![]() |
![]() | |
JO 48 SM 2004 | |
Animalieproduktion
Års- och månadsstatistik – 2020:02 och regionalt fördelad statistik 2019 Animal products – Annual and monthly statistics 2020:02 and regionally distributed statistics 2019 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
I korta drag
Minskad slakt av får i februari 2020 jämfört med februari 2019
Kvantiteten invägd mjölk i
februari 2020 var 225 500 ton, varav 39 600 ton ekologisk mjölk.
Jämfört med februari 2019 ökade den totala invägningen med 2 % och invägningen
av ekologisk mjölk med 3 %. Vid mejerierna producerades under
månaden 56 600 ton konsumtionsmjölk och 17 900 ton syrade produkter.
Vidare producerades 8 300 ton grädde, 6 600 ton ost, 1 600
ton smör samt 5 500 ton mjölkpulver under februari. Produktionen av ost
innefattade även ungefär 100 ton ekologiska produkter. I februari slaktades 35 800
nötkreatur och den totala slaktvikten av nöt var 11 600 ton. Slakten
av nötkreatur ökade med ungefär 2 % jämfört med februari 2019. 215 300 grisar slaktades
under februari 2020. Den totala slaktvikten av gris var 20 700 ton och
ökade med drygt 3 % jämfört med statistiken för februari 2019. Under februari slaktades det 10
600 får och lamm. Den totala slaktvikten av får och lamm, 220 ton, minskade med
26 % jämfört med siffrorna för februari 2019. Kvantiteten slaktade fjäderfä
uppgick i februari till 12 300 ton. Jämfört med februari 2019 är det en
minskning med ungefär 3 %. Siffror för invägningen av ägg i februari
var vid publiceringsdatumet inte tillgängliga. När uppgifter tillgängliggörs publiceras
de i Jordbruksverkets statistikdatabas. I denna månads Statistiska
meddelande redovisas även regional slaktstatistik för 2019 års slakt av större
lantbruksdjur, nötkreatur, gris samt får och lamm. Slakten av fjäderfä
redovisas inte på regionnivå. Slaktens fördelning mellan länen
En betydande del av slakten av
nötkreatur, gris samt får och lamm 2019 kom från företag i Skåne och Västra
Götalands län. Framförallt för gris kom mer än hälften av slaktvikten från
företag i dessa län. Slaktens fördelning inom länen
För 11 av de 21 länen utgjorde
den totala slaktvikten av gris den största andelen av slakten 2019. För de
andra länen bestod den största andelen av nötkreatur. Företagens storlek
Mer än 60 % av antalet slaktade
nötkreatur och grisar under 2019 kom från företag med mer än 100 hektar
åkermark. Dessutom kom mer än 20 % av slaktade grisar från företag med mindre
än två hektar åkermark. Företag som skickat djur till slakt
Av företag som skickade djur till
slakt, skickade 74 % av dem nötkreatur. För gris samt får och lamm var
motsvarande andelar 6 respektive 30 % av företagen. Detta speglar strukturen i
företag med djur. Antalet företag med gris är färre till antal och håller fler
djur än företag med nötkreatur eller får och lamm. Företag inom Gotlands län var de
som i genomsnitt skickat flest antal nötkreatur samt får och lamm till slakt
under 2019. Företag från Örebro län skickade i genomsnitt flest antal grisar
till slakt. Jämförelse med förra året
En jämförelse mellan 2019 och 2018 visar att slakten av nötkreatur samt får och lamm minskade mest i Stockholms län. Slakten av gris minskade främst i Jönköpings län. |