![]() |
![]() | |
Ekologisk djurhållning 2013 | JO 20 SM 1402 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Statistikens omfattning Statistikens omfattning
I detta Statistiska meddelande redovisas antal djur som är
omställda till ekologisk produktion enligt gällande EU-regelverk[1]
för ekologisk djurhållning. I praktiken innebär detta att de produkter som
djurhållningen resulterar i får märkas och säljas på marknaden med EU:s logotyp
för ekologisk produktion. Produkterna kan även vara märkta med KRAV:s eller
Demeters respektive logotyp om produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller
Demeters villkor för märkning. I samtliga fall kontrolleras regelverkets
efterlevnad av något av de tre godkända kontrollorganen inom jordbruksområdet i
Sverige. Dessa kontrollorgan är Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK
AB. Statistiken produceras genom att uppgifter om kunder och
djurinnehav från kontrollorganen kopplas till det Statistiska
Lantbruksregistret (LBR). På så sätt identifieras företag i LBR som bedriver
ekologisk djurhållning. De statistiska uppgifterna om antalet husdjur som är
omställda till ekologisk produktion hämtas sedan från LBR. Mer information om begrepp,
definitioner, jämförbarhet med annan statistik och statistikens kvalitet finns
i avsnittet ”Fakta om statistiken” samt i dokumentet ”Beskrivning av
statistiken”. Nästan vart femte nötkreatur omställt till ekologisk produktion
I tablå A och B redovisas antal omställda ekologiska djur
respektive andelen omställda djur i förhållande till det totala antalet djur i
Sverige. Utvecklingen av antalet omställda djur och andelen omställda djur
redovisas även i figur A och B för några djurslag. Tablå A. Antal
omställda ekologiska djur
![]() De djurslag där andelen djur inom ekologisk produktion
överstiger 10 % är nötkreatur, får och lamm samt värphöns. Den ekologiska
svinproduktionen mätt i andel djur uppgår endast till någon procent av det
totala antalet djur. Andelen ekologiska slaktkycklingar redovisas inte i tablå
B men uppgår för närvarande till mindre än 0,5 % av det totala antalet
slaktkycklingar i det svenska jordbruket. Gemensamt för den ekologiska svin-
och slaktkycklingproduktionen är också att det inte skett någon större
förändring i djurantalet de senaste åren. Tablå B. Andel
omställda ekologiska djur i förhållande till totalt antal djur i riket
![]() Figur A. Antalet
omställda ekologiska djur Figur B. Andelen
omställda ekologiska djur, procent I tablå C redovisas antal företag med omställd ekologisk
produktion per djurslag. Antalet företag med nötkreatur samt får och lamm har
ökat kontinuerligt under åren medan antalet företag med svin och fjäderfä legat
på en mer stabil nivå. Tablå C. Antal
företag med omställda ekologiska djur
![]() Nötkreatur
Det totala antalet omställda ekologiska nötkreatur har ökat
med 58 % sedan 2009. År 2013 var 285 700 nötkreatur omställda till
ekologisk produktion vilket innebär att 19 % av antalet nötkreatur i
Sverige föds upp med ekologiska produktionsmetoder. Antalet ekologiska mjölkkor uppgick 2013 till 48 200
eller 14 % av det totala antalet mjölkkor. Ökningstakten i antalet
ekologiska mjölkkor har dock avtagit sedan 2011 vilket framgår av figur A. År 2013 uppgick antalet omställda kor för uppfödning av
kalvar till 64 600 eller 34 % av det totala antalet kor för detta
ändamål i Sverige. I tablå D redovisas de genomsnittliga besättningsstorlekarna
på ekologiska nötkreatursbesättningar jämfört med genomsnittet för samtliga besättningar
i Sverige. Av denna framgår att de ekologiska mjölkbesättningarna 2013 var
cirka 11 % större i genomsnitt. De ekologiska besättningarna med kor för
uppfödnings av kalvar var 2013 70 % större i genomsnitt. Tablå D. Genomsnittliga
besättningsstorlekar, antal kor
![]() Det län som hade störst antal omställda ekologiska
nötkreatur var Västra Götaland med närmare 70 000 djur, vilket framgår av
tabell 1a i tabellbilagan. Däremot hade Västra Götaland inte den största
andelen omställda ekologiska nötkreatur. Av figur C framgår att den största
andelen omställda djur återfanns i Värmland där 38 % av nötkreaturen var
omställda. Blekinge län hade den lägsta andelen omställda nötkreatur men även
Kalmar, Skåne, Halland är exempel på län med låg andel omställda nötkreatur. Figur C. Andel
omställda ekologiska nötkreatur per län, procent I figurerna D och E redovisas andelen omställda mjölkkor
respektive omställda kor för uppfödning av kalvar per län. Både vad gäller
antal mjölkkor och antal kor för uppfödning av kalvar hade Västra Götaland i
särklass mest omställda djur. Sett till andelen omställda djur blir dock bilden
lite annorlunda. Störst andel ekologiska mjölkkor fanns i Örebro län där en
tredjedel av mjölkkorna var omställda till ekologisk produktion. Även Uppsala,
Västmanlands och Stockholms län hade stor andel omställda djur. Kalmar och
Halland är exempel på län med liten andel omställda mjölkkor. Figur D. Andel
omställda ekologiska mjölkkor per län, procent Störst andel ekologiska kor för uppfödning av kalvar fanns
2013 i Värmlands län, 60 %, men ett flertal län har höga andelar. Blekinge
och Skåne är de län som har lägst andelar, 9 % respektive 13 %. Figur E. Andel
omställda ekologiska kor för uppfödning av kalvar per län, procent Får och lamm
Totalt var 118 800 får och lamm omställda till
ekologisk produktion 2013. Det är en ökning med 73 % jämfört med 2009. Antalet tackor och baggar har ökat med 80 % sedan 2009
och 2013 uppgick antalet till 56 900. Mellan 2012 och 2013 ökade antalet
tackor och baggar med drygt 7 %. Av tablå E framgår att besättningarna på företag med
omställd ekologisk fårproduktion är avsevärt större än den genomsnittliga
besättningsstorleken för samtliga fårbesättningar i Sverige. Tablå E.
Genomsnittliga besättningsstorlekar, antal tackor och baggar
![]() Summerar man antalet omställda tackor och baggar i
Östergötlands, Gotlands och Västra Götalands län så utgjorde de år 2013 drygt
42 % av antalet omställda tackor och baggar i Sverige. Av figur F framgår
dock att andelen omställda tackor och baggar var störst i Östergötlands och
Stockholms län med 34 % respektive 28 %. Figur F. Andel
omställda ekologiska tackor och baggar per län, procent Svin
Antalet företag som bedriver ekologisk svinproduktion är få.
Mellan åren 2009 till 2013 har antalet varierat mellan 40 till 44 stycken.
Antalet omställda ekologiska svin uppgick i juni 2013 till 20 500 vilket
motsvarar cirka 1% av det totala antalet svin. Andelen omställda suggor har
sedan 2009 legat relativt konstant på drygt 1 % av det totala antalet
suggor i det svenska jordbruket. 2013 fanns cirka 68 % av de omställda
ekologiska svinen i Västra Götalands, Skåne och Uppsala län. Fjäderfä
Antalet företag som bedriver ekologisk äggproduktion är få
och har varierat något mellan åren. Däremot har invägningen av ekologiska ägg
och antalet omställda ekologiska värphöns ökat kraftigt. Mellan 2009 och 2013
har antalet ekologiska värphöns ökat med närmare 290 000 eller 50 %.
2013 var 868 400 värphöns omställda till ekologisk produktion vilket
motsvarade en andel på 13 % av det totala antalet värphöns i Sverige. Den ekologiska slaktkycklingproduktionen är av mycket liten
omfattning. Andelen ekologiska slaktkycklingar är för närvarande mindre än
0,5 % av det totala antalet slaktkycklingar i Sverige. Under åren 2009
till 2013 har det funnits 3 företag och antalet slaktkycklingar har legat på en
relativt konstant nivå. 2013 minskade dock antalet något och totalt fanns
26 000 ekologiska slaktkycklingar i juni. [1]
Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 27 juni 2007 om ekologisk produktion
och märkning av ekologiska produkter och upphävande av förordning (EEG) nr
2092/91 |