Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken
Så görs statistiken
Statistikens tillförlitlighet
Bra att veta
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och
mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom
jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU. Den största delen av denna
statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut.
- Rådets direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG och 93/25/EEG av
den 1 juni 1993 samt 97/77/EG av den 16 december 1997 om statistiska
undersökningar av populationen och produktionen av grisar, nötkreatur samt
får och getter.
- Kommissionens beslut 94/432/EG, 94/433/EG och
94/434//EG av den 30 maj 1994 om tillämpningsföreskrifter för rådets
direktiv beträffande statistiska undersökningar av populationen och produktionen
av grisar, nötkreatur samt får och getter
- Rådets direktiv 96/16/EG av den 19 mars 1996 om
statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter.
- Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december 1996
om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska
undersökningar av mjölk och mjölkprodukter.
Före EU-medlemskapet användes denna statistik i Sverige
för marknadsbedömningar och var ett viktigt underlagsmaterial vid de prisöverläggningar
på jordbruksområdet, som förekom fram till slutet av 1980-talet.
Till år 2002 har vissa förändringar genomförts
beträffande redovisning av statistiken på animalieprodukter. Denna
statistik publiceras fr.o.m. detta år som ett Statistiskt Meddelande (serie
SM JO48) vilket innebär att den tidigare publikationen "Prisindex,
priser, produktion och utrikeshandel inom livsmedelsområdet" inte
längre existerar. Prisindex och priser publiceras i ett separat Statistiskt
Meddelande (serie SM JO49).
Statistiken utgörs av följande tre delar:
·
Köttproduktion (djurslakt).
·
Mjölkinvägning och mejeriproduktion.
·
Invägning av ägg
Populationerna utgörs av:
·
Samtliga slakterier i landet för slakt av
nötboskap, svin, får och getter samt kycklingar.
·
Samtliga mejerier (för komjölk) i landet.
·
Samtliga partihandelsföretag med invägning av ägg
Redovisade variabler är följande
·
Antal slaktdjursbesiktningar dvs antal hela och
till hela omräknade halva kroppar.
·
Slakt av djur omräknat till kött (vara med ben),
uttryckt i ton
·
Kvantitet invägd mjölk samt producerade kvantiteter
mjölkprodukter
·
Fett- och proteinhalt i invägd mjölk
·
Kvantiteter invägda ägg
Uppgifter om slakten per månad av nötkreatur, svin samt
får och getter rapporteras in från alla slakterier i landet samlas in
månadsvis till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras
månadsvisa uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten per kvartal av fjäderfä insamlas
från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna
uppgiftsinsamling.
Uppgifter om invägd mjölk samt produktion av
mejeriprodukter vid landets mejerier insamlas månadsvis av Svensk Mjölk AB.
Statistiken avseende dessa produkter baseras på bearbetningar av denna
insamling.
Uppgifter om invägda kvantiteter ägg vid landets
partihandelsföretag insänds månadsvis till EuroÄgg AB. Statistiken baseras
på denna uppgiftsinsamling.
Tillförlitligheten i denna statistik torde vara god, eftersom
uppgiftsplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är
mycket lågt. Vidare saknas uppgifter från företag vilka svarar för endast
ett fåtal procent av invägningen av ägg.
Jämförbarheten över tiden är för de flesta uppgifter i
denna statistik mycket god. Beträffande invägningen av ägg utökades i
januari 2001 antalet uppgiftslämnande företag, vilket orsakade en höjning
av de redovisade siffrorna med 6-7 %.
Annan statistik
Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i
en särskild Beskrivning av statistiken
på SCB:s webbplats, www.scb.se.
|