![]() |
![]() | |
Ekologisk animalieproduktion 2016 | JO 27 SM 1701 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Detta omfattar
statistiken
Detta
Statistiska meddelande belyser omfattningen och utvecklingen av den ekologiska
animalieproduktionen. Definitioner och förklaringar
Statistiken
omfattar produktion som följer EU:s regelverk för ekologisk produktion. Det
betyder att produktionen uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr
834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska
produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91. I
praktiken innebär det att produkterna får märkas och säljas på marknaden med
EU:s logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan även märkas med KRAV:s
eller Demeters respektive logotyp om produktionen uppfyller antingen KRAV:s
eller Demeters villkor för märkning. Det är
viktigt att påpeka att slaktstatistiken avser djur som är uppfödda med
ekologiska produktionsmetoder och levererade till slakt från en producent som
är omställd till ekologisk produktion. Den säger inget om antal djur som slutligen
slaktas som ekologiska eller mängden kött som säljs med ekologisk märkning i
butik utan ger snarare information om mängden tillgänglig ekologisk svensk
köttråvara. Statistiken
över slakten finns tillgänglig från 2009 och framåt. Uppgifter för åren före
2009 kan inte tas fram med den metod som används för att uppskatta slakten. Så görs statistiken
Mjölk, mjölkprodukter och ägg Statistiken
över ekologisk mjölk och mjölkprodukter hämtas från LRF Mjölk. Uppgifterna om
ägg baseras på information om invägning från branschorganisationen Svenska Äggs
medlemmar. Slakt Statistiken
över slakten tas fram genom en sambearbetning mellan register vid
Jordbruksverket samt uppgifter från de kontrollorgan som kontrollerar efterlevnaden
av regelverket för ekologisk produktion hos primärproducenter inom jordbruksområdet.
Det går till på följande sätt: I
Sverige finns för närvarande tre godkända kontrollorgan som kontrollerar de
ekologiska primärproducenternas efterlevnad av regelverket för ekologisk
produktion. Dessa är Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK AB. Uppgifter
om slakten av nötkreatur, svin samt får och lamm rapporteras från alla
slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Kontrollorganens
uppgifter om omställda ekologiska djurproducenter kopplas mot det statistiska
Lantbruksregistret (LBR) på företagsnivå. LBR innehåller uppgifter om djurantal
per djurslag. Om ett företag, enligt kontrollorganens uppgifter, har omställd
produktion av ett djurslag betraktas samtliga djur av det djurslaget som
omställda i LBR. Därefter kopplas LBR mot Jordbruksverkets slaktdatabas och
uppgifter om antal slaktade djur och slaktvikt tas fram för de företag som har
omställd produktion av respektive djurslag. Det är
viktigt att känna till att slakten mäts för de företag som hade omställd
produktion vid något tillfälle under respektive år. I praktiken innebär det att
om ett företag får sin djurhållning omställd till ekologisk produktion i t.ex.
november ett år så kommer slakten av djur från detta företag med i statistiken
för hela året. Det betyder att den metod som används i viss mån överskattar
slakten av ekologiskt hållna djur. I
Jordbruksverkets slaktdatabas finns inga uppgifter om slakt av fjäderfä. För
att uppskatta slakten av ekologiskt uppfödda slaktkycklingar används därför en
annan metod än för övriga djurslag. De ekologiska slaktkycklingproducenterna
lämnar uppgifter till kontrollorganen om uppskattat antal slaktkycklingar som
föds upp under året. Dessa uppgifter används sedan för den officiella
statistiken över antalet slaktade slaktkycklingar. För att få kvantiteten slakt
i ton multipliceras det uppskattade antalet slaktade kycklingar med en
medelslaktvikt Statistikens
tillförlitlighet
Kvaliteten
på statistiken över invägningen av ekologisk mjölk och invägningen av ägg
bedöms som god. När det gäller ekologisk äggproduktion så är det viktigt att
notera att partihandelns invägning inte motsvarar den totala produktionen av
ekologiska ägg. Partihandelns invägning uppskattas 2015 stå för cirka
86,5 % av den totala produktionen av ekologiska ägg. Det betyder att den
totala produktionen av ekologiska ägg är större än vad som redovisas i detta
Statistiska meddelande. Tillförlitligheten
i slaktstatistiken är beroende av: -
kvaliteten
i kontrollorganens rapportering till Jordbruksverket, -
kvaliteten
i LBR och de statistiska undersökningar och administrativa register som LBR är
uppbyggt av, -
kvaliteten
i Jordbruksverkets slaktdatabas samt -
kvaliteten
i kopplingen mellan kontrollorganens register över sina Kvaliteten i kontrollorganens
rapportering till Jordbruksverket Kontrollorganens
uppgifter bedöms inte innehålla några täckningsfel. Mätfel och fel från
bearbetningsprocessen kan förekomma t.ex. i fall där kontrollorganen får en
felaktig uppgift om innehav av ett visst djurslag eller att en felaktig uppgift
om djurinnehav läses in i kontrollorganens system. Vid
sammanställningen av statistiken har Jordbruksverket hittat felaktigheter av
denna typ och då gjort korrigeringar, oftast efter kontakt med kontrollorganen.
Bedömningen är att kvarstående mätfel inte påverkar de övergripande resultaten. Kvaliteten i LBR Lantbruksregistrets
uppgifter om antalet djur baseras på årliga urvalsundersök-ningar och, vart
tredje år, en totalundersökning av samtliga jordbruksföretag. Vid dessa
undersökningar får jordbrukarna svara på frågor om djurinnehav i juni det
aktuella året. För nötkreatur hämtas dock uppgifter om djurinnehav från
Jordbruksverkets centrala nötkreatursregister (CDB). Uppgifterna om nötkreatur
i LBR baseras således alltid på uppgifter från samtliga jordbruksföretag med
nötkreatur. För de
år då totalundersökningar inte genomförs baseras uppgifterna om antalet får,
svin och fjäderfä på urvalsundersökningar (djurräkningar). Svarsfrekvensen i
djurräkningarna är mycket hög. Men eftersom det är urvalsundersökningar betyder
det att det inte finns aktuella data över djurinnehav för samtliga företag. För
de företag som inte ingår i djurräkningarna används senast kända värde för att
uppskatta djurinnehav per företag. När det gäller svin ingår i stort sett
samtliga företag i de årliga djurräkningarna, vilket gör att de uppgifterna är
väl uppdaterade. När det gäller fjäderfä undersöks samtliga företag med mer än
1 000 fjäderfä och för får och lamm gäller att samtliga företag med mer än
100 får och lamm undersöks. Mätfel
kan förekomma om uppgifterna i de använda registren eller i
enkätundersökningens svarsblanketter är felaktiga. I enkätundersökningen görs
kontroller dels av inlästa värden genom verifiering, dels i efterhand av
avvikelser från förväntade värden. Uppgifterna i de administrativa registren
kontrolleras genom kontroller i fält och administrativa kontroller. Kvaliteten i Jordbruksverkets
slaktdatabas Uppgifterna
i databasen baseras på veckovis rapportering av all slakt från samtliga
slakterier. Det sker regelbundna kontroller av slakteriernas verksamhet.
Uppgifterna bedöms hålla hög kvalitet. Kvaliteten i kopplingarna
mellan kontrollorganens register och LBR Kopplingarna
mellan kontrollorganens kundregister och LBR görs genom I stort
sett samtliga företag från kontrollorganens register kan kopplas mot LBR. År 2016
var det fem företag som inte kunde kopplas mot LBR. Endast tre av dessa berör
djurslag som redovisas i detta Statistiska meddelande. Bedömningen är att dessa
företag inte påverkar statistiken på övergripande nivå. Vi vet också att det i
vissa fall förekommer felkopplingar som bland annat kan bero på att
företagsbegreppen i LBR skiljer sig från kontrollorganens register över
kunder. De båda ovan nämnda felkällorna bedöms inte påverka statistikens
tillförlitlighet på riksnivå i någon större utsträckning. Däremot kan de i viss
utsträckning påverka tillförlitligheten på detaljerad regional nivå och för
detaljerade redovisningar av vissa djurslag. Kvaliteten i kopplingarna
mellan LBR och slaktdatabasen. Kopplingarna
mellan LBR och slaktdatabasen görs genom person/organisa-tionsnummer samt
produktionsplatsnummer. För åren 2009–2016 kunde mer än 99,5 % av de
slaktade nötkreaturen och grisarna kopplas till LBR. För får och lamm har
motsvarande andel varit något lägre. De senaste två åren har den legat kring 98,5 %.
Om detta påverkar slakten av ekologiskt uppfödda får och lamm är svårt att
säga. Vi vet
även att det kan förekomma felkopplingar. Sammantaget gör Jordbruksverket dock
bedömningen att tillförlitligheten i statistiken är god och då främst för de
djurslag där ekologiska produktionsmetoder är mer frekvent använda, t.ex. för
nötkreatur och får och lamm. Uppgifterna över svin är mer känsliga för problem
med kopplingar mellan register vilket i viss utsträckning kan påverka
statistikens tillförlitlighet. Bra att veta
Annan statistik
Uppgifter
om ekologisk djurhållning redovisas i JO 26 SM 1701 Ekologisk djurhållning
2016. Uppgifter
om ekologisk växtodling redovisas i JO 13 SM 1701 Ekologisk växtodling 2016. Uppgifter
om skörd för ekologisk odling 2016 redovisas i JO 14 SM 1701 Skörd
för ekologisk och konventionell odling 2016. Uppgifter
om ekologisk odling och djurhållning redovisas även i JO 01 1701 Jordbruksstatistisk
sammanställning 2017 med data om livsmedel - tabeller. Uppgifter
om den totala slakten, dvs. både ekologisk och konventionell slakt, redovisas i
serien JO 48 SM Animalieproduktion, års- och månadsdata. Delar av
statistiken publiceras även i Jordbruksverkets statistikdatabaser
(www.jordbruksverket.se under Statistik). Där finns även längre tidsserier
tillgängliga. Elektronisk publicering
Detta
Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt på Jordbruksverkets
webbplats http://www.jordbruksverket.se under Ta del av statistiken
samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se under Jord- och skogsbruk,
fiske. Mer
information om statistiken och dess kvalitet ges i en särskild Kvalitetsdeklaration. |