![]() |
![]() | |
Ekologisk djurhållning 2016 | JO 26 SM 1701 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Statistikens omfattning Statistikens
omfattning
I detta
Statistiska meddelande redovisar vi antal djur som är omställda till ekologisk
produktion enligt EU:s regelverk[1] för ekologisk djurhållning. I
praktiken innebär detta att de produkter som djurhållningen resulterar i får
märkas och säljas på marknaden med EU:s logotyp för ekologisk produktion.
Produkterna kan även vara märkta med KRAV:s eller Demeters respektive logotyp
om produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller Demeters villkor för märkning.
I samtliga fall kontrolleras regelverkets efterlevnad av något av de tre
godkända kontrollorganen inom jordbruksområdet i Sverige. Dessa kontrollorgan
är Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK AB. Statistiken
produceras genom att uppgifter om kunder och djurinnehav från kontrollorganen
kopplas till det Lantbruksregistret (LBR). På så sätt identifieras företag i
LBR som bedriver ekologisk djurhållning. De statistiska uppgifterna om antalet
djur som är omställda till ekologisk produktion baseras sedan på respektive
företags djurantal i LBR. Genom att använda djurantalet från LBR förbättras
jämförbarheten med övrig officiell statistik över antal husdjur i Sverige. Mer information om begrepp, definitioner,
jämförbarhet med annan statistik och statistikens kvalitet finns i avsnittet
”Fakta om statistiken” samt i dokumentet ”Kvalitetsdeklaration”. Antalet ekologiska
djur ökar på bred front
I tablå
A och B redovisas antal omställda ekologiska djur respektive andelen omställda
djur i förhållande till det totala antalet djur i Sverige. Utvecklingen av
antalet omställda djur och andelen omställda djur redovisas även i figur A och
B för ett urval av djurslag. Tablå A. Antal omställda ekologiska djur
![]() De
djurslag där andelen djur inom ekologisk produktion överstiger 10 % är
nötkreatur, får och lamm samt värphöns. Den ekologiska svin- och
slaktkycklingproduktionen, mätt i andel djur, uppgår endast till ett par
procent av det totala antalet djur för respektive djurslag. Antalet ekologiska slaktkycklingar
har dock ökat kraftigt under 2015 och 2016. Tablå B. Andel omställda ekologiska djur i
förhållande till totalt antal djur i riket
![]() Figur A. Antalet omställda ekologiska djur Figur B. Andelen omställda ekologiska djur,
procent I tablå
C redovisas antal företag med omställd ekologisk produktion per djurslag i juni
respektive år. Antalet företag med ekologiska nötkreatur ökade fram till 2013
för att därefter minska 2014 och 2015. Under 2016 har dock antalet företag
återigen ökat något. Antalet företag med får och lamm ökade fram till 2014.
Efter en minskning 2015 ökade antalet företag 2016. När det gäller svin och
värphöns så har antalet företag varierat en del mellan åren. Sedan 2014 har
dock antalet företag ökat stadigt. Antalet företag med ekologisk
slaktkycklinguppfödning är få. Under 2016 skedde dock en markant förändring då
antalet uppfödare nästan dubblerades jämfört med 2015. Tablå C. Antal företag med omställda
ekologiska djur
![]() Nötkreatur
Det
totala antalet omställda ekologiska nötkreatur har ökat med 45 % sedan
2010. År 2016 ökade antalet med närmare 4 % jämfört med 2015 och uppgick
därmed till 296 300, vilket innebär att 20 % av antalet nötkreatur i
Sverige föddes upp med ekologiska produktionsmetoder. Antalet ekologiska
mjölkkor ökade med 3 % mellan 2015 och 2016 och uppgick till 49 100.
Det motsvarar 15 % av det totala antalet mjölkkor. Antalet företag har
haft en nedåtgående trend sedan 2012 samtidigt som antalet ekologiska mjölkkor
ökat något. Följaktligen har besättningsstorlekarna blivit betydligt större (tablå
D). År 2016
uppgick antalet ekologiska kor för uppfödning av kalvar till 67 400 I tablå
D redovisas de genomsnittliga besättningsstorlekarna för ekologiska Tablå D. Genomsnittliga
besättningsstorlekar, antal kor
![]() Det län
som hade störst antal omställda ekologiska nötkreatur var Västra Götaland med
drygt 71 000 djur (tabell 1a). Däremot hade Västra Götaland inte den
största andelen omställda ekologiska nötkreatur. Störst andel omställda djur
återfanns i Värmland där 43 % av nötkreaturen var omställda (figur F).
Blekinge, Kalmar och Hallands län hade de lägsta andelarna omställda
nötkreatur. Figur C. Andel omställda ekologiska
nötkreatur per län, procent I
figurerna D och E redovisas andelen omställda mjölkkor respektive omställda kor
för uppfödning av kalvar per län. Både vad gäller antal mjölkkor och antal kor
för uppfödning av kalvar hade Västra Götaland i särklass flest omställda djur.
Sett till andelen omställda djur blir dock bilden lite annorlunda. Störst
andel ekologiska mjölkkor fanns i Örebro, Västmanlands och Uppsala län. Kalmar,
Hallands och Gotlands län är exempel på län med liten andel omställda mjölkkor.
Det som inte framgår av figur D är att Västra Götaland stod för hela 27 %
av det totala antalet ekologiska mjölkkor i Sverige 2016. Figur D. Andel omställda ekologiska mjölkkor
per län, procent Störst andel ekologiska kor
för uppfödning av kalvar fanns 2016 i Jämtlands och Värmlands län, men ett
flertal län hade höga andelar. Blekinge och Skåne är de län som hade lägst
andelar. Figur E. Andel omställda ekologiska kor för
uppfödning av kalvar per län, procent Får och lamm
Totalt
var 130 700 får och lamm omställda till ekologisk produktion 2016 vilket
innebär en ökning med drygt 7 % sedan 2015. Sedan 2010 har antalet får och
lamm ökat med nästan 50 %. Antalet ekologiska tackor och baggar har ökat
med närmare 55 % sedan 2010 och 2016 uppgick antalet till 61 600.
Mellan 2015 och 2016 var ökningen 3 300 djur eller 6 %. Av tablå
E framgår att besättningarna på företag med omställd ekologisk fårproduktion är
avsevärt större än den genomsnittliga besättningsstorleken för samtliga
fårbesättningar i Sverige. Tablå E. Genomsnittliga
besättningsstorlekar, antal tackor och baggar
![]() Summerar
man antalet omställda tackor och baggar i Östergötlands, Gotlands och Västra
Götalands län så utgjorde de 41 % av det totala antalet omställda tackor
och baggar i Sverige 2016. Andelen omställda tackor och baggar var störst i Östergötlands
och Gävleborgs län (figur F). Figur F. Andel omställda ekologiska tackor
och baggar per län, procent Svin
Antalet
företag som bedriver ekologisk svinproduktion är få. Mellan åren 2009 till 2014
varierade antalet mellan 40 till 44 stycken. 2015 ökade dock antalet till 49
och 2016 var antalet uppe i 57 företag. Antalet djur inom den
ekologiska svinproduktionen har legat på en ganska stabil men låg nivå under
flera år. 2015 och 2016 ökade dock antalet ekologiska svin och uppgick 2016
till 29 000, en ökning med 47 % jämfört med 2014. Antalet ekologiska
suggor ökade från 2 700 till 3 000 mellan åren 2015 och 2016, en
ökning med drygt 11 %. Andelen ekologiska svin är dock fortfarande låg.
2016 var 2 % av det totala antalet svin omställda till ekologisk
produktion. Fjäderfä
År 2016
bedrev 101 företag ekologisk äggproduktion. Mellan 2010 och 2016 ökade antalet
ekologiska värphöns med 542 400 stycken eller 74 %. År 2016 var
1 272 900 värphöns ekologiska vilket motsvarade en andel på 16 %
av det totala antalet värphöns i Sverige. Jämfört med 2015 ökade antalet
värphöns med 14 %. Den
ekologiska slaktkycklingproduktionen är av liten omfattning. 2016 ökade dock
antalet producenter från 9 till 17 stycken och antalet slaktkycklingar ökade
kraftigt. I juni 2016 var antalet ekologiska slaktkycklingar 145 200, en
ökning med 177 % jämfört med 2015. Andelen ekologiska slaktkycklingar
uppgick 2016 till knappt 2 % av det totala antalet slaktkycklingar i
Sverige. [1]
Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion
och märkning av ekologiska produkter och upphävande av förordning (EEG) nr
2092/91 |