![]() |
![]() | |
JO 44 SM 1401 | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll
Uppgifter t.o.m. 2013 Food consumption and nutritive values, data up to 2013 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Livsmedelskonsumtionens utveckling
Under perioden 1980–2013 har totalkonsumtionen av kött per person och år ökat med 38 %
till 88 kg, köksväxter med 98 % till
81 kg och frukt med 26 % till 105 kg.
Totalkonsumtionen av mjölk har under
samma period minskat från 185 till 122 liter per person och år, en minskning
med 34 %. Även konsumtionen av matfett
har minskat under perioden, från 25 till 17 kg per person och år, en minskning
med 30 %. Konsumtionen av mjöl och gryn
ökade under 1980- och 1990-talen, för att sedan minska igen och år 2013 hamna
på 57 kg per person. Totalkonsumtionen av socker
och sirap år 2013 var 41 kg per person och år och har varierat mellan 36–45 kg
under perioden 1980–2013. Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror samt läskedrycker,
cider m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte varit lika dramatisk
efter år 2000. År 2013 var konsumtionen av choklad-
och konfektyrvaror 17 kg per person, vilket motsvarar en ökning med 75 %
sedan 1980. Konsumtionen av läskedrycker,
cider m.m. har nästan tredubblats till 87 liter från år 1980 till år
2013. Häri ingår också konsumtion av mineralvatten och kolsyrat vatten med
tillsats av socker eller aromämnen. I Figur A redovisas totalkonsumtionen per person av vissa
varugrupper åren 1980, 1990, 2000, 2010 och 2013. Med totalkonsumtion av en
vara eller varugrupp avses den totala åtgången[1]
av råvaror för humankonsumtion. Totalkonsumtionen av exempelvis mjöl inkluderar
således inte enbart konsumtion av inhemskt producerat mjöl och importerat mjöl utan
även en uppskattning av mjölinnehållet i importerat bröd, pasta och liknande
spannmålsprodukter. Under perioden 1980–2013 har den totala energitillförseln
från livsmedel (exklusive alkohol) ökat från 12 000 till 13 100 kJ per person
och dag, motsvarande 9 %. Av den totala energitillförseln kommer 27 % från bröd
och spannmålsprodukter, 13 % från kött och köttvaror och 22 % från mjölk,
mjölkprodukter, ägg och matfett. Socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror,
glass samt malt- och läskedrycker m.m. svarar tillsammans för 16 % av den
totala energitillförseln. Figur A.
Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990, 2000, 2010 och 2013, kg/liter per
person och år |