Andelen skiljer sig dock mellan de olika kategorierna
nötkreatur. I figur E redovisas andelen slaktade ekologiskt hållna nötkreatur
för några djurkategorier i förhållande till den totala slakten. Figuren visar
att inom den ekologiska produktionen slaktas en hög andel stutar, kvigor och
kor. Dessa djurkategorier är lämpliga i system med betesdrift och
grovfoderdominerad foderstat. För tjurar är andelen lägre. Förklaringen är
sannolikt att dessa djurslag är mindre lämpade i betesdrift samtidig som det är
vanligt med ett större beroende av kraftfoder i utfodringen. Figur E. Andel slaktade ekologiskt hållna
nötkreatur av total slakt per kategori Svin, får och lamm samt slaktkyckling I figur
F redovisas slakten av ekologiskt hållna svin, får och lamm samt slaktkyckling.
Slakten av får och lamm ökade kontinuerligt mellan 2009 och 2014. 2015 minskade
slakten med 1 % och 2016 var den i stort sett oförändrad jämfört med 2015. Slakten
av ekologiskt hållna svin utgjorde drygt 2 % av den totala slakten av svin
2016. Slakten av ekologiska svin har ökat sedan 2012. Mellan 2015 och 2016
ökade slakten med närmare 300 ton eller 6 %. Den
ekologiska slaktkycklinguppfödningen kännetecknas av ett mycket litet antal
uppfödare och en mycket låg andel av den totala slakten. Under de två senaste
åren har dock slakten ökat kraftigt. 2016 ökade slakten med 193 %. Trots
ökningen utgör andelen ekologisk slaktkycklingproduktion endast 1 % av den
totala slaktkycklingproduktionen i riket. Figur F. Slakt av ekologiskt hållna svin,
får och lamm samt slaktkycklingar, ton Andelen ekologiska ägg
fortsätter att öka
I figur
G redovisas invägningen av ekologiska ägg i förhållande till den totala
invägningen av ägg. Andelen ökade stadigt från 2006 till 2011. År 2012 och 2013
låg andelarna på en något lägre nivå. Invägningen av ekologiska ägg ökade dock
även 2012 och 2013. Anledningen till att andelen ekologiska ägg var lägre dessa
två år, jämfört med 2011, är att den totala invägningen ökade mer. År 2016
uppgick invägningen av ekologiska ägg vid Svenska Äggs medlemspackerier till
drygt 21 300 ton, vilket motsvarar en ökning med 25 % jämfört
med 2015. Andelen ekologiska ägg ökade till närmare 18 %. Figur G. Andel invägda ekologiska ägg i
partihandeln [1]
Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion
och märkning av ekologiska produkter och upphävande av förordning (EEG) nr
2092/91 |