Gå till nästa tabell
16. Tillförsel av retinolekvivalenter 1960–2012
16. Supply of retinol equivalents 1960–2012
|
RE per person och dag1
|
Procent
|
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2010
|
2011
|
2012
prel.
|
2012
prel.
|
Bröd och spannmålsprodukter
|
80
|
80
|
80
|
80
|
98
|
94
|
85
|
86
|
5
|
Kött och köttvaror
|
90
|
100
|
250
|
250
|
571
|
616
|
588
|
577
|
33
|
Fisk, kräft- och blötdjur2
|
20
|
20
|
30
|
40
|
32
|
36
|
27
|
28
|
2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mjölk
|
110
|
90
|
140
|
150
|
135
|
87
|
89
|
87
|
5
|
Grädde och
mjölkpulver
|
30
|
40
|
60
|
60
|
74
|
77
|
79
|
83
|
5
|
Ost
|
40
|
50
|
100
|
90
|
99
|
108
|
100
|
99
|
6
|
Ägg
|
60
|
60
|
60
|
60
|
53
|
60
|
60
|
66
|
4
|
Matfett3
|
460
|
460
|
440
|
460
|
391
|
263
|
272
|
309
|
18
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Köksväxter
|
50
|
70
|
370
|
410
|
392
|
232
|
274
|
349
|
20
|
Frukt och bär
|
10
|
10
|
30
|
30
|
21
|
11
|
11
|
12
|
1
|
Potatis och potatisprodukter
|
0
|
0
|
0
|
0
|
3
|
1
|
1
|
1
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Socker och sirap
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Andra livsmedel4
|
10
|
10
|
40
|
40
|
24
|
28
|
26
|
24
|
1
|
Malt- och läskedrycker
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
1
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt livsmedel
|
950
|
990
|
1 600
|
1 670
|
1 892
|
1 613
|
1 613
|
1 722
|
100
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alkoholhaltiga drycker
|
..
|
..
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt
|
..
|
..
|
1 600
|
1 670
|
1 892
|
1 613
|
1 613
|
1 722
|
100
|
1.
Redovisningen sker numera i RE (=retinolekvivalenter) per person och dag.
RE=summan av färdigbildad retinol i kosten och vitamin A aktivitet från beta-karoten.
2.
Inkl. konserver och andra beredningar.
3.
Smör, Bregott och övrigt matfett.
4.
Kaffe, te, kakaopulver, honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och
glass.