STATISTIK FRÅN |
JORDBRUKSVERKET | |||
Statistikrapport 2013:06 | |||
Antal ekologiska husdjur år 2012 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Så görs statistiken Så görs statistiken
Alla EU-länder är skyldiga att upprätta ett särskilt
kontrollsystem för ekologisk produktion. Jordbruksverket är ansvarig myndighet
för primärproduktion, men kontrollen av denna har delegerats till kontrollorgan
med rätt att certifiera ekologiska lantbrukare. År 2012 fanns tre godkända
kontrollorgan med verksamhet inom jordbruksområdet i Sverige; Kiwa Sverige AB,
SMAK AB och HS Certifiering AB. Certifierade ekologiska produkter ska vara märkta med EU:s
logotyp för ekologiska produkter. De kan även vara märkta med KRAV:s och
Demeters logotyp för ekologisk produktion. KRAV:s och Demeters regelverk
uppfyller EU-reglerna för ekologisk produktion
och är i vissa avseenden strängare. Vid biodynamisk odling (Demeter) används
biodynamiska preparat för att stimulera jordens och växternas biologiska
förhållanden. Produkter som odlats ekologiskt men inte certifierats eller
fortfarande är under omställning får inte säljas med ekologisk märkning. Uppgifterna som ligger till grund för denna statistikrapport
är hämtade från kontrollorganen Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och
SMAK AB, vilka är de tre godkända kontrollorganen inom jordbruksområdet. De första åren en åker odlas enligt regelverket för ekologisk produktion får
produkterna inte säljas som ekologiska. Dessa år kallas omställningsperiod
eller ”karensperiod”. Även djurhållningen måste under en omställningsperiod
bedrivas enligt regelverket för ekologisk produktion innan produkterna, till exempel mjölk och
kött, får säljas med benämningen ekologisk. Under omställningstiden sker
kontroll på samma sätt som för den omställda produktionen. I rapporten redovisar
vi djur som är omställda till ekologisk produktion, alltså den produktion som
får säljas med ekologisk märkning. Statistikens tillförlitlighet
I denna statistik bedöms täckningsfel i förhållande till de
definitioner som kontrollorganen har inte förekomma. Mätfel och fel från
bearbetningsprocessen kan förekomma t.ex. i fall där kontrollorganen får en
felaktig uppgift om antalet djur eller vilket djurslag som avses, eller om
uppgiften registreras felaktigt. I sammanställningen av statistiken har
Jordbruksverket hittat felaktigheter av denna typ och då gjort korrigeringar
oftast efter kontakt med kontrollorganen. Jämförelser med officiell statistik över det totala antalet djur i Sverige
I texten, i figurer och i tabeller görs jämförelser mellan
antalet ekologiska djur och det totala antalet am- och dikor, mjölkkor samt det
totala antalet tackor och baggar för riket och länen. Jämförelser görs alltså mellan det totala antalet djur i
konventionell och ekologisk produktion. Statistiken över det totala antalet
djur i Sverige är hämtade från den officiella
statistiken över antalet husdjur. Uppgifterna för ekologisk produktion inte är
helt jämförbara med uppgifterna för det totala antalet djur i riket och i
länen. Orsaken till detta är ·
skillnader i den population som de båda
statistikprodukterna ska täcka och att ·
insamlingsmetoder och definitioner skiljer sig
åt. Skillnader i den population som de båda statistikprodukterna ska täcka
Jordbruksverkets statistik över antalet djur baseras på det
statistiska Lantbruksregistret (LBR). I LBR definieras begreppet företag som
”En inom jordbruk, husdjursskötsel eller trädgårdsodling bedriven verksamhet
under en och samma driftsledning”. LBR omfattar företag som uppfyller något av
följande kriterier: ·
brukar mer än 2,0 hektar åkermark, ·
brukar sammanlagt minst 5,0 hektar
jordbruksmark, ·
innehar djurbesättning omfattande minst 10
nötkreatur, eller minst 10 suggor eller 50 svin, eller minst 20 får, eller
minst 1 000 fjäderfä, ·
driver yrkesmässig trädgårdsodling om minst 2
500 kvadratmeter frilandsareal eller 200 kvadratmeter växthusyta. I statistiken över den ekologiska produktionen definieras
ett företag som ett unikt kundnummer som finns registrerat vid ett godkänt
kontrollorgan. Det finns således inte något fullständigt ”ett till ett”
förhållande mellan ett företag i statistiken över den ekologiska produktionen
och de företag som finns i LBR. För denna rapport innebär det att alla djur som föds upp med
ekologiska produktionsmetoder vid företag som är kontrollerade av ett godkänt
kontrollorgan redovisas, oavsett om företaget ingår i LBR eller inte.
Målpopulationerna skiljer sig således något åt. Skilda insamlingsmetoder och definitioner
Några jämförelser med officiell statistik över antal djur
förutom mjölkkor, am- och dikor samt tackor och baggar görs inte i denna rapport.
Anledningen är att insamlingsmetoder och definitioner skiljer sig åt mellan
kontrollorganens inhämtning av uppgifter och den officiella statistiken på ett
sådant sätt att jämförelser är vanskliga att göra. Djurantalet i den officiella statistiken bygger för
nötkreatur på Centrala djurdatabasen (CDB). Detta administrativa register
bedöms som mycket tillförlitligt för att skatta antalet nötkreatur i juni. För
övriga djurslag (fjäderfä, svin och får) skattas antalet djur genom statistiska
undersökningar. Vart tredje år undersöks samtliga jordbruksföretag (senast år
2010). Mellanliggande år undersöks ett urval av företag (åren 2011, 2012). Det
innebär att uppgifterna för fjäderfä, svin och får de år som
urvalsundersökningar görs innehåller slumpfel. Kontrollorganen, däremot, samlar
varje år in uppgifter från samtliga företag med ekologisk produktion. Denna
insamling sker inte vid något specifikt datum utan i samband med att kontroll
utförs. Definitionen avseende vilka djur som räknas skiljer sig
mellan den officiella statistiken och kontrollorganens redovisning på några
punkter. Den officiella statistiken avser alltid antalet djur vid ett specifikt
datum i juni. Kontrollorganen samlar in uppgifter för: ·
medeldjurantalet över året (t.ex. mjölkkor,
mjölkfår) ·
det högsta antal djur som funnits på företaget
under året (t.ex. am-och dikor, tackor och baggar) ·
summan av samtliga uppfödningsomgångar under
året. (t.ex. slaktkycklingar och slaktsvin) ·
lamm, och yngre nötkreatur uppdelat på
undergrupper på ett sådant sätt att djuret kan räknas vid två företag. (t.ex.
lamm som säljs till vidareuppfödning respektive lamm som köps in för vidareuppfödning) ·
jordbrukarnas uppskattning av hela årets
produktion (t.ex. lamm). I tablå 1 redovisas de definitioner som används av kontrollorganen.
Definitionen i den officiella statistiken framgår av det statistiska
meddelandet JO SM 20 1201, ”Antal husdjur i juni 2012”. Jordbruksverket har gjort ett antal sambearbetningar där
företag i LBR kopplats ihop med kundnummer från kontrollorganen. Antalet djur
från kontrollorganen har därefter jämförts med det antal djur som finns i den
officiella statistiken för de företag som sambearbetats. Sambearbetningen visar
att antalet am- och dikor, mjölkkor samt tackor och baggar skiljer mellan 3 % och
5 % mellan kontrollorganens insamling och den officiella statistiken. Det
innebär att det för dessa djurslag är möjligt att jämföra antalet omställda
ekologiska djur med det totala antalet djur i den officiella statistiken. Definitionen av am- och dikor i kontrollorganens insamling
motsvarar definitionen för ”övriga kor” i den officiella statistiken över det
totala antalet djur i Sverige. Tablå 1.Koder och
definitioner i kontrollorganens rapportering
Elektronisk publicering
Statistikrapporten finns kostnadsfritt åtkomlig på
Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken. |