Sammanfattning
Slaktens fördelning mellan länen
Större delen av slakten av
nötkreatur, gris samt får och lamm kom från företag i Skåne och Västra
Götalands län. Sammanlagt kom mer än 50 % av slakten av gris och en tredjedel
av slakten av nötkreatur från företagen i dessa län.
För slakten av får och lamm
utmärker sig Gotlands län, med en andel i nivå med Skåne.
Slaktens fördelning inom länen
I 18 av de 21 länen utgjorde
antalet slaktade grisar den största andelen av slakten. För de andra länen var
nötkreatur det djurslag som det slaktades mest av.
Om man däremot tittar på den
totala slaktvikten av slaktade djur blir fördelningen inom länen lite
annorlunda. I 14 av de 21 länen utgjorde den totala slaktvikten av gris
majoriteten av den totala slaktvikten.
Företagens storlek
Av antalet slaktade grisar kom 64
% från företag med mer än 100 hektar åkermark. För nötkreatur var motsvarande
andel 59 %. Näst störst andel av slakten av gris kom från företag med mindre än
två hektar jordbruksmark.
Största andelen av slaktade får och lamm kom från företag med en åkerareal
mellan 50–100 hektar.
Företag som skickat djur till slakt
Av de företag som har skickat
djur till slakt så har flest företag skickat nötkreatur till slakt. Flest
företag som skickat nötkreatur respektive får och lamm till slakt finns i
Västra Götaland, medan flest företag som skickat gris till slakt finns i Skåne
län.
Utvecklingen över tid
Jämför man 2017 och 2016 fanns den största procentuella
ökningen av slakten av nötkreatur och gris i Södermanlands län, medan den
största ökningen av slakten av får och lamm fanns i Västmanlands län.