Gå till nästa tabell
15. Kolhydrattillförsel 1960—2012
15. Supply of carbohydrates 1960–2012
|
g per person och dag
|
Procent
|
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
20006
|
20106
|
20116
|
20126
prel.
|
2012
prel.
|
Bröd och spannmålsprodukter
|
141
|
133
|
134
|
147
|
154
|
172
|
163
|
162
|
44
|
Kött och köttvaror
|
3
|
3
|
5
|
4
|
4
|
5
|
4
|
4
|
1
|
Fisk, kräft- och blötdjur1
|
0
|
0
|
1
|
1
|
1
|
2
|
2
|
2
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mjölk
|
22
|
22
|
25
|
22
|
21
|
19
|
18
|
18
|
5
|
Grädde och
mjölkpulver
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
0
|
Ost
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
2
|
2
|
0
|
Ägg
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Matfett2
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
1
|
1
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Köksväxter
|
34
|
47
|
9
|
12
|
11
|
11
|
12
|
11
|
3
|
Frukt och bär
|
|
|
36
|
40
|
38
|
35
|
36
|
36
|
10
|
Potatis och potatisprodukter
|
38
|
33
|
31
|
30
|
26
|
31
|
31
|
31
|
8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Socker och sirap
|
78
|
58
|
54
|
39
|
29
|
19
|
19
|
18
|
5
|
Andra livsmedel3
|
16
|
24
|
32
|
36
|
44
|
50
|
49
|
53
|
14
|
Malt- och läskedrycker
|
12 4
|
22 4
|
11 5
|
16 5
|
23 5
|
255
|
265
|
255
|
7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt livsmedel
|
346
|
344
|
340
|
349
|
354
|
370
|
364
|
364
|
99
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alkoholhaltiga drycker
|
..
|
..
|
24
|
34
|
34
|
44
|
44
|
44
|
14
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt
|
..
|
..
|
342
|
352
|
357
|
373
|
368
|
369
|
100
|
1.
Inkl. konserver och andra beredningar.
2.
Smör, Bregott och övrigt matfett.
3.
Kaffe, te, kakaopulver, honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och
glass.
4.
Inkl. starköl vars kolhydratinnehåll enligt äldre beräkningar (då energin från
alkohol räknades som kolhydrater) utgör 0,4 g (1960), 1,3 g (1970) resp. 3,6 g
(1980) och enligt nya beräkningar ca 1–2,8 g per person och dag 1980- 2012.
5.
Exkl. starköl (se not 4).
6.
Fr.o.m. 1995 ingår inte kostfibrer i kolhydratvärdet.