![]() |
![]() | |
Ekologisk animalieproduktion 2018 | JO 27 SM 1901 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Detta omfattar statistiken
Detta
Statistiska meddelande belyser den årliga omfattningen av den ekologiska
animalieproduktionen över tid med början 2009. Definitioner och förklaringar
Statistiken
omfattar produktion som följer EU:s regelverk för ekologisk produktion. Det
betyder att produktionen uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr
834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska
produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91. I
praktiken innebär det att produkterna får märkas och säljas på marknaden med
EU:s logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan även märkas med KRAV:s
eller Demeters respektive logotyp om produktionen uppfyller antingen KRAV:s
eller Demeters villkor för märkning. Det är
viktigt att påpeka att slaktstatistiken avser djur som är uppfödda med
ekologiska produktionsmetoder och levererade till slakt från en producent som
är omställd till ekologisk produktion. Den säger inget om antal djur som slut-ligen
slaktas som ekologiska eller mängden kött som säljs med ekologisk märkning i
butik utan ger snarare information om mängden tillgänglig ekologisk svensk
köttråvara. Statistiken
över slakten av ekologiskt hållna djur finns tillgänglig från 2009 och framåt.
Uppgifter för åren före 2009 kan inte tas fram med den metod som används för
att uppskatta slakten. Så görs statistiken
Mjölk, mjölkprodukter och ägg Statistiken
över ekologisk mjölk och mjölkprodukter hämtades från LRF Mjölk fram till och
med 2017, därefter baseras den på Jordbruksverkets månatliga insamling av data
från mejerierna. Uppgifterna om ägg baseras på information om invägning från
branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar. Slakt Statistiken
över slakten tas fram genom en sambearbetning av register vid Jordbruksverket
samt uppgifter från de kontrollorgan som kontrollerar efterlevnaden av
regelverket för ekologisk produktion hos primärproducenter inom
jordbruksområdet. Det går till på följande sätt: I
Sverige finns för närvarande tre godkända kontrollorgan som kontrollerar de
ekologiska primärproducenternas efterlevnad av regelverket för ekologisk
produktion. Dessa är Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK AB. Uppgifter
om slakten av nötkreatur, gris samt får och lamm rapporteras från alla
slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Denna rapportering omfatt-ar
all slakt och särskiljer inte slakt av djur från ekologiska producenter. Kontrollorganens
uppgifter om omställda ekologiska djurproducenter sambearbetas med det
statistiska Lantbruksregistret (LBR) på företagsnivå. LBR innehåller uppgifter
om djurantal per djurslag. Om ett företag, enligt kontrollorganens uppgifter,
har omställd produktion av ett djurslag betraktas samtliga djur av det
djurslaget som omställda i LBR. Därefter sambearbetas LBR med Jordbruksverkets
slaktdatabas och uppgifter om antal slaktade djur och slaktvikt tas fram för de
företag som har omställd produktion av respektive djurslag. Det är
viktigt att känna till att slakten mäts för de företag som hade omställd
produktion vid något tillfälle under respektive år. I praktiken innebär det att
om ett företag får sin djurhållning omställd till ekologisk produktion i till
exempel november ett år så kommer slakten av djur från detta företag med i
statistiken för hela året. Det betyder att den metod som används i viss mån
överskattar slakten av ekologiskt hållna djur. I
Jordbruksverkets slaktdatabas finns inga uppgifter om slakt av fjäderfä. För
att uppskatta slakten av ekologiskt uppfödda slaktkycklingar används därför en
annan metod än för övriga djurslag. De ekologiska slaktkycklingproducenterna
lämnar uppgifter till kontrollorganen om uppskattat antal slaktkycklingar som
föds upp under året. Dessa uppgifter används sedan för den officiella
statistiken över antalet slaktade slaktkycklingar. För att få kvantiteten slakt
i ton multipliceras det uppskattade antalet slaktade kycklingar med en
medelslaktvikt för respektive år (1,85 kg 2018). Statistikens tillförlitlighet
Kvaliteten
på statistiken över invägningen av ekologisk mjölk och invägningen av ägg
bedöms som god. När det gäller ekologisk äggproduktion så är det viktigt att
notera att partihandelns invägning inte motsvarar den totala produktionen av
ekologiska ägg. Partihandelns invägning uppskattas 2018 stå för cirka 87 %
av den totala produktionen av ekologiska ägg. Det betyder att den totala
produktionen av ekologiska ägg är större än vad som redovisas i detta
Statistiska meddelande. Tillförlitligheten
i slaktstatistiken är beroende av: -
kontrollorganens
rapportering till Jordbruksverket, -
LBR och
de statistiska undersökningar och administrativa register som LBR är uppbyggt
av, -
Jordbruksverkets
slaktdatabas samt -
kopplingen
mellan kontrollorganens register över sina Kvaliteten i kontrollorganens
rapportering till Jordbruksverket Kontrollorganens
uppgifter bedöms inte innehålla några täckningsfel. Mätfel och fel från
bearbetningsprocessen kan förekomma till exempel i fall där kontrollorganen
får en felaktig uppgift om innehav av ett visst djurslag eller att en felaktig
uppgift om djurinnehav läses in i kontrollorganens system. Vid
sammanställningen av statistiken har Jordbruksverket hittat felaktigheter av
denna typ och då gjort korrigeringar, oftast efter kontakt med kontrollorganen.
Bedömningen är att kvarstående mätfel inte påverkar de övergripande resultaten. Kvaliteten i LBR Lantbruksregistrets
uppgifter om antalet djur baseras på årliga urvalsundersök-ningar och, vart
tredje år, en totalundersökning av samtliga jordbruksföretag. Vid dessa
undersökningar får jordbrukarna svara på frågor om djurinnehav i juni det
aktuella året. För nötkreatur hämtas dock uppgifter om djurinnehav från
Jordbruksverkets centrala nötkreatursregister (CDB). Uppgifterna om nötkreatur
i LBR baseras således alltid på uppgifter från samtliga jordbruksföretag med
nötkreatur. För de
år då totalundersökningar inte genomförs baseras uppgifterna om antalet får,
grisar och fjäderfä på urvalsundersökningar (djurräkningar). Svarsfrekvensen i
djurräkningarna är mycket hög. Men eftersom det är urvalsundersökningar betyder
det att det inte finns aktuella data över djurinnehav för samtliga företag. För
de företag som inte ingår i djurräkningarna används senast kända värde för att
uppskatta djurinnehav per företag. När det gäller grisar ingår i stort sett
samtliga företag i de årliga djurräkningarna, vilket gör att de uppgifterna är
väl uppdaterade. När det gäller fjäderfä undersöks samtliga företag med mer än
1 000 fjäderfä och för får och lamm gäller att samtliga företag med mer än
100 får och lamm undersöks. Mätfel
kan förekomma om uppgifterna i de använda registren eller i
enkätundersökningens svarsblanketter är felaktiga. I enkätundersökningen görs
kontroller dels av inlästa värden genom verifiering, dels i efterhand av
avvikelser från förväntade värden. Uppgifterna i de administrativa registren
kontrolleras genom kontroller i fält och administrativa kontroller. Kvaliteten i Jordbruksverkets
slaktdatabas Uppgifterna
i databasen baseras på veckovis rapportering av all slakt från samtliga
slakterier. Det sker regelbundna kontroller av slakteriernas verksamhet.
Uppgifterna bedöms hålla hög kvalitet. Kvaliteten i kopplingarna
mellan kontrollorganens register och LBR Kopplingarna
mellan kontrollorganens kundregister och LBR görs genom I stort
sett samtliga företag från kontrollorganens register kan kopplas mot LBR. År
2018 var det två företag som inte kunde kopplas mot LBR. Bedömningen är att
dessa företag inte påverkar statistikens tillförlitlighet. Vi vet också att det
i vissa fall förekommer felkopplingar som bland annat kan bero på att företagsbegreppen
i LBR skiljer sig från kontrollorganens register över kunder. Detta kan påverka
tillförlitligheten främst för grisar där antalet producenter är få. Kvaliteten i kopplingarna
mellan LBR och slaktdatabasen. Kopplingarna
mellan LBR och slaktdatabasen görs genom person/organisa-tionsnummer samt
produktionsplatsnummer. För åren 2009–2017 kunde mer än 99,5 % av de
slaktade nötkreaturen och grisarna kopplas till LBR. För får och lamm har
motsvarande andel varit något lägre. De senaste tre åren har den legat kring
98,5 %. Om detta påverkar uppskattningen av slakten av ekologiskt uppfödda
får och lamm är svårt att säga. Vi vet
även att det kan förekomma felkopplingar. Sammantaget gör Jordbruksverket dock
bedömningen att tillförlitligheten i statistiken är god och då främst för de
djurslag där ekologiska produktionsmetoder är mer frekvent använda, det vill
säga för nötkreatur och får och lamm. Uppgifterna över grisar är mer känsliga
för problem med kopplingar mellan register vilket i viss utsträckning kan
påverka statistikens tillförlitlighet. Annan statistik
Uppgifter
om den totala slakten, invägningen av mjölk, mejeriproduktion och invägningen
av ägg (både ekologisk och konventionell produktion) redovisas i serien JO 48
SM Animalieproduktion, års- och månadsdata. Där redovisas även invägningen av
ekologisk mjölk, produktion av ekologiska mejeriprodukter samt partihandelns
invägning av ekologiska ägg månadsvis. Uppgifter
om ekologisk djurhållning redovisas i JO 26 SM 1901 Ekologisk djurhållning
2018. Uppgifter
om ekologisk växtodling redovisas i JO 13 SM 1901 Ekologisk växtodling 2018. Uppgifter
om skörd för ekologisk odling 2018 redovisas i JO 14 SM 1901 Skörd
för ekologisk och konventionell odling 2018. Uppgifter
om ekologisk odling och djurhållning redovisas även i JO 01 SM 1901
Jordbruksstatistisk sammanställning 2019 med data om livsmedel - tabeller. Delar av
statistiken publiceras även i Jordbruksverkets statistikdatabas (www.jordbruksverket.se
under Statistik). Där finns även längre tidsserier tillgängliga. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Kvalitetsdeklaration samt i
dokumentet Statistikens framställning. |