Statens Jordbruksverk
Sveriges officiella statistik - Statistiska meddelanden
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll

JO 44 SM 1301

 

pil.gifFörsta sidan - I korta drag pil.gifStatistiken med kommentarer
pil.gifTabeller pil.gifDiagram pil.gifFakta om statistiken
pil.gifKontaktpersoner, mer information pil.gifIn English

Gå till nästa tabell

 

18. Tillförsel av järn 1960–2012

18. Supply of iron 1960–2012

 

mg per person och dag

Procent

 

1960

1970

1980

1990

20001

20101

20111

20121 prel.

2012
 prel.

Bröd och spannmålsprodukter

4,5

7,2

10,1

10,6

4,2

4,7

4,2

4,3

28

Kött och köttvaror

3,0

3,3

3,3

3,0

3,7

4,5

4,5

4,3

29

Fisk, kräft- och blötdjur2

0,4

0,4

0,3

0,4

0,4

0,6

0,5

0,4

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mjölk

0,5

0,4

0,5

0,4

0,2

0,2

0,1

0,1

1

Grädde och
mjölkpulver

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Ost

0,2

0,2

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,2

1

Ägg

0,7

0,7

0,5

0,5

0,5

0,4

0,4

0,5

3

Matfett3

0

0

0,1

0,1

0

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köksväxter

0,9

1,2

0,7

0,9

1,1

1,1

1,2

1,1

8

Frukt och bär

0,7

0,8

0,6

0,6

0,7

0,9

0,9

0,9

6

Potatis och potatisprodukter

1,7

1,5

1,0

1,0

0,8

0,3

0,3

0,3

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socker och sirap

0

0

0,1

0

0

0

0

0

0

Andra livsmedel4

0,2

0,3

0,9

1,1

1,3

1,5

1,5

1,6

11

Malt- och läskedrycker

0

0

0,1

0,1

0,3

0,4

0,4

0,4

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt livsmedel

12,8

16,0

18,4

18,8

13,3

14,9

14,3

14,2

95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholhaltiga drycker

..

..

0,3

0,4

0,6

0,8

0,8

0,8

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

..

..

18,7

19,2

13,9

15,7

15,1

15,0

100


1. Fr.o.m. 1995 har järnberikning av siktat mjöl och mjölprodukter upphört.

2. Inkl. konserver och andra beredningar.

3. Smör, Bregott och övrigt matfett.

4. Kaffe, te, kakaopulver, honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och glass.