![]() |
![]() | |
Ekologisk djurhållning 2018 | JO 26 SM 1901 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Statistikens omfattning Statistikens
omfattning
I detta
Statistiska meddelande redovisar vi antal djur som i juni 2018 var omställda
till ekologisk produktion enligt EU:s regelverk[1] för ekologisk djurhållning. I
praktiken innebär detta att de produkter som djurhållningen resulterar i får
märkas och säljas på marknaden med EU:s logotyp för ekologisk produktion.
Produkterna kan även vara märkta med KRAV:s eller Demeters respektive logotyp
om produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller Demeters villkor för märkning.
I samtliga fall kontrolleras regelverkets efterlevnad av något av de tre
godkända kontrollorganen inom jordbruksområdet i Sverige. Dessa kontrollorgan
är Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK AB. Statistiken
produceras genom att uppgifter om kunder och djurinnehav från Mer information om begrepp, definitioner,
jämförbarhet med annan statistik och statistikens kvalitet finns i avsnittet
”Fakta om statistiken” samt i dokumenten ”Kvalitetsdeklaration” och
”Statistikens framställning”. Fler ekologiska
mjölkkor men färre slaktkycklingar
I tablå
A och B redovisas antalet omställda ekologiska djur respektive andelen
omställda djur i förhållande till det totala antalet djur i Sverige i juni
respektive år. Utvecklingen av antalet omställda djur och andelen omställda
djur redovisas även i figur A och B för ett urval av djurslag. Tablå A. Antal omställda ekologiska djur
![]() De
djurslag där andelen ekologiskt hållna djur överstiger 10 % är nötkreatur,
får och lamm samt värphöns. Den ekologiska gris- och slaktkycklingproduktionen,
mätt i andel djur, uppgår endast till 1–2 procent. En mer ingående beskrivning
av utvecklingen för respektive djurslag återfinns längre fram i texten. Tablå B. Andel omställda ekologiska djur i
förhållande till totalt antal djur i riket
![]() Figur A. Antal omställda ekologiska djur Figur B. Andel omställda ekologiska djur,
procent I tablå
C redovisas antal företag med omställd ekologisk produktion per djurslag i juni
respektive år. Antalet företag med ekologiska nötkreatur ökade fram till 2013
för att därefter minska 2014 och 2015. Under åren 2016–2018 har dock antalet
företag återigen ökat. Antalet företag med får och lamm ökade fram till 2014. Därefter
har antalet varierat. 2018 ökade antalet företag jämfört med 2017. Antalet
företag med ekologiskt hållna grisar är få men har sakta men säkert ökat de
senaste åren. Även antalet värphönsföretag är få och uppgick 2018 till 97
stycken. Den ekologiska slaktkycklingproduktionen är av mycket liten
omfattning. 2016 skedde dock en markant förändring då antalet uppfödare nästan
fördubblades för att sedan ligga kvar på ungefär samma antal 2017 och 2018. Tablå C. Antal företag med omställda
ekologiska djur
![]() Nötkreatur
Det
totala antalet omställda ekologiska nötkreatur har ökat med 63 % sedan
2010. År 2018 ökade antalet med 8 % jämfört med 2017 och uppgick till
332 300, vilket innebär att 22 % av nötkreaturen i Sverige var
ekologiska. Antalet
ekologiska mjölkkor ökade med 5 800, eller 11 %, mellan 2017 och 2018
och uppgick till 58 700. Det motsvarar 18 % av det totala antalet
mjölkkor. Antalet företag med ekologiska mjölkkor hade en nedåtgående trend
mellan 2013 och 2016. Åren 2017 och 2018 ökade dock antalet företag. Över tid
har besättningsstorlekarna ökat stadigt, vilket framgår av tablå D. År 2018
uppgick antalet ekologiska kor för uppfödning av kalvar till 75 000. I tablå
D redovisas de genomsnittliga besättningsstorlekarna för ekologiska Tablå D. Genomsnittliga
besättningsstorlekar, antal kor
![]() Det län
som hade störst antal omställda ekologiska nötkreatur var Västra Göta-land med
80 600 djur (tabell 1a). Däremot hade Västra Götaland inte den största
andelen omställda nötkreatur. Störst andel omställda djur återfanns i Värmland
där 45 % av nötkreaturen var omställda (figur C). Blekinge, Kalmar och Figur C. Andel omställda ekologiska
nötkreatur per län, procent I
figurerna D och E redovisas andelen omställda mjölkkor respektive omställda kor
för uppfödning av kalvar per län. Både vad gäller antal mjölkkor och antal kor
för uppfödning av kalvar hade Västra Götaland i särklass flest omställda djur.
Sett till andelen omställda djur blir dock bilden lite annorlunda. Störst
andel ekologiska mjölkkor fanns i Örebro, Uppsala och Västmanlands län. Kalmar
och Kronobergs län är exempel på län med liten andel omställda mjölkkor. Det
som inte framgår av figur D är att Västra Götaland stod för närmare 26 %
av det totala antalet ekologiska mjölkkor i Sverige 2018. Figur D. Andel omställda ekologiska mjölkkor
per län, procent Störst andel ekologiska kor
för uppfödning av kalvar fanns 2018 i Jämtlands och Värmlands län, men ett
flertal län hade höga andelar. Blekinge och Skåne var de län som hade lägst
andelar. Figur E. Andel omställda ekologiska kor för
uppfödning av kalvar per län, procent Får och lamm
Totalt var
128 900 får och lamm omställda till ekologisk produktion 2018 vilket
innebär en ökning med knappt 2 % sedan 2017. Sedan 2010 har antalet
ekologiskt hållna får och lamm ökat med drygt 47 %. Antalet ekologiska tackor
och baggar har ökat med 58 % sedan 2010 och 2018 uppgick antalet till
63 000. Av tablå
E framgår att besättningarna på företag med omställd ekologisk fårproduktion är
avsevärt större än den genomsnittliga besättningsstorleken för samtliga
fårbesättningar i Sverige. Tablå E. Genomsnittliga besättningsstorlekar,
antal baggar och tackor
![]() Summerar
man antalet omställda baggar och tackor i Östergötlands, Gotlands, Skåne och
Västra Götalands län så utgjorde de 48 % av det totala antalet omställda tackor
och baggar i Sverige 2018. Andelen omställda baggar och tackor var störst i
Jämtlands, Stockholms och Gävleborgs län (figur F). Figur F. Andel omställda ekologiska baggar
och tackor per län, procent Grisar
Antalet
företag som bedriver ekologisk grisproduktion är få. Mellan åren 2009 till 2014
varierade antalet mellan 40 och 44 stycken. Därefter har dock antalet ökat och
2018 var antalet uppe i 62 företag. Antalet djur inom den ekologiska
grisproduktionen låg på en ganska stabil men låg nivå under flera år. Efter
2014 har dock antalet ekologiskt hållna grisar ökat och uppgick i juni 2018
till 33 600, en ökning med 9 % jämfört med 2017 och 71 % jämfört
med 2014. Antalet ekologiska suggor ökade med drygt 7 % Fjäderfä
År 2018
bedrev 97 företag ekologisk äggproduktion. Mellan 2010 och 2016 ökade antalet
ekologiska värphöns med 542 400 stycken eller 74 %. 2017 minskade
antalet höns något för att återigen öka 2018. År 2018 var 1 283 100
värphöns ekologiska, en ökning med 3 % jämfört med 2017, vilket motsvarade
en andel på 17 % av det totala antalet värphöns i Sverige. Den
ekologiska slaktkycklingproduktionen är av liten omfattning. 2016 ökade dock
antalet producenter från 9 till 17 stycken och antalet slaktkycklingar ökade
kraftigt. Ökningen fortsatte 2017 men inte i samma omfattning. 2018 uppgick
antalet kycklingar till 128 400, en minskning med 43 000 eller
25 % jämfört med 2017. Antalet producenter av ekologiska slaktkycklingar
var dock oförändrat jämfört med 2017, 18 stycken. Andelen ekologiska
slaktkycklingar, av det totala antalet slaktkycklingar i Sverige, uppgick till
drygt 1 %. [1]
Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion
och märkning av ekologiska produkter och upphävande av förordning (EEG) nr
2092/91 |