Gå till nästa tabell
9b. Totalkonsumtion av vissa varor, kg eller liter per
person och år
9b.
Total consumption of some products, kg or liters per capita and year
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2010
|
2013
|
2014
|
2015 prel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kg per person och år
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vetemjöl1
|
50,9
|
45,4
|
47,0
|
51,7
|
59,6
|
48,2
|
46,2
|
46,1
|
44,5
|
Rågmjöl1
|
15,3
|
11,3
|
12,3
|
10,0
|
8,3
|
7,0
|
6,8
|
6,5
|
6,3
|
Gryn och mjöl av ris
|
1,4
|
1,7
|
2,3
|
4,2
|
4,3
|
5,9
|
5,7
|
5,9
|
6,3
|
Gryn och mjöl av havre och
korn m.m.2
|
3,1
|
2,3
|
2,0
|
2,7
|
3,2
|
5,0
|
5,2
|
5,8
|
6,3
|
Summa mjöl och gryn
|
70,7
|
60,7
|
63,6
|
68,6
|
75,4
|
66,1
|
63,8
|
64,3
|
63,3
|
Nötkött, vara med ben3
|
15,0
|
16,8
|
16,9
|
16,5
|
22,6
|
25,7
|
26,1
|
26,2
|
26,2
|
Kalvkött, vara med ben3
|
3,8
|
2,2
|
1,4
|
0,8
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Fårkött, vara med ben
|
0,3
|
0,5
|
0,6
|
0,8
|
0,9
|
1,4
|
1,6
|
1,7
|
1,8
|
Hästkött, vara med ben
|
1,9
|
0,9
|
0,4
|
0,4
|
0,3
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
Griskött, vara med ben
|
24,5
|
28,0
|
34,5
|
30,6
|
35,3
|
37,0
|
36,6
|
35,1
|
34,2
|
Renkött, vara med ben4
|
0,3
|
0,3
|
0,2
|
0,3
|
0,2
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
Fjäderfäkött, urtagen vara15
|
1,6
|
3,3
|
4,9
|
5,9
|
12,8
|
18,4
|
20,3
|
21,4
|
22,4
|
Kött av vilt4, 5
|
0,7
|
0,8
|
2,4
|
2,8
|
2,1
|
2,0
|
2,0
|
1,8
|
1,7
|
Inälvor4, 5
|
2,7
|
3,0
|
2,6
|
2,1
|
1,8
|
1,6
|
1,3
|
1,4
|
1,3
|
Summa kött
|
50,8
|
55,8
|
64,0
|
60,2
|
75,9
|
86,4
|
88,2
|
87,9
|
87,8
|
Fisk, färsk och fryst 5, 6
|
16,5
|
16,9
|
18,5
|
17,3
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Konserver och beredd fisk 5, 6
|
7,8
|
9,8
|
10,0
|
12,8
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Summa fisk5, 6
|
24,3
|
26,7
|
28,5
|
30,2
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Liter per person och år
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konsumtionsmjölk7
|
169,8
|
151,6
|
162,1
|
130,0
|
113,9
|
95,7
|
88,3
|
82,0
|
81,6
|
Syrade produkter
|
..
|
13,6
|
22,9
|
27,2
|
29,8
|
33,9
|
33,8
|
34,1
|
32,9
|
Kg per person och år
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tjock grädde8
|
3,5
|
4,2
|
5,3
|
6,5
|
7,1
|
8,0
|
7,5
|
7,7
|
8,3
|
Tunn grädde8
|
2,7
|
2,5
|
2,6
|
2,6
|
3,7
|
3,7
|
3,3
|
3,2
|
3,1
|
Ost (inklusive margarinost)
|
7,4
|
9,3
|
14,1
|
16,5
|
16,8
|
18,8
|
18,9
|
20,3
|
20,2
|
Smör
|
9,7
|
5,5
|
3,6
|
2,4
|
1,4
|
2,4
|
2,6
|
2,6
|
2,8
|
Hushållsmargarin och Bregott
|
12,2
|
15,0
|
15,8
|
11,8
|
8,7
|
5,8
|
6,4
|
5,7
|
6,2
|
Lättmargarin
|
.
|
.
|
1,9
|
4,3
|
5,0
|
3,6
|
4,9
|
4,7
|
4,9
|
Bagerimargarin
|
3,6
|
2,9
|
2,1
|
2,1
|
2,3
|
1,3
|
0,6
|
0,6
|
0,5
|
Bageri- och matolja14
|
0,7
|
0,9
|
0,8
|
0,7
|
1,0
|
2,2
|
2,4
|
2,5
|
2,8
|
Kokosfett, friteringsfett m.m.14
|
0,3
|
0,4
|
0,4
|
0,3
|
0,5
|
1,5
|
0,9
|
0,7
|
0,8
|
Ägg4, 9
|
11,8
|
12,7
|
13,2
|
13,6
|
12,0
|
13,4
|
14,4
|
13,9
|
14,3
|
Färskpotatis inklusive skalad potatis
|
86,8
|
68,8
|
64,9
|
60,4
|
47,1
|
43,3
|
45,3
|
45,1
|
45,1
|
Potatisinnehåll i förädlade produkter
|
3,0
|
15,5
|
18,7
|
23,2
|
36,5
|
40,3
|
38,3
|
38,5
|
38,5
|
Summa matpotatis4
|
89,8
|
84,3
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
Köksväxter, färska och frysta5, 10
|
23,9
|
32,4
|
32,2
|
42,6
|
53,3
|
59,7
|
66,0
|
66,4
|
66,0
|
Köksväxter, beredda5, 11, 12
|
4,6
|
7,1
|
8,9
|
12,4
|
12,5
|
15,4
|
15,0
|
15,1
|
15,6
|
Frukter och bär, färska och
frysta4, 5, 10
|
51,4
|
57,2
|
53,9
|
55,1
|
60,7
|
62,8
|
67,6
|
67,3
|
68,3
|
Frukter och bär, beredda5, 11, 12, 13,
14
|
12,7
|
25,7
|
29,5
|
35,2
|
34,7
|
35,7
|
38,3
|
41,4
|
42,6
|
Socker och sirap (vitsockervärde)5
|
44,9
|
44,0
|
42,1
|
42,6
|
48,2
|
47,5
|
45,3
|
43,2
|
41,3
|
Kaffe, rostat
|
8,0
|
10,8
|
9,6
|
9,0
|
7,0
|
8,8
|
8,1
|
7,5
|
7,6
|
Te
|
0,1
|
0,2
|
0,3
|
0,3
|
0,4
|
0,4
|
0,3
|
0,3
|
0,3
|
1 Uppgifterna fr.o.m. år
1995 baseras på en ny insamlingsmetod varför de ej är helt jämförbara med
tidigare år.
2 Fr.o.m. år 1998 ingår
gryn av vete och råg.
3 Fr.o.m. år 1995
redovisas kalvkött tillsammans med nötkött.
4 Uppgifterna baseras på
ett bristfälligt underlag och är därför osäkra.
5 Fr.o.m. 1995 har
beräkningarna räknats om enligt nya metoder och är inte helt jämförbara med
tidigare års siffror, se även Fakta om statistiken.
6 Redovisas omräknat till
hel färskvikt.
7 Inkl. jordbrukarnas
hemmaförbrukning och direktförsäljning.
8 Fr.o.m. år 2000 används
fetthaltgränsen 29 %, tidigare år gällde 27 %.
9 Uppgifterna fr.o.m. år
1994 är inte helt jämförbara med tidigare år. Fr.o.m. år 1995 ingår inte
ägginnehållet i importerade och exporterade livsmedelsprodukter i
beräkningarna.
10 Uppgifterna fr.o.m. år
1988 är inte helt jämförbara med tidigare år.
11 Redovisas i
produktvikt.
12 Fr.o.m. år 2000
redovisas saft och juice av köksväxter tillsammans med beredda frukter och bär.
13 Köttsoppor ingår
fr.o.m. år 1960.
14 Uppgifterna fr.o.m. år
2005 är inte helt jämförbara med tidigare år.
15 Fr.o.m. år 2005 ingår
inte kasserade slaktkycklingar, dessutom har vissa ändringar gjorts i
underlaget.
|