![]() |
![]() | |
JO 27 SM 1801 | |
Ekologisk animalieproduktion 2017
Organic animal production 2017 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Minskad invägning av ekologiska ägg
Efter en
lång rad av år med ökad invägning av ekologiska ägg så minskade Ökad invägning av ekologisk mjölk
Under
2017 ökade antalet ekologiskt hållna mjölkkor. Detta avspeglar sig även i invägningen
av mjölk som ökade med 45 000 ton eller 12 % under 2017 jämfört med
2016. Invägningen av ekologisk mjölk uppgick till 414 200 ton vilket
motsvarar knappt 15 % av den totala mjölkinvägningen i Sverige. Produktionen
av ekologiska mejeriprodukter minskade dock med undantag för en ökning i
ostproduktionen Minskad slakt av får och lamm
Under
2017 ökade slakten av ekologiskt hållna nötkreatur med 1 % jämfört med
2016 och uppgick till 19 300 ton. Ungefär 15 % av nötkreatursslakten
kom från ekologiskt hållna djur. Slakten av får och lamm minskade däremot med
knappt 3 % till 1 100 ton år 2017 vilket innebär att 21 % av den
totala slakten kom från ekologiskt hållna får och lamm. Den ekologiska
grisproduktionen har ökat kontinuerligt sedan 2012. År 2017 var slakten i stort
sett oförändrad jämfört med 2016. Den ekologiska grisproduktionen är liten i
förhållande till den totala produktionen. År 2017 var 2 % av produktionen
baserad på ekologiska produktionsmetoder Under 2016 ökade produktionen av ekologiska slaktkycklingar kraftigt. Produktionsökningen fortsatte 2017 men ökningstakten var betydligt lägre. 2017 ökade produktionen med 9 % i vikt mätt. Den ekologiska slaktkycklingproduktionen är dock liten i omfattning. 2017 var 1 % av slaktkycklingproduktionen baserad på ekologiska produktionsmetoder. |