Gå till nästa tabell
4a. Mjölk, grädde,
ost, ägg och matfett, miljoner kg
4a.
Milk, cream, cheese, eggs and fats, million kg
Vara
|
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2010
|
2012
|
2013
|
2014 prel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60
|
Jordbrukarnas direktförsäljning och
hemmaförbrukning av mjölk1
|
281,3
|
92,2
|
45,6
|
24,0
|
12,1
|
5,7
|
5,0
|
4,7
|
4,5
|
61
|
Lättmjölk samt minimjölk<1,0 %1, 2
|
34,3
|
178,5
|
465,9
|
310,9
|
210,2
|
173,3
|
162,2
|
154,6
|
154,6
|
62
|
Mellanmjölk m.m. 1,0—2,0 %1
|
.
|
.
|
.
|
292,3
|
441,8
|
452,7
|
432,6
|
449,7
|
402,8
|
63
|
Standardmjölk >2,0 %1
|
868,4
|
943,5
|
820,5
|
464,4
|
326,5
|
247,3
|
232,7
|
221,0
|
215,7
|
64/66
|
Syrade produkter <1,0 %1
|
..
|
17,0
|
32,8
|
59,5
|
63,0
|
62,7
|
53,4
|
50,8
|
48,1
|
67
|
Syrade produkter 1,0—2,0 %1
|
..
|
..
|
..
|
9,2
|
36,7
|
47,0
|
52,0
|
55,9
|
59,9
|
65/68
|
Syrade produkter >2,0 %1, 3
|
57,5
|
91,2
|
155,1
|
164,2
|
162,1
|
197,1
|
204,5
|
203,4
|
206,7
|
69
|
Summa mjölk1
|
1 241,5
|
1 322,3
|
1 520,0
|
1 324,5
|
1 252,4
|
1 185,8
|
1 142,5
|
1 140,2
|
1 092,2
|
70
|
Tunn grädde <29 %4
|
20,0
|
15,9
|
14,3
|
10,7
|
17,9
|
18,8
|
18,8
|
18,6
|
18,1
|
71
|
Gräddfil, inklusive matyoghurt
|
.
|
4,0
|
7,4
|
9,2
|
14,0
|
14,7
|
14,1
|
13,2
|
12,3
|
72
|
Tjock grädde >29 %4
|
21,7
|
29,5
|
40,0
|
53,1
|
55,7
|
66,0
|
72,0
|
66,4
|
68,6
|
73
|
Summa grädde
|
41,7
|
49,4
|
61,7
|
73,0
|
87,6
|
99,5
|
104,9
|
98,2
|
99,0
|
74
|
Mjölkpulver
|
1,2
|
1,4
|
1,1
|
0,7
|
0,3
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
75
|
Hårdost5
|
47,2
|
57,0
|
94,7
|
111,7
|
111,6
|
119,9
|
117,8
|
119,3
|
127,1
|
76
|
Smältost
|
2,0
|
4,1
|
7,5
|
7,2
|
8,1
|
11,0
|
9,9
|
9,8
|
9,5
|
77-78
|
Ost, andra slag5
|
5,8
|
10,4
|
13,9
|
20,3
|
26,6
|
38,1
|
48,6
|
55,7
|
54,9
|
79
|
Summa ost5
|
55,0
|
71,5
|
116,1
|
139,2
|
146,3
|
169,0
|
176,3
|
184,8
|
191,5
|
80
|
Ägg6
|
81,1
|
89,0
|
93,4
|
99,9
|
92,6
|
99,2
|
111,3
|
110,6
|
107,8
|
82
|
Smör
|
69,6
|
43,3
|
29,1
|
19,2
|
11,4
|
21,2
|
27,8
|
24,3
|
24,2
|
83
|
Hushållsmargarin exklusive lättmargarin7
|
91,6
|
120,9
|
130,3
|
99,7
|
77,5
|
52,4
|
60,3
|
60,7
|
54,5
|
84
|
Lättmargarin
|
.
|
.
|
15,7
|
36,8
|
43,7
|
33,5
|
50,7
|
46,6
|
45,8
|
85
|
Summa smör och margarin
|
161,2
|
164,2
|
175,1
|
155,7
|
132,6
|
107,0
|
138,8
|
131,5
|
124,6
|
87
|
Matolja8
|
..
|
..
|
..
|
6,8
|
8,0
|
13,4
|
14,4
|
18,8
|
18,7
|
88
|
SUMMA MATFETT
|
161,2
|
164,2
|
175,1
|
162,5
|
140,6
|
120,4
|
153,2
|
150,3
|
143,3
|
1 Uppgifterna avser
miljoner liter.
2 Inkl. skummjölk
1960–1975.
3 Exkl. import av frukt-
och bäryoghurt 1970–1980. Uppgiften för år 1960 avser samtliga syrade
produkter.
4 Fr.o.m. år 2000 används
fetthaltgränsen 29 %, tidigare år gällde 27 %.
5 Uppgifterna 1960–1980
är inte helt jämförbara med dem som redovisats för senare år.
6 Uppgifterna är osäkra
p.g.a. bristfälligt grundmaterial.
7 Fr.o.m. 1980 ingår
Bregott.
8 Uppgifterna fr.o.m. år
2005 är inte helt jämförbara med tidigare år.
|