![]() |
![]() | |
JO 48 SM 2002 | |
Animalieproduktion
Års- och månadsstatistik – 2019:12 Animal products – Annual and monthly statistics 2019:12 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Slakten av får och lamm minskade under december
Kvantiteten invägd mjölk i
december 2019 var 226 800 ton, varav 39 800 ton ekologisk mjölk. I
jämförelse med december 2018 minskade den totala mjölkinvägningen med nästan 4
%. Under samma period ökade invägningen av ekologisk mjölk med knappt 1 %. Sett
över helåret 2019 minskade den totala mjölkinvägningen med 2%, medan
invägningen av ekologisk mjölk uppvisade en marginell minskning jämfört med
siffrorna för 2018. Under december producerades det
61 000 ton konsumtionsmjölk och 19 000 ton syrade produkter.
Därutöver producerades det 8 100 ton grädde, 6 900 ton ost, 900 ton
smör och 5 500 ton mjölkpulver. Produktionen av ost innefattade även 100
ton ekologiska produkter. Det slaktades 30 400
nötkreatur i december 2019. Den totala slaktvikten av nötkreatur var 9 700
ton, vilket är en ökning med 2 % jämfört med december 2018. För helåret 2019
ökade slakten av nötkreatur med 2 % jämfört med 2018. Under december slaktades det
190 400 grisar. Den totala slaktvikten av gris, 17 600 ton, minskade
marginellt jämfört med samma månad förra året. För helåret 2019 minskade slakten
av gris med 4 % i förhållande till 2018. 14 800 får och lamm
slaktades i december 2019. Den totala slaktvikten, 290 ton, var en minskning
med 26 % jämfört med december 2018. Jämfört med 2018, minskade slakten av får
och lamm med 9 % under 2019. Kvantiteten slaktade fjäderfä var
i december 12 200 ton, en ökning med ungefär 10 % i jämförelse med
siffrorna för december 2018. För helåret 2019 ligger slakten av fjäderfä 4 %
över 2018 års siffror. I december vägdes det in 10 400 ton ägg, varav 1 600 ton ekologiska ägg, från Svenska Äggs medlemsföretag. Jämfört med december 2018 ökade den totala invägningen av ägg med 6 %, medan invägningen av ekologiska ägg minskade med drygt 10 %. Under 2019 ökade den totala invägningen av ägg med 5 % jämfört med 2018. Samtidigt minskade invägningen av ekologiska ägg med 1 %. |