Statens Jordbruksverk
Sveriges officiella statistik - Statistiska meddelanden
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll

JO 44 SM 1301

 

pil.gifFörsta sidan - I korta drag pil.gifStatistiken med kommentarer
pil.gifTabeller pil.gifDiagram pil.gifFakta om statistiken
pil.gifKontaktpersoner, mer information pil.gifIn English

Gå till nästa tabell

 

16. Tillförsel av retinolekvivalenter 1960–2012

16. Supply of retinol equivalents 1960–2012

 

RE per person och dag1

Procent

 

1960

1970

1980

1990

2000

2010
 

2011
 

2012
 prel.

2012
 prel.

Bröd och spannmålsprodukter

80

80

80

80

98

94

85

86

5

Kött och köttvaror

90

100

250

250

571

616

588

577

33

Fisk, kräft- och blötdjur2

20

20

30

40

32

36

27

28

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mjölk

110

90

140

150

135

87

89

87

5

Grädde och
mjölkpulver

30

40

60

60

74

77

79

83

5

Ost

40

50

100

90

99

108

100

99

6

Ägg

60

60

60

60

53

60

60

66

4

Matfett3

460

460

440

460

391

263

272

309

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köksväxter

50

70

370

410

392

232

274

349

20

Frukt och bär

10

10

30

30

21

11

11

12

1

Potatis och potatisprodukter

0

0

0

0

3

1

1

1

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socker och sirap

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Andra livsmedel4

10

10

40

40

24

28

26

       24

1

Malt- och läskedrycker

0

0

0

0

0

0

1

1

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt livsmedel

950

990

1 600

1 670

1 892

1 613

1 613

1 722

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholhaltiga drycker

..

..

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

..

..

1 600

1 670

1 892

1 613

1 613

1 722

100


1. Redovisningen sker numera i RE (=retinolekvivalenter) per person och dag. RE=summan av färdigbildad retinol i kosten och vitamin A aktivitet från beta-karoten.

2. Inkl. konserver och andra beredningar.

3. Smör, Bregott och övrigt matfett.

4. Kaffe, te, kakaopulver, honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och glass.