![]() |
![]() | |
Animalieproduktion | JO 48 SM 1806 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Statistik avseende slakt,
invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för
marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU. Den
största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och
kommissionsbeslut: ·
Europaparlamentet och Rådets förordning EG nr
1165/2008 av den 19 november 2008 om statistik över besättningar och
köttproduktion om upphävande av rådets direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG. ·
Rådets direktiv 96/16/EG av den 19 mars 1996 om
statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter. ·
Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december
1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska
undersökningar av mjölk och mjölkprodukter. Detta omfattar statistiken
Statistiken i detta Statistiska
meddelande ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre
delar: · Köttproduktion
(djurslakt) vid slakteri för humankonsumtion. · Mjölkinvägning och
mejeriproduktion. · Invägning av ägg. Populationerna
utgörs av: · Samtliga slakterier
för slakt av nötboskap, gris, får, get, häst eller fjäderfä. · Samtliga mejerier
för komjölk som rapporterar sin invägning till Jordbruksverket. Deras
volymer motsvarar mer än 99 % av den totala invägningen i Sverige. · Samtliga
partihandelsföretag med invägning av ägg som är medlemmar i
branschorganisationen Svenska Ägg. Redovisade
variabler är följande: · Antal
slaktdjursbesiktningar d.v.s. antal hela och till hela omräknade halva kroppar
som är godkända och avsedda för humankonsumtion. · Besiktigade
slaktdjur omräknade till kvantitet kött (vara med ben) i ton, godkänd och
avsedd för humankonsumtion. · Kvantitet invägd
mjölk samt producerade kvantiteter mjölkprodukter. · Fett- och
proteinhalt i invägd mjölk. · Kvantitet invägda
ägg. Så görs statistiken
Uppgifter om slakten av
nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla
slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på
uttag från denna databas. Uppgifter om slakten av fjäderfä
samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken
baseras på denna uppgiftsinsamling. Statistiken avseende invägd mjölk
och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket
samlar in månadsvis. Statistiken avseende invägd
kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade
uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag. Statistikens tillförlitlighet
Denna statistiks tillförlitlighet
torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda
slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning
av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen
Svenska Ägg. 2017 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 14 % av
marknaden. Bra att veta
Alla mejerier rapporterar inte in
till Jordbruksverket. Den kvantitet producerad mjölk som inte rapporteras
beräknas vara försumbar. Kvantiteterna slaktade djur avser
endast djur för humankonsumtion slaktade vid slakteri. Hemslaktade djur, samt
slaktade djur som ej går till humankonsumtion redovisas ej i detta Statistiska
meddelande. Då partihandelns invägning av ägg
utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar
värdena i Tabell 5 inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras
medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i
invägd mängd inte är jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna
om den med det årets marknadsandel. Annan statistik
I JO 27 SM 1701 redovisas
ekologisk animalieproduktion. Eurostat tar också fram statistiken över produktion
av kött och mejeriprodukter i medlemsländerna. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande
finns kostnadsfritt åtkomligt på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se under Ta
del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken
och dess kvalitet ges i en särskild Kvalitetsdeklaration. |