![]() |
![]() | |
Animalieproduktion | JO 48 SM 1904 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Statistik avseende slakt,
invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för
marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU. Den
största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och
kommissionsbeslut: ·
Europaparlamentet och Rådets förordning EG nr
1165/2008 av den 19 november 2008 om statistik över besättningar och
köttproduktion om upphävande av rådets direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG. ·
Rådets direktiv 96/16/EG av den 19 mars 1996 om
statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter. ·
Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december
1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska
undersökningar av mjölk och mjölkprodukter. Detta omfattar statistiken
Statistiken i detta Statistiska
meddelande ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre
delar: ·
Köttproduktion (djurslakt) vid slakteri för
humankonsumtion. ·
Mjölkinvägning och mejeriproduktion. ·
Invägning av ägg. Populationerna
utgörs av: ·
Samtliga slakterier för slakt av nötboskap, gris,
får, get, häst eller fjäderfä. ·
Samtliga mejerier för komjölk som rapporterar sin
invägning till Jordbruksverket. Deras volymer motsvarar mer än 99 % av den
totala invägningen i Sverige. ·
Samtliga partihandelsföretag med invägning av ägg
som är medlemmar i branschorganisationen Svenska Ägg. ·
Företag i LBR som skickat djur till slakt. Gäller
endast när regionalt fördelad slaktstatistik redovisas. Redovisade
variabler är följande: ·
Antal slaktdjursbesiktningar d.v.s. antal hela och
till hela omräknade halva kroppar som är godkända och avsedda för
humankonsumtion. ·
Besiktigade slaktdjur omräknade till kvantitet kött
(vara med ben) i ton, godkänd och avsedd för humankonsumtion. ·
Kvantitet invägd mjölk samt producerade kvantiteter
mjölkprodukter. ·
Fett- och proteinhalt i invägd mjölk. ·
Kvantitet invägda ägg. ·
Antal företag som skickat djur till slakt. Gäller
endast när regionalt fördelad slaktstatistik redovisas. Definitioner och förklaringar
Statistik över regionalt fördelad
slakt i detta Statistiska meddelande tas fram genom en samarbetning mellan
Lantbruksregistret (LBR) och Jordbruksverkets slaktdatabas. Uppgifterna i LBR
möjliggör en uppdelning på bland annat region och storleksgrupper. Dessa
uppdateras årligen med hjälp av urvalsundersökningar och var tredje till fjärde
år genom en totalundersökning av samtliga jordbruksföretag. Kriterierna för att klassas som
ett jordbruksföretag i Lantbruksregistret är att man: ·
brukade mer än 2,0 ha åkermark, eller ·
brukade sammanlagt minst 5,0 ha jordbruksmark,
eller ·
bedrev trädgårdsodling omfattande minst 2 500
kvadratmeter frilandsareal, eller ·
bedrev trädgårdsodling omfattande minst 200
kvadratmeter växthusyta, eller ·
innehade djurbesättning som någon gång från och
med den 1 januari till och med första torsdagen i juni innevarande år innehade
stor djurbesättning – minst 10 nötkreatur eller 10 suggor eller 50 svin eller
20 får eller 1 000 höns (inklusive kycklingar). Redovisade variabler över
regionalt fördelad slaktstatistik i detta Statistiska meddelande är: ·
Antal slaktdjursbesiktningar d.v.s. antal hela
och till hela omräknade halva kroppar som är godkända och avsedda för humankonsumtion.
·
Besiktigade slaktdjur omräknade till kvantitet
kött (vara med ben) i ton, godkänd och avsedd för humankonsumtion. ·
Antal jordbruksföretag som skickat djur till
slakterier. Variablerna redovisas efter
region, produktionsområde, åkerarealens och jordbruksmarkens storlek samt efter
besättningsstorlek av mjölkkor respektive am- och dikor. Så görs statistiken
Uppgifter om slakten av
nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla
slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på
uttag från denna databas. Uppgifter om slakten av fjäderfä
samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken
baseras på denna uppgiftsinsamling. Statistiken avseende invägd mjölk
och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket
samlar in månadsvis. Statistiken avseende invägd
kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade
uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag. För regionalt fördelad statistik
Uttaget ur slaktdatabasen kopplas
samman med Lantbruksregistret (LBR), innehållande uppgifter om
jordbruksföretagen. Detta görs genom att
produktionsplats- och organisationsnummer i de båda registren kopplas mot
varandra, för att korrekt kunna koppla slaktade djur till ett företag. Statistikens tillförlitlighet
Denna statistiks tillförlitlighet
torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda
slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning
av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen
Svenska Ägg. 2017 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 14 % av
marknaden. Kvaliteten i slaktdatabasen Då lagstadgad uppgiftslämnarplikt
gäller för slakterierna bedöms bortfallet gällande slakten vara mycket låg. Det
genomförs dessutom regelbundna kontroller av slakterierna. Uppgifterna i denna
databas anses vara av hög kvalitet. Kvaliteten i LBR Uppgifter i Lantbruksregistret
uppdateras årligen med hjälp av urvalsundersökningar och genom en
totalundersökning av alla jordbruksföretag som genomförs var tredje till fjärde
år. Kvaliteten i kopplingarna mellan LBR och slaktdatabasen Kopplingarna mellan LBR och
slaktdatabasen görs med hjälp av person- och organisationsnummer samt
produktionsplatsnummer. Mer än 99 % av alla slaktade nötkreatur och grisar har
kunnat kopplas till ett LBR-företag. För får och lamm är den kopplade andelen
slaktade djur lägre. Större delen av slaktade djur som redovisas under
kategorin ”Okänd” finns på kopplingsbara jordbruksföretag, men som inte når upp
till de kriterier som finns för att klassas som LBR-företag. För att få en fullständig
koppling mellan databaserna krävs det att person-, organisations- eller
produktionsplatsnummer finns i båda databaserna. Det förekommer i vissa fall i
slaktdatabasen att det inte finns någon giltig identifieringsvariabel och att
en post från slaktdatabasen inte kan kopplas till Lantbruksregistret. Slaktade djur som inte kan
kopplas till ett godkänt LBR-företag, antingen på grund av att ingen koppling
kunde göras mellan slaktdatabasen och LBR eller att det kopplingsbara företaget
inte uppfyllde kriterierna för att klassas som ett LBR-företag, särredovisas i
alla tabeller som en separat kategori som kallas ”Okänd”. Slakten som räknas
till denna grupp utgör drygt 1 % av den totala slakten. Det kan förekomma felkopplingar
mellan registren. Dessa anses ha liten betydelse för det slutliga resultatet. Bra att veta
Alla mejerier rapporterar inte in
till Jordbruksverket. Den kvantitet producerad mjölk som inte rapporteras
beräknas vara försumbar. Kvantiteterna slaktade djur avser
endast djur för humankonsumtion slaktade vid slakteri. Hemslaktade djur, samt
slaktade djur som ej går till humankonsumtion redovisas ej i detta Statistiska
meddelande. Då partihandelns invägning av ägg
utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar
värdena i Tabell 5 inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras
medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i
invägd mängd inte är jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna
om den med det årets marknadsandel. För regionalt fördelad statistik
Produktionsplatsnummer för häst
finns inte med i Lantbruksregistret, vilket omöjliggör koppling av slaktade
hästar i slaktdatabasen till ett företag i Lantbruksregistret. Samtliga
slaktade hästar redovisas därför under kategorin ”Okänd”. Slaktade hästar
redovisas endast i tabell 8c och 9c. Kvantiteterna slaktade djur avser
endast djur som slaktats för humankonsumtion vid slakterier. Hemslaktade djur
och slaktade djur som inte gått till humankonsumtion redovisas ej. För tabellerna där antal slaktade
djur och vikten av slaktade djur redovisas efter besättningsstorleken av
mjölkkor respektive am- och dikor, bygger denna indelning på uppgifter från CDB
som gällde för juni 2018. Annan statistik
I JO 27 SM 1801 redovisas
ekologisk animalieproduktion. Eurostat tar också fram statistiken över
produktion av kött och mejeriprodukter i medlemsländerna. I juni 2018 publicerades
statistik på regionalt fördelad slaktstatistik för 2017 i Statistikrapport
2018:03. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande
finns kostnadsfritt åtkomligt på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se under Ta
del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken
och dess kvalitet ges i en särskild Kvalitetsdeklaration. |