![]() |
![]() | |
Ekologisk djurhållning 2015 | JO 26 SM 1601 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Statistikens omfattning Statistikens omfattning
I detta Statistiska meddelande redovisar vi antal djur som
är omställda till ekologisk produktion enligt EU:s regelverk[1]
för ekologisk djurhållning. I praktiken innebär detta att de produkter som
djurhållningen resulterar i får märkas och säljas på marknaden med EU:s logotyp
för ekologisk produktion. Produkterna kan även vara märkta med KRAV:s eller
Demeters respektive logotyp om produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller
Demeters villkor för märkning. I samtliga fall kontrolleras regelverkets
efterlevnad av något av de tre godkända kontrollorganen inom jordbruksområdet i
Sverige. Dessa kontrollorgan är Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK
AB. Statistiken produceras genom att uppgifter om kunder och
djurinnehav från kontrollorganen kopplas till det statistiska
Lantbruksregistret (LBR). På så sätt identifieras företag i LBR som bedriver
ekologisk djurhållning. De statistiska uppgifterna om antalet djur som är
omställda till ekologisk produktion baseras sedan på respektive företags
djurantal i LBR. Mer information om begrepp,
definitioner, jämförbarhet med annan statistik och statistikens kvalitet finns
i avsnittet ”Fakta om statistiken” samt i dokumentet ”Beskrivning av
statistiken”. Fortsatt ökning av antalet ekologiska värphöns
I tablå A och B redovisas antal omställda ekologiska djur
respektive andelen omställda djur i förhållande till det totala antalet djur i
Sverige. Utvecklingen av antalet omställda djur och andelen omställda djur
redovisas även i figur A och B för några djurslag. Tablå A. Antal
omställda ekologiska djur
![]() De djurslag där andelen djur inom ekologisk produktion
överstiger 10 % är nötkreatur, får och lamm samt värphöns. Den ekologiska
svinproduktionen, mätt i andel djur, uppgår endast till ett par procent av det
totala antalet djur. Andelen ekologiska slaktkycklingar redovisas inte i tablå
B men uppgår för närvarande till mindre än 1 % av det totala antalet
slaktkycklingar i det svenska jordbruket. Gemensamt för den ekologiska svin-
och slaktkycklingproduktionen är dock att antalet djur ökade kraftigt 2015. Tablå B. Andel
omställda ekologiska djur i förhållande till totalt antal djur i riket
![]() Figur A. Antalet
omställda ekologiska djur Figur B. Andelen
omställda ekologiska djur, procent I tablå C redovisas antal företag med omställd ekologisk
produktion per djurslag i juni respektive år. Antalet företag med nötkreatur
ökade fram till 2013 för att därefter minska. Antalet företag med får och lamm
ökade fram till 2014 för att sedan minska något till 2015. När det gäller svin
och värphöns så har antalet företag varierat en del mellan åren. Mellan 2014
och 2015 ökade dock antalet företag. Tablå C. Antal
företag med omställda ekologiska djur
![]() Nötkreatur
Det totala antalet omställda ekologiska nötkreatur har ökat med
40 % sedan 2010. År 2015 ökade antalet nötkreatur med knappt 2 %
jämfört med 2014 och uppgick till 285 800, vilket innebär att 19 % av
antalet nötkreatur i Sverige föds upp med ekologiska produktionsmetoder. Antalet ekologiska mjölkkor uppgick 2015 till 47 700
eller 14 % av det totala antalet mjölkkor. Mellan 2014 och 2015 ökade
antalet ekologiska mjölkkor År 2015 uppgick antalet ekologiska kor för uppfödning av
kalvar till 64 400 I tablå D redovisas de genomsnittliga besättningsstorlekarna
för ekologiska Tablå D.
Genomsnittliga besättningsstorlekar, antal kor
![]() Det län som hade störst antal omställda ekologiska
nötkreatur var Västra Götaland med drygt 70 000 djur, vilket framgår av
tabell 1a i tabellbilagan. Däremot hade Västra Götaland inte den största
andelen omställda ekologiska nötkreatur. Av figur C framgår att den största
andelen omställda djur återfanns i Värmland där 41 % av nötkreaturen var
omställda. Blekinge, Kalmar och Hallands län hade de lägsta andelarna omställda
nötkreatur. Figur C. Andel
omställda ekologiska nötkreatur per län, procent I figurerna D och E redovisas andelen omställda mjölkkor
respektive omställda kor för uppfödning av kalvar per län. Både vad gäller
antal mjölkkor och antal kor för uppfödning av kalvar hade Västra Götaland i
särklass flest omställda djur. Sett till andelen omställda djur blir dock
bilden lite annorlunda. Störst andel ekologiska mjölkkor fanns i Västmanlands,
Uppsala och Örebro län där nästan en tredjedel av mjölkkorna var omställda till
ekologisk produktion. Kalmar och Hallands län är exempel på län med liten andel
omställda mjölkkor. Figur D. Andel
omställda ekologiska mjölkkor per län, procent Störst andel ekologiska kor för uppfödning av kalvar fanns
2015 i Jämtlands och Värmlands län, men ett flertal län hade höga andelar. Blekinge
och Skåne är de län som hade lägst andelar. Figur E. Andel
omställda ekologiska kor för uppfödning av kalvar per län, procent Får och lamm
Totalt var 121 900 får och lamm omställda till
ekologisk produktion 2015 vilket innebär ett näst intill oförändrat antal sedan
2014. Sedan 2010 har dock antalet får och lamm ökat med nästan 40 %. Antalet ekologiska tackor och baggar har ökat med 46 %
sedan 2010 och 2015 uppgick antalet till 58 300. Mellan 2014 och 2015
ökade antalet med knappt 1 %. Av tablå E framgår att besättningarna på företag med
omställd ekologisk fårproduktion är avsevärt större än den genomsnittliga
besättningsstorleken för samtliga fårbesättningar i Sverige. Tablå E.
Genomsnittliga besättningsstorlekar, antal tackor och baggar
![]() Summerar man antalet omställda tackor och baggar i
Östergötlands, Gotlands och Västra Götalands län så utgjorde de år 2015 knappt
41 % av antalet omställda tackor och baggar i Sverige. Av figur F framgår
dock att andelen omställda tackor och baggar var störst i Östergötlands län med
28 %. Även i Figur F. Andel
omställda ekologiska tackor och baggar per län, procent Svin
Antalet företag som bedriver ekologisk svinproduktion är få.
Mellan åren 2009 till 2014 varierade antalet mellan 40 till 44 stycken. 2015
ökade dock antalet till 49 stycken. Antalet djur
inom den ekologiska svinproduktionen har legat på en ganska stabil men låg nivå
under flera år. 2015 ökade dock antalet ekologiska svin kraftigt och uppgick
till 26 700, en ökning med 36 % jämfört med 2014. Antalet ekologiska
suggor ökade från 1 900 till 2 700 mellan åren 2014 och 2015, en
ökning med över 40 %. Andelen ekologiska svin är dock fortfarande låg.
2015 var 2 % av det totala antalet svin omställda till ekologisk
produktion. Fjäderfä
Antalet företag som bedriver ekologisk äggproduktion är få
och har varierat något mellan åren. Däremot har antalet ekologiska värphöns
ökat kraftigt. Mellan 2010 och 2015 ökade antalet ekologiska värphöns med
383 700 eller 53 %. År 2015 var 1 114 200 värphöns
omställda till ekologisk produktion vilket motsvarade en andel på 15 % av
det totala antalet värphöns i Sverige. Jämfört med 2014 var detta en ökning med
24 %. Den ekologiska slaktkycklingproduktionen är av mycket liten
omfattning. Andelen ekologiska slaktkycklingar uppgick 2015 till knappt 1 %
av det totala antalet slaktkycklingar i Sverige. Under 2015 ökade dock antalet
företag med ekologisk slaktkycklingproduktion och antalet ekologiska slaktkycklingar
ökade kraftigt. I juni 2015 var antalet ekologiska slaktkycklingar 52 400,
en ökning med 83 % jämfört med 2014. [1]
Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion
och märkning av ekologiska produkter och upphävande av förordning (EEG) nr
2092/91 |