![]() |
![]() | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll | JO 44 SM 1501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Allmänt Allmänt
I denna rapport redovisas Jordbruksverkets beräkningar av
konsumerade kvantiteter[1]
livsmedel i landet t.o.m. år 2014. Redovisade uppgifter för år 2014 är
preliminära. Konsumtionsberäkningarnas tillförlitlighet varierar från
vara till vara p.g.a. att kvaliteten i det underlag som används är varierande.
Under åren har översyner av och förändringar i underlag och metoder för
beräkningarna genomförts ett flertal gånger. Rådet till användarna av
statistiken är därför att tolka förändringar mellan enskilda år med
försiktighet. Fokus bör snarare ligga på den långsiktiga
konsumtionsutvecklingen (se avsnitten Statistikens tillförlitlighet samt Bra
att veta). Konsumtionsberäkningarna redovisas på följande sätt:
Begreppen direktkonsumtion och totalkonsumtion beskrivs mer
ingående i avsnittet Fakta om statistiken. Direktkonsumtionen av livsmedel
Direktkonsumtionen av livsmedel redovisas för riket i
tabellerna 1a–8a och per person och år i tabellerna 1b–8b. Nedan i resten av
avsnittet kommenteras utvecklingen av konsumtionen per person och år, främst
för perioden 1980–2014. Utvecklingen presenteras även i diagram 1–18. Konsumtionen av bröd och konditorivaror har under
perioden 1980–2014 ökat med 47 % till 74 kg per person, medan konsumtionen av mjöl
och gryn har minskat med 15 % till 18 kg. Övriga mjölprodukter,
där bl.a. pasta ingår, har ökat med 134 % till 14 kg per person. Konsumtionen av färskt och fryst kött har ökat med 84
% till 51 kg per person. Hela denna ökning skedde under perioden 1990–2014.
Konsumtionen av charkuterivaror och konserver har åren 1980–2014
varierat mellan 20–25 kg per person och år. Konsumtionen av frysta köttprodukter och fryst färdiglagad mat nådde en
högsta nivå på cirka 18 kg per person och år i mitten av 2000-talet. Denna
ökning med över 200 % sedan år 1980 har sedan följts av en minskad konsumtion.
Konsumtionen av filead fryst fisk har under perioden varierat mellan 1,8
och 3,9 kg per person och år, medan konsumtionen av beredd eller konserverad
fisk och beredda eller konserverade kräft- och blötdjur sammanlagt har ökat
med 46 % till 12 kg per person. Sedan år 2000 görs inga beräkningar av
konsumtionen av färsk fisk, eftersom metoden och dataunderlaget för sådana
beräkningar anses vara alltför otillförlitligt. Under perioden 1965–1980 ökade konsumtionen av mjölk till
som mest runt 180 liter per person och år, varefter den minskat med 38 % till
113 liter år 2014. Konsumtionen av grädde har däremot ökat, totalt sett
med 38 % till 10 kg sedan år 1980. För tunn
grädde minskade emellertid konsumtionen under 1980-talet, för att därefter
ligga på en konstant nivå till mitten av 1990-talet och öka något i början av
2000-talet. Konsumtionen av tjock grädde
ökade under 1980- och 1990-talen. Under perioden 2000–2005 minskade
konsumtionen för att därefter öka igen. Sedan år 1980 har konsumtionen av ost
ökat med 41 % till 20 kg medan konsumtionen av smör och margarin
minskat med 39 % till 13 kg per person och år. Konsumtionen av färska köksväxter har ökat från år
1960 till 2014. Sedan år 1980 har konsumtionen av färska köksväxter mer än fördubblats till 47 kg per person och år.
Konsumtionen av rotfrukter har utvecklats på liknande sätt och låg år
2014 på 13 kg per person. Inom området frukt och bär har den största
konsumtionsförändringen skett för bananer, meloner och övriga frukter,
som sedan år 1980 har ökat från 9 till 26 kg per person. Direktkonsumtionen av socker har minskat sedan år
1960. Under de senaste åren har dock minskningen avstannat. Från år 1980 har
minskningen varit 68 % och konsumtionen var 6 kg per person år 2014. Samtidigt
har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror samt läskedrycker, cider
m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte varit lika dramatisk efter
år 2000. År 2014 var konsumtionen av choklad-
och konfektyrvaror 15 kg per person, vilket motsvarar en ökning på 52 %
sedan 1980. Konsumtionen av läskedrycker,
cider m.m. har under samma period
tredubblats till 92 liter år 2014. Mineralvatten och kolsyrat vatten med
tillsats av socker eller aromämnen kan inte särskiljas från denna varugrupp och
har troligtvis bidragit till den kraftiga konsumtionsökningen totalt sett. Totalkonsumtionen av livsmedel
Totalkonsumtionen av livsmedel redovisas för riket i tabell
9a och per person och år i tabell 9b. I Figur A redovisas totalkonsumtionen per person av vissa
varugrupper åren 1980, 1990, 2000, 2010 och 2014. Med totalkonsumtion av en
vara eller varugrupp avses den totala åtgången[4]
av råvaror för humankonsumtion. Totalkonsumtionen av exempelvis mjöl inkluderar
således inte enbart konsumtion av inhemskt producerat mjöl och importerat mjöl
utan även en uppskattning av mjölinnehållet i importerat bröd, pasta och
liknande spannmålsprodukter. Figur A.
Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990, 2000, 2010 och 2014, kg/liter per
person och år Under perioden 1980–2014 har totalkonsumtionen av kött
ökat med 37 % till 88 kg, de senaste åren har ingen konsumtionsökning
skett. Fjäderfäkött är det köttslag
där konsumtionen har ökat mest, en fyrdubbling har skett sedan år 1980. Totalkonsumtionen
av köksväxter har ökat med 99 % till 82 kg och frukt med
28 % till 107 kg. Däremot har totalkonsumtionen av mjölk
minskat från 185 till 116 liter per person, en minskning med 37 %. Även
konsumtionen av matfett har minskat under samma period, från 25 till 17
kg per person och år. Detta motsvarar en minskning med 33 %. Konsumtionen
av mjöl och gryn var som högst i
början av 2000-talet, för att sedan minska och 2014 uppgå till 64 kg per person
och år vilket är i nivå med 1980. Totalkonsumtionen av socker och sirap har varierat
mellan 36–45 kg per person och år under perioden 1980–2014. År 2014 var
konsumtionen 43 kg per person. Under samma period har direktkonsumtionen av choklad, konfektyrvaror och läskedrycker, cider m.m. ökat kraftigt,
dock har ökningstakten inte varit lika dramatisk efter år 2000. Näringsinnehåll i konsumerade livsmedel
Näringsinnehållet i konsumerade livsmedel redovisas i
tabellerna 10–23. Den totala energitillförseln från livsmedel (exkl.
alkoholhaltiga drycker) ökade under perioden 1980–2014 från 12 000
(2 900 kcal) till 13 100 kJ (3 100 kcal) per person och dag, en
ökning med 9 %. Av energitillförseln år 2014 kom 28 % från bröd och
spannmålsprodukter, 13 % från kött och köttvaror samt 22 % från mjölk,
mjölkprodukter, ägg och matfett. Socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror,
glass samt malt- och läskedrycker m.m. svarar tillsammans för 16 % av den
totala energitillförseln. Sedan år 1980 har energitillförseln från protein
ökat, de senaste åren har dock ökningen avstannat. Energitillförseln från
kolhydrater ökade fram till mitten på 2000-talet för
att sedan minska. Energitillförseln från fett har minskat från år 1980 för att
de senaste åren återigen öka något. Den totala proteintillförseln från livsmedel (exkl.
alkoholhaltiga drycker) ökade under perioden 1980–2014 från 87 till 110 g per
person och dag, en ökning med 26 %. Av proteintillförseln år 2014 kom 21 %
från bröd och spannmålsprodukter, 32 % från kött och köttvaror samt 24 % från
mjölk, mjölkprodukter, ägg och matfett. Den totala fettillförseln har under perioden 1980–2014 ökat
från 126 och 133 g per person och dag. Av fettillförseln kom 11 % från bröd och
spannmålsprodukter, 21 % från kött och köttvaror, 21 % från matfett och 22 %
från övriga mjölkprodukter samt ägg. År 2014 uppgick den totala kolhydrattillförseln från
livsmedel (exkl. alkoholhaltiga drycker) till 357 g per person och dag, vilket
är en ökning jämfört med år 1980. Av kolhydrattillförseln kom 46 % från bröd
och spannmålsprodukter, 5 % från mjölkprodukter, 21 % från frukt och grönt
(inkl. potatis) och sammanlagt 25 % från socker, malt- och läskedrycker samt
andra livsmedel (främst choklad, konfektyrvaror och glass). Tillförseln av C-vitaminer ökade med 68 % mellan åren 1980
och 2014, vilket främst är en följd av ökad konsumtion av gruppen frukt och
grönt (inkl. potatis). År 2014 svarade denna grupp för 84 % av tillförseln av
C-vitamin. Tillförseln av kalcium har varit i stort sett konstant under
perioden 1980–2014. Den klart viktigaste kalciumkällan är mjölkprodukter som år
2014 svarade för 63 % av den totala tillförseln. Grupperna bröd och
spannmålsprodukter samt frukt och grönt (inkl. potatis) svarade för 11 %
vardera av kalciumtillförseln. [1] Fram t.o.m.
redovisningsår 1999 innefattade beräkningarna av direktkonsumtionen både
konsumerade kvantiteter av livsmedel samt ett till detaljhandelspris uppskattat
värde av konsumtionen. Fr.o.m. redovisningsår 2000 redovisas endast beräkningar
av konsumerade kvantiteter. [2] Redovisning av
konsumerade kvantiteter i den form som produkterna når konsumenten, det vill
säga. som jordbruksprodukter, halvfabrikat, djupfrysta varor och färdiglagad
mat. [3] Åtgång/förbrukning av
råvaror för humankonsumtion [4] Förbrukningen |