STATISTIK FRÅN |
JORDBRUKSVERKET | |||
Statistikrapport 2018:03 | |||
Regional animalieproduktion 2017 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Statistik avseende slakt används
för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Statistiken regleras av Europaparlamentet och Rådets förordning EG nr 1165/2008
av den 19 november 2008 om statistik över besättningar och köttproduktion
om upphävande av rådets direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG. Detta omfattar statistiken
Statistiken i detta Statistiska
meddelande ingår i Sveriges officiella statistik och ska visa hur slakten av
nötkreatur, gris, häst samt får och lamm skiljer sig regionalt och mellan olika
typer av jordbruksföretag. Definitioner och förklaringar
Statistiken över slakt i detta
Statistiska meddelande tas fram genom en samarbetning mellan Lantbruksregistret
(LBR) och Jordbruksverkets slaktdatabas. Uppgifterna i LBR möjliggör en
uppdelning på bland annat region och storleksgrupper. Dessa uppdateras årligen
med hjälp av urvalsundersökningar och var tredje till fjärde år genom en
totalundersökning av samtliga jordbruksföretag. Kriterierna för att klassas som
ett jordbruksföretag i Lantbruksregistret är att man: ·
brukade mer än 2,0 ha åkermark, eller ·
brukade sammanlagt minst 5,0 ha jordbruksmark,
eller ·
bedrev trädgårdsodling omfattande minst 2 500
kvadratmeter frilandsareal, eller ·
bedrev trädgårdsodling omfattande minst 200
kvadratmeter växthusyta, eller ·
innehade djurbesättning som någon gång från och
med den 1 januari till och med första torsdagen i juni innevarande år innehade
stor djurbesättning – minst 10 nötkreatur eller 10 suggor eller 50 svin eller
20 får eller 1 000 höns (inklusive kycklingar). Redovisade variabler i detta
Statistiska meddelande är: ·
Antal slaktdjursbesiktningar d.v.s. antal hela
och till hela omräknade halva kroppar som är godkända och avsedda för
humankonsumtion. ·
Besiktigade slaktdjur omräknade till kvantitet
kött (vara med ben) i ton, godkänd och avsedd för humankonsumtion. ·
Antal jordbruksföretag som skickat djur till
slakterier. Variablerna redovisas efter
region, produktionsområde, åkerarealens och jordbruksmarkens storlek samt efter
besättningsstorlek av mjölkkor respektive am- och dikor. Så görs statistiken
Uppgifter om slakten av
nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla
slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på
uttag från denna databas. Uttaget ur slaktdatabasen kopplas
sedan samman med Lantbruksregistret (LBR), innehållande uppgifter om
jordbruksföretagen. Detta görs genom att
produktionsplats- och organisationsnummer i de båda registren kopplas mot
varandra, för att korrekt kunna koppla slaktade djur till ett företag. Statistikens tillförlitlighet
Kvaliteten i slaktdatabasen Då lagstadgad uppgiftslämnarplikt
gäller för slakterierna bedöms bortfallet gällande slakten vara mycket låg. Det
genomförs dessutom regelbundna kontroller av slakterierna. Uppgifterna i denna databas
anses vara av hög kvalitet. Kvaliteten i LBR Uppgifter i Lantbruksregistret
uppdateras årligen med hjälp av urvalsundersökningar och genom en
totalundersökning av alla jordbruksföretag som genomförs var tredje till fjärde
år. Kvaliteten i kopplingarna mellan LBR och slaktdatabasen Kopplingarna mellan LBR och
slaktdatabasen görs med hjälp av person- och organisationsnummer samt
produktionsplatsnummer. Mer än 99 % av alla slaktade nötkreatur och grisar har
kunnat kopplas till ett LBR-företag. För får och lamm är den kopplade andelen
slaktade djur lägre. Större delen av slaktade djur som redovisas under
kategorin ”Okänd” finns på kopplingsbara jordbruksföretag, men som inte når upp
till de kriterier som finns för att klassas som LBR-företag. För att få en fullständig
koppling mellan databaserna krävs det att person-, organisations- eller
produktionsplatsnummer finns i båda databaserna. Det förekommer i vissa fall i
slaktdatabasen att det inte finns någon giltig identifieringsvariabel och att en
post från slaktdatabasen inte kan kopplas till Lantbruksregistret. Slaktade djur som inte kan
kopplas till ett godkänt LBR-företag, antingen på grund av att ingen koppling
kunde göras mellan slaktdatabasen och LBR eller att det kopplingsbara företaget
inte uppfyllde kriterierna för att klassas som ett LBR-företag, särredovisas i
alla tabeller som en separat kategori som kallas ”Okänd”. Slakten som räknas
till denna grupp utgör drygt 1 % av den totala slakten. Det kan förekomma felkopplingar
mellan registren. Dessa anses ha liten betydelse för det slutliga resultatet. Bra att veta
Produktionsplatsnummer för häst
finns inte med i Lantbruksregistret, vilket omöjliggör koppling av slaktade
hästar i slaktdatabasen till ett företag i Lantbruksregistret. Samtliga
slaktade hästar redovisas därför under kategorin ”Okänd”. Slaktade hästar
redovisas endast i tabell 2c och 3c. Kvantiteterna slaktade djur avser
endast djur som slaktats för humankonsumtion vid slakterier. Hemslaktade djur
och slaktade djur som inte gått till humankonsumtion redovisas ej. För tabellerna där antal slaktade
djur och vikten av slaktade djur redovisas efter besättningsstorleken av
mjölkkor respektive am- och dikor, bygger denna indelning på uppgifter från CDB
som gällde för juni 2017. Elektronisk publicering
Statistikrapporten finns kostnadsfritt åtkomlig på
Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken. |