![]() |
![]() | |
JO 13 SM 2001 | |
Ekologisk växtodling 2019
Omställda arealer och arealer under omställning Organic farming 2019, converted areas and areas under conversion | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
I korta drag
Fortsatt
minskning av arealer under omställning till ekologisk produktion Under
2019 brukades 614 300 hektar jordbruksmark med ekologiska produktionsmetoder,
en ökning med 5 200 hektar eller knappt 1 % jämfört med 2018. Det
innebär att 20 % av den totala jordbruksmarken i Sverige brukades
ekologiskt 2019. Av den
totala ekologiskt brukade marken var 556 000 hektar helt omställd till ekologisk
produktion medan 58 300 hektar var under omställning. Den omställda
arealen ökade med 19 500 hektar eller 4 % medan arealen under omställning
till ekologisk produktion minskade med 14 300 hektar eller 20 %
jämfört med 2018. År 2019
brukade knappt 5 700 företag jordbruksmark ekologiskt. Antalet var i stort
sett oförändrat jämfört med 2018. Både arealen
åkermark och betesmark ökade Den
ekologiskt brukade arealen 2019 fördelade sig på 477 900 hektar åkermark
och 136 300 hektar betesmark. Arealen åkermark och betesmark ökade med knappt
1 % vardera jämfört med 2018. År 2019 brukades 19 % av åkermarken
ekologiskt medan närmare 30 % av betesmarken var ekologisk. Spannmåls- och
vallarealen fortsätter öka Den
ekologiskt odlade arealen spannmål uppgick 2019 till 111 100 hektar, en
ökning med 8 300 hektar eller 8 % jämfört med 2018. Arealerna
höstvete, råg, höstkorn, rågvete och blandsäd ökade medan arealerna för
vårvete, vårkorn och havre minskade. Under
2019 ökade arealen slåtter- och betesvall med 14 500 hektar eller 6 %
och uppgick till 262 800 hektar. Samtidigt minskade arealerna för
grödgrupperna grönfoder, ärter och åkerbönor, raps och rybs samt träda. |