![]() |
![]() | |
Animalieproduktion | JO 48 SM 2002 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Fördelning av den totala slakten I detta Statistiska meddelande
redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter. Avsikten är att visa hur
utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den
senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år. Uppdaterade siffror Produktionen av mjölkpulver
uppdateras med nya värden för perioden september 2019 till november 2019. Den
månatliga produktionen revideras ner med cirka 7 %, eller knappt 400 ton,
för denna period. Fördelning av den totala slakten
I december 2019 uppgick slakten
av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 39 800 ton. Slakten
av gris utgjorde den största andelen, 44 %, av den totala slaktvikten. Därefter
följde slakten av fjäderfä, 31 %, och nötkreatur, 24 %. Knappt 1 % av den totala
slaktvikten utgjordes av slakten av får och lamm. Figur A. Andel av den totala slaktvikten (december 2019) Figure
A. Share of the total slaughter weight (December 2019)
Invägningen av mjölk och produktion
vid mejeri
I december 2019 vägdes det in
totalt 226 800 ton mjölk vid mejerierna. Ekologisk mjölk utgjorde knappt
18 %, eller 39 800 ton, av den totala mjölkinvägningen. I förhållande till
siffrorna för december 2018, minskade den totala mjölkinvägningen med nästan 4
%. Invägningen av ekologisk mjölk ökade däremot med knappt 1 %. Det producerades 61 000 ton
konsumtionsmjölk och 19 000 ton syrade produkter under december.
Produktionen av konsumtionsmjölk minskade med drygt 1 %, medan
produktionen av syrade produkter ökade med lite mer än 3 %. Under månaden producerades det
8 100 ton grädde, 6 900 ton ost, 900 ton smör samt 5 500 ton
mjölkpulver. Produktionen av ost innefattade ungefär 100 ton ekologiska
produkter. Jämfört med statistiken för
december 2018, minskade produktionen av samtliga mejeriprodukter. Produktionen
av grädde och ost minskade med drygt 2 % vardera. Produktionen av ekologisk ost
minskade med knappt 11 %, medan produktionen av mjölkpulver och smör minskade
med 20 respektive 22%. Helåret 2019 Under helåret 2019 vägdes det
totalt in 2 704 400 ton mjölk, innefattande 464 200 ton
ekologisk mjölk. Jämfört med 2018, minskade den totala mjölkinvägningen med 2
%. Invägningen av ekologisk mjölk minskade marginellt. Under samma period
minskade produktionen av konsumtionsmjölk och syrade produkter med 3 respektive
2 %. Jämfört med helåret 2018 minskade
produktionen av ost, grädde och mjölkpulver med 2, 5 respektive 6 %.
Produktionen av ekologisk ost minskade med 11 % jämfört med föregående året.
Det var endast smör som hade en ökande produktion under 2019 jämfört med 2018.
Produktionen av smör ökade med 5 % under året. Figur B. Invägning av mjölk (1 000 ton) Figure
B. Milk delivered to dairies (1 000 metric tonnes) Utvecklingen av slakt av nöt
Under december 2019 slaktades det
30 400 nötkreatur, varav 1 100 kalvar. Den totala slaktvikten av
nötkreatur var 9 700 ton, vilket är en ökning med 2 % jämfört med december
2018. Helåret 2019 Under 2019 slaktades det totalt
432 800 nötkreatur. Den totala slaktvikten av nötkreatur var 139 700
ton. I jämförelse med siffrorna för 2018, ökade slakten av nötkreatur under
2019 med 2 %. Under året ökade slakten främst inom
kategorierna Äldre tjur (9 %), Kviga (7 %) samt Yngre tjur (7 %). Kalvar
och stutar var de enda kategorierna med en minskad slakt under 2019. Jämfört
med 2018 minskade slakten inom båda dessa kategorier med 4 %. Figur C. Slakt av nötkreatur (1 000 ton) Figure
C. Slaughterings of cattle (1 000 metric tonnes) Utvecklingen av slakt av gris
Det slaktades 190 400 grisar
i december 2019. Den totala slaktvikten av gris var 17 600 ton, en
marginell minskning jämfört med december 2018. Helåret 2019 Under hela 2019 slaktades det
totalt 2 573 200 grisar och den totala slaktvikten av gris var
240 300 ton. Jämfört med helåret 2018, minskade slakten av gris med drygt
4 %. Figur D. Slakt av gris (1 000 ton) Figure
D. Slaughterings of pigs (1 000 metric tonnes) Utvecklingen av slakt av får och
lamm
14 800 får och lamm
slaktades under december 2019. Den totala slaktvikten av får och lamm var 290
ton. I förhållande till december 2018, minskade slakten av får och lamm med
totalt 26 %. Fördelat på tackor och baggar
samt lamm, så minskade slakten av lamm med nästan 30 % jämfört med samma månad
förra året. Vid samma jämförelse för slakten av tackor och baggar minskade
slakten med ungefär 14 %. Helåret 2019 Under 2019 slaktades det totalt
252 000 får och lamm. Den totala slaktvikten av får och lamm för 2019 var
5 100 ton. Jämfört med helåret 2018, minskade slakten av får och lamm med
ungefär 9 %. Figur E. Slakt av får och lamm (1 000 ton) Figure
E. Slaughterings of sheep and lambs (1 000 metric tonnes) Utvecklingen av slakt av fjäderfä
Den slaktade kvantiteten fjäderfä
var i december 12 200 ton. I jämförelse med siffrorna för december 2018,
ökade slakten av fjäderfä med nästan 10 %. Ungefär 94 % av kvantiteten
slaktade fjäderfä utgjordes av kyckling. Slakten av kyckling i december ökade
med 10 % jämfört med samma månad förra året. För de andra kategorierna så
minskade slakten av höns med ungefär 4 %, medan slakten av kalkon låg i nivå
med siffrorna för december 2018. Helåret 2019 För helåret 2019 ökade den
slaktade mängden fjäderfä med 4 % i jämförelse med 2018. Det slaktades under
2019 totalt 162 100 ton fjäderfä. För den dominerande kategorin Kyckling
ökade slakten med 5 %. För de mindre kategorierna ökade slakten av kalkon med 1
%, medan slakten av höns minskade med ungefär 12 % jämfört med 2018. Figur F. Slakt av fjäderfä (1 000 ton) Figure
F. Slaughterings of poultry (1 000 metric tonnes) Invägningen av ägg
I december levererades det
10 400 ton ägg, varav 1 600 ton ekologiska ägg, av medlemsföretagen i
Svenska Ägg. I förhållande till december 2018, ökade den totala invägningen av
ägg med drygt 6 %, medan invägningen av ekologiska ägg minskade med nästan 10
%. Helåret 2019 Totalt vägdes det in 129 300
ton ägg av Svenska Äggs medlemsföretag under 2019. Av ekologiska ägg vägdes det
totalt in 20 300 ton. Jämfört med 2018, ökade den totala invägningen av
ägg med ungefär 5 % under 2019. Samtidigt minskade invägningen av ekologiska
ägg med 1 %. Statistik om ägginvägningen för
tidigare månader visas i figur G och finns tillgänglig i Jordbruksverkets
statistikdatabas. Figur G. Partihandelns invägning av ägg (1 000 ton) Figure
G. Eggs delivered to wholesalers (1 000 metric tonnes) |