![]() |
![]() | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll | JO 44 SM 1501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Detta omfattar statistiken
Statistiken över livsmedelskonsumtionen är av stort
allmänintresse. De senaste åren är det framförallt konsumtionens påverkan på
klimat och miljö, samt konsumtionens betydelse för hälsan som varit i fokus.
Användare är bland annat massmedia, forskare och allmänheten. Statistiken
används i utredningar och analyser. Statistiken redovisas aktuellt år som totalvärde för hela
riket samt medelvärde för Sveriges befolkning och tillåter inte uppdelning på
kön, ålder, geografisk belägenhet etc. Definitioner och förklaringar
Beräkningarna av livsmedelskonsumtionen redovisas på
följande sätt:
Med direktkonsumtion avses:
De konsumerade kvantiteterna redovisas, så långt
beräkningsunderlaget tillåter, i den form som produkterna når konsumenten, det
vill säga. som jordbruksprodukter, halvfabrikat, djupfrysta varor och
färdiglagad mat. Uppgifterna avser i princip varornas nettovikter (exkl. emballage)
vid leveransen till den slutlige konsumenten. Med totalkonsumtion avses den totala åtgången[1]
av olika råvaror för humankonsumtion. Detta innebär att totalkonsumtionen
innefattar:
Råvaruinnehållet i importerade förädlade livsmedel ingår i
beräkningarna medan råvaruinnehållet i exporterade produkter exkluderas. Med konsumtion per person och år avses: All konsumtion för respektive vara eller varugrupp fördelas
på den genomsnittliga befolkningen i Sverige aktuellt år. För att få fram den
genomsnittliga befolkningen under aktuellt år hämtas data från SCB:s
befolkningsstatistik, medelvärdet för befolkningstal avseende 1 januari
respektive 31 december används. De befolkningstal som har använts i tabellerna för
respektive år finns angivna i tusental nedan:
Socker
Totalkonsumtion
Termen till trots är den redovisade totalkonsumtionen av
socker inte att betrakta som ett mått
på den totala mängden konsumerat socker. Detta har flera orsaker: Definitionen av termen
”socker” är oklar och har varierat över tid och i olika delar av
sockerberäkningarna. ·
I beräkningarna över produktion, import och
export av bulksocker inkluderas bara vissa ”typer” av socker som sukros och
vissa fruktos- och glukosblandningar, medan andra typer som ISO glukos, laktos,
maltos och vissa andra fruktos- och glukosblandningar inte är inkluderade i statistiken. ·
Beräkningarna över sockerinnehållet i
importerade och exporterade produkter baseras på schabloner av sockerinnehåll
för olika produktkategorier (baserat på EU:s kombinerade nomenklatur KN). Det
är oklart vilka typer av socker som ingår i dessa schabloner och detta har
förändrats över tid. Statistiken över
import och export inkluderar enbart företag med handel som överskrider ett
årligt värde om 9 respektive 4,5 miljoner kronor. Detta gäller för såväl socker
i bulk, som produkter med sockerinnehåll. Lagerhållning av
bulksocker hos uppköpare ingår inte i beräkningarna. Detta innebär att socker
kan köpas in (och därmed räknas som konsumerat) år 1, men användas i
produktionen först året därpå. Naturligt socker i
inhemska produkter ingår inte i beräkningarna. Beräkningarna över
sockerkonsumtion från importerade produkter baseras på antaganden om
produkternas sockerinnehåll. ·
Listan över produktkategorier som används som
bas för beräkningarna av socker i importerade och exporterade produkter är inte
heltäckande, utan saknar vissa produktkategorier med sockerinnehåll. ·
Vissa produktkategorier innefattar en stor mängd
produkter med sinsemellan olika sockerinnehåll vilket leder till stor svårighet
att skatta det genomsnittliga sockerinnehållet (schablonen som används för
beräkningarna). Om en förskjutning av konsumtionen sker mellan produkter med
olika sockerinnehåll fångas detta heller inte upp i våra beräkningar. ·
Det är okänt i hur stor utsträckning naturligt
socker (socker som inte tillsätts vid produktion) ingår i de olika
produktkategorierna. Direktkonsumtion
Direktkonsumtionen av sockerprodukter (bit-, strö, farin-,
flor- och pärlsocker samt sirap) definieras som det socker som konsumeras i
dagligvaruhandeln och i storhushåll. Sockerprodukter som går in i
livsmedelsindustrin som en del i exempelvis konfektyrer och glass är inte
inkluderade i direktkonsumtionens kvantiteter. Så görs statistiken
Direktkonsumtion
När det gäller direktkonsumtionen är målet att redovisa de
konsumerade kvantiteterna, så långt beräkningsunderlaget tillåter, i den form
som produkterna når konsumenten, det vill säga. som jordbruksprodukter,
halvfabrikat, djupfrysta varor och färdiglagad mat. De beräkningsmetoder som används varierar för olika
livsmedel. För flertalet produkter kan man förenklat säga att
direktkonsumtionen uppskattas genom att den inhemska produktionen justeras för
utrikeshandel och svinn (ej hushållssvinn). För livsmedel i form av råvaror
eller av råvarukaraktär (t.ex. kött) görs även ett avdrag för råvaruåtgången
till förädlade produkter (konserver, beredningar m.m.). Totalkonsumtion
Målet med totalkonsumtionsberäkningarna
är att mäta den totala åtgången[2]
av olika råvaror för humankonsumtion. Beräkningsmetoderna skiljer sig även i detta fall en hel del
från vara till vara. Totalkonsumtionen av mjöl, kött, socker och ägg beräknas
genom att den inhemska produktionen justeras dels för importerade och
exporterade kvantiteter av varan, dels för råvaruinnehållet i importerade och
exporterade förädlade produkter. Totalkonsumtionen av exempelvis mjöl
inkluderar således inte enbart konsumtion av inhemskt producerat mjöl och
importerat mjöl utan även en uppskattning av mjölinnehållet i importerat bröd,
pasta och liknande spannmålsprodukter. För övriga produkter beräknas inte totalkonsumtionen enligt
ovan beskrivna metod. I vissa fall är totalkonsumtionen för en produktgrupp
beräknad som summan av direktkonsumtionen för motsvarande produkter (t.ex.
köksväxter, frukter och bär). Kostens näringsinnehåll
Kostens näringsinnehåll beräknas genom att konsumtionen av
olika livsmedel eller livsmedelsgrupper multipliceras med innehållstal
avseende olika näringsämnen. Beräkningarna baseras dels på Jordbruksverkets
direktkonsumtionsberäkningar dels på en vid Livsmedelsverket utvecklad
livsmedelsdatabas som innehåller näringsvärden för cirka 1 800 livsmedel
och maträtter. Näringsvärdena baseras på Livsmedelsverkets egna analyser
kompletterade med värden från nordiska och andra utländska tabeller. Då
beräkningarna baseras på direktkonsumtionen, och därmed på de kvantiteter som
är tillgängliga för konsumtion i detaljhandelsledet eller i storhushåll,
beaktas inte svinn i enskilda hushåll eller i storhushåll. Konsumtionen av
vitaminpreparat och liknande ingår inte i beräkningarna. Beräkningsunderlag
Beräkningarna av livsmedelskonsumtionen baseras på ett
flertal källor och för många av de redovisade varugrupperna kombineras flera
källor för att nå slut-resultatet. Följande uppräkning ger ingen heltäckande
bild av underlaget till beräkningarna men pekar ändå på de viktigaste källorna. Externa källor:
Jordbruksverkets egna undersökningar/registerdata:
Statistikens tillförlitlighet
Tillförlitlighet i stora drag
Beräkningarna över livsmedelskonsumtionen publiceras ungefär
ett år efter det aktuella beräkningsårets slut, vilket är en följd av att inte
alla datakällor är tillgängliga tidigare. Detta minskar statistikens
aktualitet, men ökar samtidigt dess tillförlitlighet. Beräkningsresultatens kvalitet är i stor utsträckning
beroende av kvaliteten i de underlag som valts som grund för beräkningarna samt
i vilken utsträckning dessa underlag går att kombinera. Två av de viktigaste underlagen till beräkningarna av livsmedelskonsumtionen
är utrikeshandelsstatistiken och statistiken över Industrins varuproduktion,
som tas fram av SCB. Under åren har det i dessa undersökningar skett
förändringar både i det sätt man klassificerar varor och de metoder som används
för insamling av uppgifter. Dessa förändringar har dels påverkat
konsumtionsberäkningarnas kvalitet dels medfört ändringar av innehållet i de
varugrupper för vilka uppgifter redovisas, vilket påverkat jämförbarheten
mellan åren. Mer om detta redovisas under det kommande avsnittet Bra att veta. Råvaror för vidareförädling av livsmedel
Vid beräkningarna av direktkonsumtionen av livsmedel i form
av råvaror eller av råvarukaraktär (t.ex. kött) ingår inte den del av råvaran
som används inom förädlingsindustrin för produktion av varor som redovisas
separat (konserver, charkprodukter m.m.). För att uppskatta råvaruåtgången av
kött för produktion av charkvaror, konserver och färdiglagad mat har
Jordbruksverket med några års mellanrum genomfört undersökningar för att
uppdatera åtgångstalen i förädlingsindustrin. På flera andra områden,
exempelvis vissa köksväxter, frukter och bär, är dock tillgången till uppgifter
om råvaruåtgången i förädlingsindustrin bristfällig. I många fall innebär detta
att schablonvärden som legat konstanta under en längre tid används. Förändringar i konsumtionsmönster
Enligt definitionen av direktkonsumtionen ska de konsumerade
kvantiteterna redovisas i den form som produkterna når konsumenten (se
avsnittet Definitioner och beräkningsmetoder). Det underlag som används för
beräkningarna har dock brister när det gäller möjligheten att följa vissa
aspekter på förändrade konsumtionsmönster. T.ex. kan man inte följa förändringar
av konsumtionen inom enskilda hushåll respektive storhushåll (restauranger,
skolor, sjukhus m.m.), eftersom beräkningsunderlaget inte tillåter en sådan
uppdelning. Beräkningarna kan vidare ge viss information om t.ex. i vilken
omfattning konsumtionen av mer förädlade produkter ökat (konserver,
färdiglagade rätter m.m.). Men om förädlingen inte sker i ”industriledet”, det
vill säga inte ingår i statistiken över Industrins varuproduktion, så kommer
den förädlade produkten i statistiken att redovisas under respektive råvara som
ingår i produkten. Den fyllda baguetten som äts på vägen mellan jobbet och
hemmet återfinns i statistiken sannolikt under flera varugrupper såsom t.ex.
mjukt matbröd, charkuterivaror, matfett, ost och köksväxter. Totalkonsumtion
Vid beräkningarna av totalkonsumtionen för en viss vara av
råvarukaraktär justeras den inhemska produktionen av denna råvara dels för
importerade och exporterade kvantiteter av varan, dels för innehållet av denna
råvara i importerade och exporterade förädlade produkter (se avsnittet
Definitioner och beräkningsmetoder). Uppskattningarna av råvaruinnehållet i
förädlade produkter är förhållandevis grova och därmed följer en viss osäkerhet
i statistiken. För en del varor, t.ex. mjöl och kött, omfattar beräkningarna av
råvaruinnehållet i förädlade produkter ett relativt stort antal varor medan
motsvarande beräkning för t.ex. ägg är betydligt mer begränsad. Kostens näringsinnehåll
Kostens näringsinnehåll beräknas genom att
direktkonsumtionen av olika livsmedel eller livsmedelsgrupper multipliceras med
innehållstal avseende olika näringsämnen. Detta innebär att förändringar i de
beräkningsmetoder och det beräkningsunderlag som används i direktkonsumtionen
även påverkar kvaliteten och jämförbarheten över tiden i beräkningarna av
kostens näringsinnehåll. Livsmedelsverket, som genomför dessa beräkningar, gör fortlöpande
analyser av livsmedel och revideringar av näringsinnehållstalen. Förändringar i
dessa kan ha flera orsaker, t.ex. kan fördelningen av ingående livsmedel inom
en varugrupp ändras eller så kan livsmedlet förändras, exempelvis genom ändrad sammansättning
eller berikning. Vidare kan förbättrade analysmetoder leda till ändringar av
innehållstalen. Bra att veta
Metodförändringar
Översyner av beräkningsunderlag och beräkningsmetoder har genomförts
ett flertal gånger under åren vilket påverkar jämförbarheten mellan i första
hand närliggande år. Därför bör förändringar mellan närliggande år tolkas med
försiktighet. Fokus bör snarare ligga på den långsiktiga
konsumtionsutvecklingen. Översynerna har medfört förändringar i beräkningsmetoder,
beräkningsunderlag och varuindelning m.m. Nedan redovisas kortfattat några
viktiga resultat från de översyner som genomförts med betoning på översyner av
mer övergripande karaktär samt översyner som ligger närmast i tiden. Inför beräkningarna för åren 1988–1991 gjordes en översyn av
beräkningsunderlaget bl.a. med anledning av ny industristatistik enligt det nya
HS-systemet. Denna översyn redovisades i Jordbruksverkets rapport 1992:10
(Livsmedelskonsumtionen 1988–1991). Inför beräkningarna av 1993 och 1998 års konsumtion gjordes
revideringar beträffande konsumtionen av charkvaror. Information om detta finns
i Jordbruksverkets rapport 2000:13 (Konsumtionen av livsmedel m.m. 1996–1999). Åren 1995 och 1996 genomfördes stora förändringar i
produktions- och utrikeshandelsstatistiken. I samband med det svenska EU-medlemskapet
år 1995 infördes EU:s kombinerade nomenklatur (KN) för klassificering av varor
i utrikeshandelsstatistiken och fr.o.m. år 1996 redovisas även
produktionsstatistiken enligt KN-systemet (se avsnitt 4.3). Bytet av
nomenklatur har orsakat förändringar i direktkonsumtionsberäkningarnas
varuindelning. I samband med beräkningarna avseende år 2000 genomfördes ett
mindre översynsarbete som har lett till vissa förändringar i varuindelningen.
Den främsta orsaken till dessa har varit svårigheter att skilja vissa
varor/varugrupper från varandra i den nu rådande nomenklaturen (KN) på
utrikeshandelsstatistikområdet. Vidare har redovisningen av färsk fisk upphört.
Anledningen till detta är att beräkningarna av konsumtionen av färsk fisk var
mycket osäkra och i flera fall gav helt orimliga resultat när de baserades på
den officiella fångststatistiken och utrikeshandelsstatistiken. I samband med beräkningarna avseende år 2003 genomfördes
förändringar i varuindelningen för mjölkprodukter (revideringar har gjorts
bakåt t.o.m. år 2000). Vid beräkningarna avseende år 2005 genomfördes förändringar
i varuindelningen för syrade produkter. Revideringar bakåt har gjorts. I samband med beräkningarna avseende år 2007 förändrades underlaget
till fjäderfäkött (vara 25). Kasserade slaktkycklingar ingår inte längre,
revideringar har gjorts bakåt till och med år 2005. Vid 2009 års beräkningar
gjordes också revideringar bakåt till och med år 2005 p.g.a. reviderade
källuppgifter angående slaktvikter för fjäderfä. Annan statistik
Animalieproduktion,
års- och månadsstatistik 2015:09. JO 48 SM 1511 Trädgårdsproduktion
2014. JO 33 SM 1501 Skörd av
trädgårdsväxter 2013. JO 37 SM 1401 Skörd av spannmål,
trindsäd, oljeväxter, potatis och slåttervall 2014, slutlig statistik. JO 16 SM
1501 Sveriges utrikeshandel
med jordbruksvaror och livsmedel 2011–2013, Rapport 2014:19 Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Beskrivning av statistiken. |