![]() |
![]() | |
JO 44 SM 1701 | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll
Uppgifter till och med 2016 Food consumption and nutritive values, data up to 2016 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Oförändrad totalkonsumtion av kött de senaste åren
Totalkonsumtionen, som mäter den totala förbrukningen av
råvaror för humankonsumtion, av kött
har under perioden 1980-2016 ökat med 38 % till 88 kg. Sedan 2010 har dock
konsumtionen varit i stort sett oförändrad mellan 86-88 kg per person och år. Från råvaror till förädlade livsmedel
För många varugrupper syns en långsiktig
konsumtionsutveckling från livsmedel av råvarukaraktär till mer förädlade
produkter. Totalkonsumtionen av socker
och sirap har varierat mellan 41-49 kg per person och år under perioden
1980-2016, medan direktkonsumtionen av socker
(bland annat strö- och bitsocker) har minskat med 69 %. Samtidigt har
direktkonsumtionen av choklad och
konfektyrvaror samt läskedrycker,
cider m.m. ökat kraftigt, även om ökningstakten inte varit lika dramatiskt
efter år 2000. Samma utvecklingsmönster kan även urskiljas när det gäller för
varugrupperna potatis, bröd och spannmålsprodukter samt mejeriprodukter. Under perioden
1980-2016 har kontinuerlig konsumtionsminskning av mjölk har skett, medan konsumtionen av ost har ökat. Ökad energitillförsel
Från 1980 till 2016 har den totala energitillförseln från
livsmedel (exklusive alkohol) ökat från 12 000 till 13 100 kJ (eller
2 900 till 3 100 kcal) per person och dag. Det är främst energitillförseln
från protein som ökat under perioden, detta kan till stor del förklaras av ökad
köttkonsumtion. |